Václav Homolka: Podivný dokument ministerstva školství

čtvrtek 1. srpna 2013 ·

Od 1. září by měly školy k výuce dějepisu 20. století využívat Doporučení ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, které podepsal sám ministr Dalibor Štýs.


Jde zřejmě o materiál připravený předchozím vedením rezortu, jenž nový ministr parafoval, aniž si nechal prověřit daná úskalí. Jde totiž, kromě didaktických rad, o jednosměrně pojatý dokument, který - ač tvrdí, že je třeba ctít »různé pohledy na stejnou událost« - navádí k vytváření jediného pohledu, jediného názoru na tu, či onu událost.

Také vytváření rovnítka mezi »komunismem«, jenž nikde neexistoval, a nacismem je účelové a předem zaměřuje výklad historických událostí s nimi spojených a důvodů jejich vzniku.

Mezi příklady »didaktických cílů« je uváděna »kolektivizace« a »systém komunistické moci«. I jejich výklad je dán doporučeními zaprvé literatury, která má být využívána, a zadruhé také webovými stránkami jednosměrně ideologizujících organizací a pracovišť, jako je Konfederace politických vězňů, Člověk v tísni či například Ústav pro studium totalitních režimů apod.

Jména autorů doporučené literatury a jejich díla zcela jasně směřují výklad látky, a to nejen té uváděné, jako výše uvedené příklady. Přitom existují díla autorů, kteří relativně objektivně zachycovali jednotlivá období našich národních dějin ve 20. století, a to včetně událostí po únoru 1948. Mohu namátkou jmenovat Vojtěcha Mencla, Miloše Hájka, Jiřího Hájka, Milana Otáhala, Eriku Kadlecovou, Roberta Kvačka, Jana Křena, Věru Olivovou, Kolomana Gajana, Tomáše Pasáka, Antonína Klimka, Jana Galandaura ad. Jednosměrný výklad událostí členů Konfederace politických vězňů je znám. Autoři přitom vynechali možnost doporučení materiálů Svazu bojovníků za svobodu, které taktéž, včetně jejich tisku, se zabývají událostmi 20. století a jsou jakousi protiváhou Konfederace. Akce Člověka v tísni svými tzv. pamětnickými akcemi, kde nepřipouštějí jiný než jím zvolený názor, dokonce mění smysl vykládaných událostí. O výsledcích práce Ústavu pro studium totalitních režimů jsme se mohli přesvědčit v nedávných měsících, kdy sami oponenti předlistopadového režimu upozorňovali na jeho neserióznost, špatnou práci s fakty a neumění studovat a pracovat s archivními materiály.

Dokument, který snad z neznalosti oboru a z přemíry úkolů, které Rusnokova vláda, a tudíž i on, musí zvládnout, ministr podepsal, přímo odporuje tomu, co sami autoři na samém počátku deklarují, tj. umožnit žákům a studentům, aby sami pochopili význam události v jejím co nejširším rozsahu a udělali si na záležitost svůj názor. Při tom jim mají, alespoň podle počátečního tvrzení, být poskytnuty různé pohledy na probíranou problematiku. To jim však umožněno není, a tak budoucí generace mají události 20. století chápat jednostranně nenávistně k jiným než předkládaným názorům a k jinému, než je jejich výklad dějin.

Doporučil bych ministrovi školství, aby před takovýmto krokem vyslechl či se poradil v příslušných výborech Poslanecké sněmovny a Senátu Parlamentu ČR. Zde by si mohl ověřit, zdali je takový přístup reálný. Například v senátním výboru jsou hned dva stínoví ministři školství (za ČSSD a KSČM).

Václav Homolka, senátor Parlamentu ČR a stínový ministr KSČM pro rezort školství

86 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2013 v 7:45  

Vítěz má vždycky svou pravdu. Tak to bylo po 48 roce, tak je to i nyní. Snad je zde určitý rozdíl v délce doby tvrdé ideové masáže. Nyní to trvá již téměř 25 let, komunisti to zabalili někdy v polovině let šedesátých. Pravda později došlo k jakémusi obnovení, avšak spíše u členů KSČ. My ostatní jsme byli více méně tiší diváci. Ale materiálně jsme si žili poměrně dobře, tak jaképak cavyky. Že jsme nemohli na Západ? To je toho! A kultura? Děkuji pěkně za přitroublé americké filmy pro pubescenty a lidi nezralé. Literatura - červená knihovna nebo thrillery se spoustou děje /akce/ bez umělecké hodnoty. Dále svoboda shromážďování. Víte kolik stojí nasazení policie? Milióny! A to jen proto, že někteří chtějí protestovat proti něčemu, jiní pro. Často jde o suché z nosu, ale stojí to spoustu prostředků. Nechte dějiny historikům, stejně současné nejnovější jsou spíše politika, další režim bude zase stejné události vykládat po svém. Říkejme žákům a studentům raději jenom fakta, nekomentujme je jako kdysi za "totality"!

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2013 v 8:42  

"Říkejme žákům a studentům raději jenom fakta"

A o to právě jde. Toto doporučení v podstatě "nařizuje" jednotný pohled na svět, jedinou možnou pravdu. Část faktografického materiálu prostě nelze použít (autocenzura). Jde o zamlčování faktů, zamlčování historie. A to je ona proklamovaná demokracie?

Janek Wagner řekl(a)...
1. srpna 2013 v 10:59  

Doporučení samozřejmě nic nenařizuje. Nařizují příkazy, nařízení a vyhlášky...

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2013 v 13:27  

Janku, klidně s Vámi budu polemizovat. Taková ČŠI po návštěvě hodiny dějepisu dělá skutečně "velmi zajímavé závěry". To mi věřte. Taková doporučení berou velmi vážně. Učitel je potom ve slušném stresu. Ignorant

obyčejná učitelka řekl(a)...
1. srpna 2013 v 16:16  

Chcete fakta? Namátkou: násilná kolektivizace,politické procesy, uranové doly, Gulag, železná opona, invaze, STB, Bartolomějská...

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2013 v 18:24  

A co by se podle KSČM mělo v dějepise učit?

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2013 v 19:34  

1. srpna 2013 16:16

Víte co nejhorší? Každá mince má dvě strany. Nikdy jsem nebyl sympatizantem, členem a jakýmkoliv přívržencem KSČ, či KSČM. Dokonce na mně byla vytvořena na bývalé škole petice a to z důvodů politických. Naštěstí se v oné době kolegové za mě postavili. Nemůžeme však naši minulost vidět jen z tohoto úhlu. Bylo to odporné a samozřejmě s tím nesouhlasím. Problém je v tom, že nemůžeme zpětně měnit a ovlivňovat minulost. Historie a fakta.. nelze jedny zamlčovat a druhé naopak zvýrazňovat. Nejsme snad v letech 1939-1945, či v letech 1948-1989. Proč však bránit učitelům sdělovat fakta o Marxovi, proč se nebavit o zločinech v bolševickém Rusku, proč neodsoudit Háchu, Tisa,...Výuka dějepisu musí být nejen faktografická, ale především objektivní. A to tohle doporučení, či nařízení nepřináší. Je to jednostranné. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2013 v 20:11  

Proboha, jak může někdo diskutovat o názoru, který napsal současný komunista a podle rétoriky a obsahu spíše stalinista? Jedinou reakcí na tuhle špinavou drzost mělo být mlčení.

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2013 v 22:01  

Každá mince má dvě strany - tak jest.
Původní komunistická idea nebyla vůbec špatná, podobně jako původní idea křesťanství. Jen se to pak zvrtlo.
A za socialismu bylo dost věcí dobrých, které dnes nemáme. Proč to nepřipomenout? Přece máme děti nebo aspoň studenty nechat, ať si udělají sami názor, nebo už to neplatí?
Nejsem a nebyl komunista, ale můj táta byl. A mnozí z žáků mají doma pamětníky těchto časů - myslíte, že jsou úplně hloupí a nesvéprávní, že jim vše musíte tlouct do hlav podle šablony?
Mimochodem, historie před r. 1989 už je pro mladé tak vzdálená jako biblická potopa.

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2013 v 22:19  

"A za socialismu bylo dost věcí dobrých" - prosím vyjmenujte, které věci to podle vás byly...

"proč se nebavit o zločinech v bolševickém Rusku" - on to někdo zakazuje nebo nedoporučuje?

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2013 v 22:54  

Tak jen první tři, co mě napadnou:
- všichni museli pracovat a všichni měli práci, o nic horší než dnes, naopak, průmysl byl na vyšší úrovni, a to nejen díky zbrojařskému

- zákony platily a dodržovaly se, kriminalita se neděla veřejně (o zločinech politických jsme stejně nikdo nevěděli)

- učitel měl postavení nesrovnatelné s dneškem, děti ctily rodiče i učitele.
Myslím,že to stačí. A teď nevýhody, že? jo, byly taky. Ale jde o to, aby se mluvilo objektivně, když černá, tak i bílá.

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2013 v 22:56  

"Původní komunistická idea nebyla vůbec špatná, podobně jako původní idea křesťanství. Jen se to pak zvrtlo."

To snad není možné, že něco takového může vyslovit učitel(ka) našich dětí!!!

Anonymní řekl(a)...
1. srpna 2013 v 23:05  

"Každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb."

Co na tom vidíte špatného?

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 0:15  

S charakteristikou posledních let je asi třeba i trochu počkat. Ono se klidně může stát, že některé "osobnosti" současného života taky můžou skončit v lochu. A nebude to za politické názory. Jde o pány nalevo i napravo. Tento stát je korupcí tak prolezlý, že mně občas připadá zda již nejsme v tomto "oboru" na úplném konci seznamu. Je třeba to brát s určitým odstupem. A ostatně, doporučená literatura je dosti jednostranná. Škoda, kazí se tím celkový dojem doporučení. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 2:56  

- všichni museli pracovat a všichni měli práci, o nic horší než dnes, naopak, průmysl byl na vyšší úrovni, a to nejen díky zbrojařskému
X
Náš průmysl byl nekonkurenceschopný, což se ukázalo hned po roce 1989. Stačí srovnat vývoj průmyslu, produktivity práce a životní úrovně ČSSR se sousedním Rakouskem, které na tom bylo v roce 1948 hůře než my. Všichni možná pracovali, ale na řada lidí na umístěnky. Spousta lidí nemohla studovat, co chtěli, řada lidí nemohla dělat, co vystudovali kvůli svým názorům.

- zákony platily a dodržovaly se, kriminalita se neděla veřejně (o zločinech politických jsme stejně nikdo nevěděli)
X
To, že někdo nevěděl (nechtěl vědět) o politických vězních, kterých byly desítky tisíc, neznamená, že nebyli. O popravených lidech se vědělo - politické procesy šly v rozhlase!

- učitel měl postavení nesrovnatelné s dneškem, děti ctily rodiče i učitele.
X
Ve školách se lhalo - především v dějepise. Učitelé vymývali mozky žákům a někteří jako Vy je mají vymyté doteď...

obyčejná učitelka řekl(a)...
2. srpna 2013 v 8:30  

1. srpna 2013 22:54
Mladý člen KSČM? Čím Vás to krmili?
Všichni museli pracovat a všichni měli práci No právě, museli. Co když někdo nechce pracovat, protože má z čeho žít? Nebo nemůže ze zdravotních důvodů? Nebo prostě proto, že se chce starat o dítě, o starého rodiče... A že všichni měli práci? A kde se asi brala? Když pominu zaostalost průmyslu ve východním bloku, což samozřejmě nahrává zaměstnanosti (co dnes zvládne jeden, tehdy obsluhovalo třeba 10 pracovníků), spousta míst byla vymyšlených, zaměstnanost byla umělá, na splnění např. administrativních úkolů by bývala stačila 30% (možná i nižší) pracovní doba.
zákony platily a dodržovaly se, kriminalita se neděla veřejně
Jaké zákony a kdo je tvořil a za jakým účelem? Přečtěte si něco o páté správě! Dodržovaly se zákony? A co šmelina, vekslování, kdo nekrade, okrádá rodinu, melouchy apod.? Tu poslední poznámku o neveřejné kriminalitě snad radši úplně pominu (myslíte jako že co oko nevidí, srdce nebolí?).
učitel měl postavení nesrovnatelné s dneškem, děti ctily rodiče i učitele
Ano, přisluhující učitel se "správnými" názory měl postavení lepší než ti druzí, kteří učiteli nebyli dlouho. Pak museli k pásu. A s tou úctou - bylo to úplně stejné jako dneska, jenom se to víc tutlalo. A žáci si přirozene vážili především odvážných a občansky statečných učitelů, kterých si ovšem často moc neužili, nebo se s nimi scházeli v hospodě a tam mluvili otevřeněji v užším kroužku a mimo školu (i mezi žáky byla spousta naivních nebo indoktrinovaných blbečků, kteří byli pro své okolí nebezpeční).

Fuj! Doufám, že nejste učitel.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 8:48  

Ne, celoživotní učitel před důchodem. A celý pracovní život po sametu mě považovali za "pravičáka", viděl jsem v středopravých stranách naději pro lepší zítřky, jak se tvrdilo, člověk by přál mladým dobrý život. Jenže prozřel jsem. To, co nám establishment 23 let nalhával, prasklo jako bublina. Ostuda současného selhání vůdců je horší a ostudnější (nemorálnější) než to zklamání ze socialismu. Můj táta byl na svoje dílo ve fabrice a na to, jak si jako dělník mohl dovolit žít (družstevní byt, vlastnoručně postavený domek, auto, několik dovolených s rodinou u moře, pohodové vztahy s kamarády a přáteli, obě děti vystudovaly, čité svědomí - nikdy nikomu nic neukrad a nikomu vědomě neublížil..), hrdý až do své smrti. Vašim názorům (2:56, 8:30) by se vysmál.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 9:50  

Každý fanatismus je o nepochopení, povýšenectví, ponižování druhých /jakkoliv vybraných, selektovaných dle určitých debilních kritérií zařazením do podřadné kategorie/ a je to cesta do pekel. Užít slovo fuj paní Obyčejnou učitelkou bylo pro mě od ní zklamáním. Čemu může učit děti fanatický učitel? Cesta k Hitlerjugend /=horší varianta, zabíjení/, SSM /= mírnější varianta, o hodně - "pouze" vymývání mozků bez zabíjení/a tak - oblbování dětí je snadné. MY JSME TI LEPŠÍ.......KDO JE ALE LEPŠÍ? Neschopnost vidět věci z různých pohledů. Použiju ekologické slovo denní potřeby: vyserte se na třídění lidí na levičáky anebo pravičáky a jiné kategorie. Systémy by měly být takové, aby se VŠEM lidem žilo dobře, lidsky důstojně, ve vzájemné úctě - aby to bylo všem umožněno, abychom měli ŠANCI uživit se, bydlet a mít možnost volby. A o to bychom se měli snažit všichni. Vše je pouze v lidech. Různé ideologie jsou hledáním způsobů, jak žít. Mají v sobě aspekty vůči někomu spravedlivé a vůči někomu nespravedlivé /což by šlo postupně na základě praktických dopadů pro život lidí vylepšovat - ovšem se to tak neděje, různé skulinky mocichtivci a sobci spíš bezohledně zneužijí s tím, že kašlou na ostatní, kteří mlčí a mlčí, dokud nezjistí, že jsou v pytli, páč se nechali oblbnout/. Čímž se pak řídí lidé podle toho, jakou mají čest a míru lidskosti v sobě, empatie, ohleduplnosti anebo bezohlednosti, sobectví, touhu po moci, touhu ovládat, atd.
Je to prostě o lidech. A děti by skutečně měly být seznámeny s fakty z různých úhlů pohledu. A nejen děti. Použít na obranu dnešního systému kecy o tom, že za totáče byli lidé, kteří třeba pracovat nechtěli a nebylo jim to umožněno, protože by byli označeny za příživníky je kravina. Kolik takových asi mohlo kdysi být? A kolik je dnes takových, kteří by pracovat chtěli, neboť jinak chcípnou, ale není práce? A ještě musej poslouchat další debilní kecy o tom, že za svou nezaměstnanost si mohou sami, protože sa málo snažej a mají podnikat. Přitom stovky milionů zbytečně tečou do různých rekvalifikačních programů, které jsou O NIČEM a práci nepřinesou - profit teče těm, kteří "školej" o debilovinách, které sami vymýšlejí, aby ty nabízené prachy na pomoc nezaměstnaným urvali pro sebe. Kolik je bezdomovců? A není vůbec pravda, že si za to mohou sami. Kolik je exekucemi ožebračovaných lidí - kdy exekutorství je výnosná a "zákonná" cesta k bezohlednému nahrabání bohatsví? Atd. Kdo toto může hájit? Kam a komu patří ono FUJ? K čemu je rozdělování lidí na různé kategorie - Židé, Romové, levičáci, pracičáci, VIP a obyčejní občané, chytří a blbí, inteligenti a nevzdělanci - to je furt zárodek pro nenávist, povyšování, ponižování, nepochopení. Co by měli učitelé děti naučit? K čemu by měli být děti vedeny? K selektivním postojům, nadřazenosti, značkování lidí podle nějaké domnělé "kvality"? Anebo pochopení souvislostí, jak co funguje, když......když je dobře míněný základ a lidi to poserou kvůli "kvalitám" svého charakteru, jaký to má vliv na osudy mnoha lidí, jak z vůle pár blbců vznikají války, kolik bylo v dějinách zbytečného zabíjení a tak.
Chce to schopnost nadhledu a velkou dávku lidskosti. Zejména u učitelů - kromě cti a moudrosti.
No, šlo by napsat víc, raději se típnu.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 10:41  

2. srpna 2013 9:50

Pěkně jste se rozepsal, což o to. Stále častěji se přistihnu při myšlenkách, které můžu směle označit za deziluzi ze současného vývoje. Souhlasím s některými myšlenkami i paní obyčejné učitelky. Tak jak to popsala, tak by to mělo vypadat. Ale! Máme tady Ráty, Nečase,extrémní pravici, levici,...Přesto všechno je tento demokratický parlamentní systém tím nejlepším co lidé vymysleli. Chybou našich politických elit je však to, že rozkladem současné demokracie nás ženou do spárů extrémismu. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 11:11  

A co když je možné vymyslet i něco lepšího, než je parlamentní demokracie? Jak to ale udělat, když jsme všichni furt rozdělováni podle různých kategorií :-)a jsou určována různá pravidla ve stylu: kážu vodu, piju víno, protože jsem něco víc - odůvodňuji si to "díky" manipulativní psychologické a manažerské dovednosti, díky svým hmotným statkům a tudíž i maje v hrsti moc a všichni si trhněte čím chcete, anebo mi uvěřte, dávejte podporu a až se probudíte, budete čubrnět taky a budete hledat, čím je možné nejlépe si trhnout. Něco je špatně furt, chybičky jsou, i chybčiska. Jak jinak lze dojít k nějakému řešení, než oprostěním se od nahlížení na to celé pouze z hlediska nějaké ideologie? Článek na BL dnes - název: Má holka je taky chudá, autor Jiří Jírovec. Popisuje něco z výsledků současné "parlamentní demokracie". Mám též 2 dospělé potomky - 34 a 33 let. Nemám doteď žádné vnouče. Syn bydlí v podnájmu, zná roli nezaměstnaného, v současnosti sice pracuje, ale od zaměstnavatele má smlouvu už podruhé pouze na dobu určitou, ač pracuje hodně pilně a kvalitně. Přesto je furt v ohrožení šachem. Jak takto může pokračovat život? Vymřeme? Zredukuje se počet lidí? Zůstanou pouze bohatí a pár těch, kteří jim budou sloužit? Parlamentně dmokraticky :-)

Kal řekl(a)...
2. srpna 2013 v 11:23  

2. srpna 2013 8:48
Můj tatínek pracoval jako technik (absolvoval toliko SŠ, VŠ mu byla z kádrových důvodů uzavřena). O autu si mohl nechat zdát, o dovolených u moře také, stavba domu - holá nemožnost. Jó, nebyl příslušník dělnické třídy a nebyl komunistický dobytek. Byl to ale MUŽ, čestný, který neudával, společensky se neangažoval víc, než bylo nezbytně nutné, a vedl nás jako křesťan k životu v pravdě. Nezapomněl jsem na bezpráví, všudypřítomný strach, udávání, výslech na StB, na tu šílenou přetvářku, lži ve škole, lži mimo školu... Vy možná ano. Ten režim byl od začátku zločinecký a zparchantělý a takoví jsou i jeho dnešní apologetové.
Současná vládní garnitura je poplatná destrukci hodnot, kterou komunisté napáchali, koneckonců v malé privatizaci účinkovalo 75 % členů KSČ, o velké nemluvě. Zkrátka listopad 89 se odehrál v režii StB a KGB - nelžeme si do kapsy. Komunisté svou moc z roviny ideologické převedli do roviny ekonomické. A současná globalizace a kasínový kapitalismus bohužel erodují u mnohých víru v demokracii.
Pro osvěžení paměti všem nostalgikům:
od února 1948 do listopadu 1989:
234 občanů popraveno
374 lidí bylo zastřeleno na západní hranici
188 občanů zahynulo v elektrických drátech na západní hranici.
Další údaje nelze uvést přesně, jelikož v letech 1948 - 1951 nebyla o nich vedena řádná evidence. Přesto následující údaje nejsou nadhodnoceny, ale jsou uvedeny v dolní zjistitelné hranici.
Nejméně 9 000 – 10 000 lidí zahynulo v koncentrácích a vězeních
1 800 lidi zmizelo
Okolo 600 lidí bylo zlikvidováno při zatčení a výsleších
240 000 občanů bylo odsouzeno z politických důvodů
300 000 jich bylo persekvováno v zaměstnání a studiu
Konečně 244 000 občanů uprchlo před zločinným komunistickým režimem
28 000 000 knih z ideových důvodů vyřazených či zničených. Morální a ekonomické škody jsou nevyčíslitelné.
Černá kniha komunismu uvádí celosvětový počet mrtvých, které má komunismus na svědomí, ve výši sto milionů obětí.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 11:56  

Pane Kal. No právě. Váš výčet vnímám podbarven nenávistí /= "zatmění"/- ač pochopitelnou - ale mohu se mýlit. Každý ovšem prožíval minulost jinak. Určitě se čestní lidé našli nejen mezi odpůrci režimu a pronasledovanými kvůli víře anebo rebelství. Vše má stránky světlé i tmavé, plus i mínus. Domnívám se, že pokud budete nahlížet pouze z pozice, kterou jste vyjádřil, nebude to nikdy o objektivitě. Nejsem obhájcem žádného režimu a žádné strany. Nevím s určitostí nic, nevím, zda existuje Bůh, nevím, zda mají pravdu buddhisté anebo jiní - dodnes to nezjistil vlastně nikdo, přesto v něco věřím a současně respektuji právo všech mít nějaké přesvědčení a víru. Protože vím, že ať máme znalostí sebevíc, víme všichni kulový :-), všichni máme znalosti pouze v dosahu svých možností a schopností, pouhý díl z celku. Vy jste nezapomněl něco z minulosti - já jí mám prožitu jinak, jaksi mimopoliticky, ač taktéž chudě - nebudu popisovat. Každý si pamatujeme to, co jsme prožili a je dobře o tom mluvit a sdělovat navzájem. Neznamená to ovšem, že Vy anebo já vidíme věci objektivně.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 12:11  

To, co si individuálně pamatujeme, není historie, ale psychologie...

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 12:13  

Takže v rámci vyváženosti při výuce nacismu budeme učit, co dobrého udělal Hitler a jak to viděli řadoví esesáci?

obyčejná učitelka řekl(a)...
2. srpna 2013 v 12:19  

Pánové, já jsem jen popisovala fakta z doby před revolucí. O následujících letech v tomto příspěvku (8:48) nešlo. Z čeho tedy soudíte na fanatismus? A to "fuj" se týkalo něčí snahy zkreslit tato fakta, nalakovat je na růžovo. Nic víc. Voláte po objektivitě. Pokud neřekneme dětem pravdu, včetně té o existence šedého davu, který "nikomu neubližoval a hleděl si svého", nebude to nikdy objektivní. Ale my ze svých žáků nechceme mít šedý dav, nebo snad ano? On je tu totiž zase...
Podotýkám, že nikoho neodsuzuji. Každý dělá to, na co právě stačí. Nesmí to být ale předkládáno jako vzor či ideál.

Kal řekl(a)...
2. srpna 2013 v 12:32  

2. srpna 2013 11:56
S Vaším přístupem se určitě žije moc pohodlně. Nelze rozlišit, co je lež, co je pravda, přece jsou to dvě strany téže mince, svoboda je otroctví... - on to Orwell popsal moc hezky. A logicky Vám namítá 2. srpna 2013 12:13 - s podobným přístupem můžete obhájit bez problémů nacismus a fašismus. Nemohu říct, že komunisty nenávidím, jen jimi bytostně pohrdám. Po r. 1968 totiž působení v této straně nemohlo být podepřeno žádnými ideály, ale jen vypočítavostí, případně strachem z toho, co by se stalo při odmítnutí členství. Ani jedno není z hlediska morálky v pořádku.
O objektivitě svého pohledu na dobu předlistopadovou jsem nepsal, jen jsem uvedl statistiky ukazující na "kvality" režimu. Zbývá k tomu snad jen dodat, že komunisté pozvali okupační vojska a perverzně pak požadovali, aby jim tento akt byl příslušníky vlastního národa stvrzen souhlasem se vstupem spřátelených vojsk. Něco podobného nechtěli ani němečtí nacisté v době 2. světové války. Nevypovídá již jen to o charakteru daného režimu vše? Může slušný člověk takový režim hájit? IMHO nikoliv.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 12:39  

Souhlasím s komentářem 11:56.

Čísla obětí každého režimu jsou hrůzná, dokonce i v zájmu různých náboženství se vraždilo, a víc než uvádí Kal v jeho přehledu. Mimochodem prý počty obětí studené války USA, což byla taky forma ideologického boje, jsou na straně jejich nepřátel mnohonásobně vyšší než ta, co uvádíte - ale to nemohu posoudit. A těžko se je někdy dozvíme.

Nechci ani srovnávat, kdy se jak komu žilo - jak tu správně zaznělo, každý to mohl vnímat jinak. A to je taky to, na co od začátku upozorňuji, voláme-li po objektivitě. Proč dnes tolik lidí stále opakuje, že tenkrát bylo vše jen a jen černé? Osobně neznám nikoho, kdo by si to myslel a tenkrát nějak trpěl.
Já dnes říkám, že pro JEDNOTLIVCE (z jeho hlediska) je lepší žít ve svobodné, tedy třeba demokratické společnosti, než v jakékoli diktatuře - má tak více možností k životu. Jen by takové zřízení mělo myslet na všechny občany, a ne na horní vrstvu a hlavně na vlastní koryta, tak aby se občané začali obracet proti němu samému. Svoboda ano, ale jasná pravidla a jejich dodržování - jinak je to totalita šmejdů.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 13:25  

"Každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb."

Co je na tom špatného? - Za socialismu a komunismu si své možnosti ani potřeby neurčuju sám, ale určuje mi je stranický výbor. Vím, o čem mluvím.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 13:43  

Pane Kale. No a už je to tady. Víte o mně kulový, neznáte mě /a neznal byste mě ani tehdy, kdyby bylo uvedeno moje jméno/, nevíte ani to, zda jsem žena nebo muž, ale už VÍTE /tedy takto jste to vyjádřil, tvrdíte to/, že se mi žije moc pohodlně. Nebudu Vám to vyvracet - pouze konstatuji, že se mýlíte, když se domníváte, že VÍTE. Mýlíte se rovněž i v tom, že tímto přístupem /který mi svým pochopením pouze určité stránky toho, co bylo mnou psáno, přisuzujete/ by šlo obhájit i fašismus a nacismus. Tady ale nejde o žádnou obhajobu. Jde o objektivní náhled, jde o to, proč co je, mechanismus, chcete-li, tak i psychologie v tom je kus - mnoho mnoho v životě má základ v pozorování i z hlediska psychologie. Pokud něco neznám a nemám utvořen svůj názor a nechci přijmout nějaký názorový diktát a jde to vyzkoušet, zkusím to, než cokoliv odsoudit předem. Např. prolezu téma křesťanství, buddhismu, zamyslím se nad tím, zkusím třeba meditaci metta, na vlastní kůži vyzkouším řešení různých zdravotních potíží bez lékaře, léků a přírodně, třeba i alternativně - což mnozí předem odsuzují /funguje to bez léků úžasně/, ač znám příběhy nezaměstnaných, jak se cítěj, až procházím v téže dosud nepoznané roli dveřmi pracáku, zjišťuji, jaké to skutečně je, pozoruji své reakce a vše, co zvládnu kolem vnímat. Anebo třeba myšlenky Eckharta Tolleho - např. /svými slovy píšu/ i utrpení má smysl, protože vyvolá nějakou akci, která pak "síly" vyrovnává - přinese něco pozitivního, nějaký pokrok. Časem. No, to jen tak v superkrátkosti. Jde mi o utvoření vlastního názoru bez papouškování a pokud možno s co nejmenším vlivem nenávisti a odsuzování /anebo úplně bez nenávistí - v ideálním stavu - podotýkám, že život bez nenávisti hlásá i křesťanství ale chápu, že ani křesťané to nezvládají, je to těžké/. Je to všechno na delší debatu.
Zdravím srdečně a v míru :-)

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 13:52  

Ještě něco dodávám: i křesťanství může mít různé podoby. Například viz Slovensko, kauza Róbert Bezák, trnavský arcibiskup /bývalý i stávající, odvolaný i neodvolaný zároveň/. Chtěl snad něco nečestného? Je snad doba "komunismu"? Anebo je to všechno pouze o lidech a v lidech......

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 14:28  

pro 13:25
"Každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb."

Chybně usuzujete. Tato idea komunismu se nikdy nenaplnila, neboť jsme k němu nedošli - a pokud vím, nikde na světě. Socialismus měl být jen předstupeň, přípravná fáze k blahobytné kom. společnosti.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 14:50  

Historie pracuje s reálnými konkrétními událostmi. Výrok "Každý podle svých možností, každému podle jeho potřeb." patří do ideologie, nikoliv do historie...

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 15:26  

Učme tedy objektivně. Vykládejme tedy i o stinných stránkách. Třeba taková činnost inkvizice ve Španělsku, křížové výpravy, činnost křesťanské církve v patnáctém století, popišme konkrétně občanskou válku ve Španělsku, bolševické běsnění v Rusku, Holocaust, pronásledování komunistů, soc.demokratů, liberálů v Německu, zrůdnost komunistické ideologie po r. 1948 u nás,...Ve výchově k občanství se přece nebudeme bát pojmů nezaměstnanost, sociální ubytovny, bezdomovci, sociální dávky, pracovní úřady,sebevraždy, korupce, krádeže na nejvyšších místech, nezdařené kuponové privatizace,... Nemůžeme přece něco zamlčovat a něco zvýrazňovat na úkor jiného. V tom vidím jistou závadnost tohoto doporučení, které podepsal ministr vlády. Jde o přemalování historie. To však nemůžeme dopustit. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 15:38  

Srovnávat režim před rokem 1989, který ovládala cenzura a potlačování osobní svobody, s tím po roce 1989, kdy je povoleno psát o korupci (to neznamená, že jí je více), je znakem podivného hodnotového žebříčku některých diskutujících. Doufejme jen, že nejde o učitele...

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 16:05  

2. srpna 2013 15:38

Mám obavy, aby činnost našich politických vůdců nevedla k nějaké formě totality. Obyčejní lidé mají těchto pletich plné zuby a učitelé to nezachrání.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 16:52  

to 15:38

Jenom jestli to není zase trochu jinak. Konec politické cenzury a svobodu projevu a tisku si mnohá individua vysvětlila tak, že mohou dělat, co se jim zamane. To, že mnoho i mladých sklouzlo k drogám, hazardu, trestné činnosti atd., ti u moci - bývalí i noví vykukové, kteří rychle nasáli nový vítr - začali tvrdě vekslovat, podvádět, krást a korumpovat - to za tak velkou výhodu po sametu nepovažuju. A že jsme se jako společnost hnali bezhlavě jen a jen za zisky, bez rozvahy, nechali si drancovat národní bohatství, kašlali na kulturu a duševní hodnoty, to vedlo k tomu, co tu je dneska. Kdyby mi někdo před 25 lety líčil, co bude teď, měl bych ho za cvoka.

Víte, nikdo nechce chválit minulé neřády. Ale konečně bychom se ze všeho měli poučit (bez emocí a objektivně), aby se kdejaká hovadina zase za nějaký čas nezačala opakovat. Blbí jsme na to dost.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 20:30  

Po roce 1989 se zlepšilo:

1) Kvalita ovzduší i vody v řekách a příroda obecně (tu drancovaly komunisté naprosto bezostyšně).
2) Délka a kvalita života i životní úroveň obyvatel (za komunistů stagnovaly).
3) Občané získali demokratická práva, byla zrušena cenzura, každý může cestovat.
4) Opravily se památky a centra měst, které před tím chátraly.
5) Lidé mohou podnikat.

Každého, kdo teskní po 80. letech, bych poslal na týden dýchat vzduch na Mostecko, vystát si frontu na mandarinky a přečíst si Rudé právo...

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 21:15  

Tak to je náhoda :-) právě teď mi doběhlo video - YT, název Otrávená generace, nahráno 14.08.2011. Asi někdo tuze kecá :-)
Jídlo bylo kdysi PRAVÉ, pravej jogurt, pravá marmeláda z pravého ovoce bez chemie, vše bez hromady éček, maso nebylo nastavované kýblem vody, párek byl párek, nekecal. Pracovní soboty :-) - nejdříve všechny soboty, později pouze každá druhá, doma jsme nějakou dobu neměli vodovod, tahali jsme jí ze studny a chodili wéckovat kadibudkově, máma prala ve vířivce v dřevěném obalu, vodu ohřívala v kotli. A víte, že bylo fajn? Lidé měli práci, měli kde bydlet, do důchodu se šlo ve věku tak akorát, banány být nemusely - jídlo jsme měli skromné, ale bylo ho vždy dost, studovat šlo bezplatně, hudebka stála měsíčně 30 korun, atd.
Tesknit není potřeba, ale ani zbytečně plivat.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 21:46  

To, že se nám něco v současnosti nelíbí, není důvod nostalgicky vzpomínat na dobu před rokem 1989. Co jsme si tu po roce 1989 svobodně vytvořili a co s tím uděláme dál, je naše zodpovědnost. Nepleťme ale do toho výuku dějepisu a historii jako vědu, která pracuje s fakty, nikoliv s dojmy!

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 22:00  

Souhlasím, že 80. léta byla asi nejhorší - velké dusno před bouří. Já je naštěstí prožila na dvou mateřských dovolených - každá pěkně tři roky, pohoda. Léta 60. a 70. to šlo, mě dokonce pustili soudruzi turisticky do Francie, na druhý pokus. Kamarádka tam dokonce studovala na Sorbonně dva roky. A žádnou tlačenku jsme neměly.

Anonymní řekl(a)...
2. srpna 2013 v 22:18  

Anonymnímu 21:46

Historie jako věda opravdu pracuje převážně s fakty. Jenomže učit o historii děti, to nemusí být až tak seriózní věda. Není od věci, když se žáci vžijí do nějaké postavy, třeba vymyšlené, z té doby a prožívají její osudy. Proč se filmují historické filmy, vedle dokumentů? Protože si tu historii pomocí vyprávění a prožívání lépe představíme a pochopíme ji. I když trochu po svém - ale pořád názorněji a hlouběji, než z vědeckého spisu.

Pytlik Blaha řekl(a)...
2. srpna 2013 v 23:50  

Léta 60. a 70. to šlo, mě dokonce pustili soudruzi turisticky do Francie, na druhý pokus.

A přesně v tomto duchu by se měla vykládat historie. Myslím, že takhle to děti pochopí nejlépe.

Krátké režimní zamyšlení:
1. Zvůle
Režim posuzuji podle toho, jestli mohu být popraven na základě udání.
2. Pokrytectví
Z popravčích režimů je přijatelnější ten, který hlásá, že tamty nepřátele je třeba pobít. Člověk aspoň ví, na čem je. Na rozdíl od režimu, který vraždí dokonce i vlastní lidi v boji za světový mír.
3. Naděje
Pokud má nepopravčí režim sílu odhalit, že třeba režimní bojovník proti korupci sám korumpuje nebo je korumpován, není ještě všechno ztraceno.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2013 v 2:15  

V rámci objektivity, učite o neamerické činnosti v USA, o Hollywoodské černé listině nepohodlných herců, režisérů a scénáristů? Například Charlie Chaplin, musel opustit USA, aby mohli dál pracovat. A což takhle politické oběti neamerické činnosti z řad vědců jako Robert Oppenheimer, Albert Einstein a fyzik Edward Condon? Historie není tedy ani bílá, ani černá. Jsou to prostě holá fakta, které se stala a které přece nelze vymazat nějakou cenzurou, či doporučením.

Kal řekl(a)...
3. srpna 2013 v 7:29  

2. srpna 2013 13:43
Nemusíte manipulovat mými tvrzeními, není to nutné. Nenapsal jsem, že se Vám žije moc pohodlně, ale že "S Vaším přístupem se určitě žije moc pohodlně." - určitě je Vám jasný rozdíl mezi obecně formulovaným tvrzením (to je to mé) a tvrzením směřujícím ke konkrétní osobě (musel bych do dané věty přidat zájmeno "Vám" - to jen na okraj. Možná byste ale mohl zapřemýšlet nad tím, jestli jste se vyjádřil tak, abyste mohl být pochopen plně. Napíšete-li, že vše má své světlé stránky, plus i mínus (a nerozvedete to), pak z hlediska logiky směřujete k mravnímu relativismu, což je imho nepřijatelné. Protože i nacismus měl své světlé stránky - klesla soukromá zločinnost (byvši nahrazována, resp. vytlačována tou státní), jistou dobu se zotavovalo hospodářství, viníci německých problémů byli trestání (Židé), národ se semknul pod jednou ideou a jedním vůdcem - tohle určitě vnímalo jako plusy obrovské množství lidí (analogicky je možno postupovat u režimu komunistického). Ale je cena, která za to byla zaplacena, obhajitelná? V žádném případě. Postoj, který přiřkne takovému režimu plusy, ale jasně nedemonstruje nepřijatelnost oné zaplacené ceny, je pro mě nepřijatelný - okamžitě jej totiž zneužijí apologetové daných režimů, nenoacisté, neofašisté, (neo)komunisté. Zlo je třeba pojmenovat, usvědčovat, odsuzovat.
Mimochodem křesťan má nenávidět hřích, víte o tom? Nebo ve Zjevení Janově "To však máš k dobru, že nenávidíš skutky nikolaitů stejně jako já."
I Vám přeji pokoj a mír a slunce v duši!

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2013 v 9:08  

Mne pustili do Francie ....

No věřte tomu, že kdybyste měla vyhozené rodiče ze strany, tak si v 70. letech ani neprdnete, natož abyste se dostatala na VŠ, některé jedince nepustili komouši ani na gymnázium. V 80. letech pak pouštěli takovéto jedince na VŠ jen na určité obory např. technické či M-F. O studiu dějepisu si mohli nechat zdát. A ptejme se tedy, kdo nám to vlastně z učitelů nad 50 let ve školách ten dějepis vlastně učí? No přece ti, jejichž papínci šli komoušům na ruku. Omlovám se výjimkám, které zrůdnému systému proklouzly. A další problém je v tom, že mladší učitelé se s totalitou zase téměř vůbec nesetkali a neví o čem učí. Podle toho také pak výuka moderních dějin na našich školách vypadá.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2013 v 9:28  

Pane Kale, děkuji za vysvětlení. Ohledně vhodného vyjádření ke vzájemnému plnému pochopení: není zde dostatečný prostor, nechci zaplevelovat. Ovšem i na naší /a nesporně i ostatní/ konverzaci je názorně vidět, jak může být těžké cokoliv pochopit tak, jak to druhý myslí - i při sebelepší formulaci. Navíc písmenka bez možnosti vnímat řeč druhého, tón řeči např. i nonverbální projev těla, lze interpretovat různě - což naprosto chápu. Rovněž i Vaši argumentaci - šlo by o tom vést rohovor i dále, ale ne v rámci omezeného prostoru k diskusi. Nenávidět a pojmenovat hřích - samozřejmě! Nenávidět lidi z určitých "škatulek" - to určitě ne. Předsudky jsou prevíti, nedávají nikomu šanci, poprava předem. Žádná možnost obhajoby - přičemž při jakémkoliv nařčení a pošpinění obhájit se ani není možné. Nálepky držej pevně.
Určitě bychom se shodli v mnohém.
Srdečně zdravím*

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2013 v 12:25  

Na jedné straně osud Chaplina v USA, na druhé straně osud Solženicina v SSSR... USA neměly pracovní tábory.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2013 v 12:57  

3. srpna 2013 12:25

Zato Velká Británie měla na jihu Afriky koncentrační tábory na přelomu 19. a 20. století.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2013 v 13:05  

Podle toho také pak výuka moderních dějin na našich školách vypadá.

Pokud bude dle "doporučení MŠMT" výuka opět jednostranná, tak očekávejme nějakou totalitu natotata. Historie musí odpovídat skutečnosti, nelze ji překrucovat, jak se to zrovna mocipánům hodí.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2013 v 14:22  

Tak si přiznejme, že Češi byli součástí nacistického Německa a že bojovali na straně Německa ve 2. světové válce.

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2013 v 16:56  

3. srpna 2013 14:22

Fakticky máte pravdu. Ony tři miliony sudetských Němců (původně občanů ČSR) stálo na straně Německa. Není ani pochyb o tom, že několik tisíc Čechů bojovalo v bojových jednotkách SS, připočteme-li k tomu ještě kolaboranty, pak už se jedná o slušné číslo. S jistou mírou lze počítat i s lidmi loajálnímu k totalitnímu režimu, ty lze ovšem chápat a pochopit. A zbyla nám tady velmi úzká a skutečná skupina odbojářů, kteří vskutku bojovali za demokracii a naši svobodu. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2013 v 17:47  

Tak si přiznejme, že Češi vytvořili pracovní tábory pro své spoluobčany a zavřeli do nich např. letce, kteří bojovali spolu s Angličany ve 2. světové válce proti nacistickému Německu. Tohle slušní lidé nedělají!

Anonymní řekl(a)...
3. srpna 2013 v 17:48  

JJ, Češi jsou pěkný svině a vždycky byli...

Kal řekl(a)...
4. srpna 2013 v 7:20  

3. srpna 2013 9:28
Soudím, že máte pravdu. Žijte dlouho a blaze!

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 8:45  

Tohle slušní lidé nedělají!

Naprostý souhlas. A tady je ta druhá strana mince. Hodiny dějepisu musí být objektivní. Musí poukázat obecně i konkrétně na zvůli totalitních režimů, na to že jsme tu měli spoluobčany, kteří kolaborovali jak s fašistickým Německem, tak s komunisty. Jde o ideologii a ta je vždy nebezpečná. Nesmíme se však vyhýbat ani pojmům "humanitární bombardování", rozpoutání různých krvavých válek v současnosti, neschopností českých politických elit vést a nekrást, neschopností zakázat KSČM,...

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 11:28  

Že se tak pořád vzrušujete! My se tady pořád hrabeme v tom, jak se má učit o komunismu ve školách. Zatím půlka ministrů, jejich náměstků, ředitelů škol, hejtmanů ... byla v KSČ! Teď jsou z nich nestraníci!

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 12:06  

Pane Kale, děkuji za přání. Přeji Vám totéž, nám všem*

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 14:24  

4. srpna 2013 11:28

Máte opět pravdu. A co takhle významní předsedové základních organizací SSM jako pan Topolánek a Nečas? Komunisty najdete naprosto všude. Jen si vezměte, že jich byly 2 miliony + jejich rodiny, nynější příbuzenské vztahy. Vztekáte se sice správně, ale pláčete na nesprávném hrobě. Celá politická elita, ODS , TOP09,ČSSD je nasáklá.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 14:33  

Tedy opět a polopatě, historie musí být vyvážená. Komunisti tady byli (vytvořili tady totalitní systém), byly a jsou tady vlády, kdy se krade, korumpuje, tuneluje a podvádí,.... jako na pásu od Bati. Nemůžeme pořád poukazovat pouze na krvelačné bolševiky, ale musíme bojovat i proti těm současným, kteří rozežírají republiku zevnitř. A není to jen levice, ale i současné politické elity. A pojmenujme si je přesně ODS, TOP09. SPOZ. Buďme už jednou ve výkladu naší historie objektivní.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 15:53  

Historie nemůže být matematicky objektivní vědou. Dobrý učitel dějepisu by však nikdy neměl žákům předkládat svůj názor jako holý fakt a neměl by zamlčovat ty skutečnosti, která jsou v rozporu s jím preferovanou ideologií či s politickými záměry právě vládnoucích politických elit. Neměl by se bát říci svůj názor a měl by učit své žáky tak, aby si vlastní názor dokázali udělat sami. Neměl by je postihovat za to, že mají názor odlišný, měl by je ale hodnotit za to, jak umí svůj názor doložit fakty. Je to určitě těžké, ale možné. Svět nedávné minulosti nebyl černobílý ani na Východě, ani na Západě. Připomínat žákům pravdivě skutečné zlo, které páchaly komunistické režimy, je nezbytné. Výuka, která to ale dělá v nadměrné míře a jednostranně, vede jen k tomu, že si méně všímají zla, které nás v současnosti obklopuje (a má zcela jinou podobu)a které pak většinou automaticky vnímají jako nesrovnatelně menší než to minulé. Ještě horší je, že přestávají být ostražití vůči jeho případným a daleko vážnějším dopadům v budoucnosti. Pohled zpět je nezbytný, pokud ale vede k zaslepenosti, které se člověk mnohdy jen těžko zbavuje, převelice škodí. Vznikají totiž falešné historické mýty, snadno politicky zneužitelné, což dějiny přesvědčivě dokazují. Vždyť řada revolucí, jejichž program sliboval obecné blaho, byla důsledkem nějakého předchozího zla a vítězové, kteří zdaleka ne vždy měli dobré úmysly, obraceli i prostřednictvím učebnic dějepisu pozornost k již svedeným, tak či onak vítězným bitvám. Aby lidé jejich aktuální záměry včas neprohlédli. Dějepis by měl rozrušovat ideologickou manipulaci, ne být jejím nástrojem. Zatím však, jak se zdá, má spíše přispívat k tomu, aby historická paměť byla krátká a selektivní.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 16:23  

A co když je to takto: pokud by se "auditoriu" nevnucovalo /manipulativně!/ furt rozdělení ať už jakékoliv /dle ideologického rodokmenu, etnické, národnostní anebo politické příslušnosti, dle čehokoliv, co se zrovna hodí/, ale hledělo by se na to, kdo jedná férově a lidsky, vznikla by v "auditoriu" rozlišovací schopnost nesežrat jakoukoliv manipulaci i s navijákem - tudíž by nemohla existovat žádná vláda, která ničí auditorium po všech stránkách a činí z většiny papoušky = pro sichr, kvůli přežití /napříč dějinami/. Nojo, vlády složeny z lidí určitých "kvalit" nepotřebují žádnou "ohrožující" jednotu auditoria, to je jasný - pouze poslušnost. Výhodné je rozeštvávat, postavit proti sobě různé skupiny, utvořit "týmy" - ať se zabaví hezky mezi sebou. Proto naprosto stačí označit někoho /v dnešní době/ komunistou /což je bakaný/ a ostatní dostanou strach - ve stylu "to já nejsem, já jsem lepší". Pro záchranu /koryt/ se v různých dobách mění značkování k rozdělování na zrno a plevy dle momentálních potřeb. Dělnického původu, běloch, černoch, otrokář, demokrat, kacíř, gay.....Tušímže i Hus musel být pro inkvizici komunista. Anebo inkvizice byla komunistická....? - ono se to někdy pozná až časem :-) Z kteréhož důvodu by mohlo být zajímavé, jaký je asi rodokmen Lenina :-)tedy z hlediska ideologického :-)Anebo třeba Adam byl komunista a Eva demokrat - anebo opačně :-)
To, co je určitě trvalé je blbost. Ale nemuselo by to tak být.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 16:54  

Napadá mě ještě něco. Pokusím se krátce /tedy jen naznačím, o co jde/. Všichni máme své předky /i ten opak :-)/. Prarodiče dnešních žáků /a ti starší/ v KSČ byli /někdo nee, to je jedno/. Děti mají rády své prarodiče /některé třeba ne/. Některé znají historii své rodiny /více-méně/. Ve škole se dle event. momentálně stanoveného anebo "módního" způsobu podávání učiva dozvědí /anebo od svých jednostranně zaměřených učitelů/, že všichni, kdož byli v KSČ jsou zločinci. Co s tím? Jaký to může mít dopad pro duši mladého člověka? Komu má věřit? Jak zařadit své prarodiče? Mezi své vážené a milované blízké anebo nepřátele lidstva.... Zas to má být tak, že doma se bude mluvit jinak a ve škole jinak? Jde to stále stejně dokola, historie stejná, což je opět o blbosti, která je věčná :-)

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 17:20  

4.8., 15:53 a 16:54

Výborně řečeno, děkuji a zcela souhlasím. Podotýkám, že se takový přístup netýká jen dějepisu, ale všech předmětů nebo oborů, kde se zachází do historie oborů.

obyčejná učitelka řekl(a)...
4. srpna 2013 v 18:15  

To je nesmysl, říkat, že všichni komunisté (rozuměj členové KSČ) byli zločinci. Právě na takto silná, citově velmi zabarvená slova se musí dávat pozor. To nejsou fakta. Ale je třeba mluvit o tom, že ne každý je hrdina (nebo "hrdina"?), který obětuje rodinu na oltář čehokoli. Já jsem vždycky dětem říkala, že nevím, jak bych se zachovala, kdybych v té době měla malé děti...

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. srpna 2013 v 18:28  

ne každý je hrdina

Někde někdo řekl, že hrdina je ten, který by nedokázel žít s vědomím, že pro pravdu nezemřel. Nebo tak nějak.
To se to machruje lezcům na El Capitanu, když nemají závratě. Chtěl bych je vidět, kdyby prožívali to, co já na židli při výměně žárovky.

Anonymní řekl(a)...
4. srpna 2013 v 21:25  

A co takhle zrušit dějepis na základních školách? Dětem je to úplně fuk, co se tam učí a vy se kvůli tomu tady úplně rozpalujete!

poste.restante řekl(a)...
5. srpna 2013 v 3:58  

Kdo nezná svou minulost, je odsouzen ji opakovat. - George Santayana
Falšovatelé historie svobodu národa nezachraňují, ale ohrožují. – Václav Havel
Soudobé dějiny jsou infikovány lží jako děvka syfilidou. - Arthur Schopenhauer

Jedním z motivů, proč se učit (ve škole) dějepisu, by měla být snaha porozumět současnosti. - poste.restante ;-)

Hitler a jeho soukmenovci se přece nedostali k moci náhodou. Konflikty v Jugoslávii měly svou genezi. Pogromy na židy v minulosti i současné protiromské demonstrace pramení ze stejné frustrace.

Když čtu, jak někdo někým pohrdá a odsuzuje jej, jen na základě příslušnosti k nějaké skupině, mám se vždycky na pozoru.
Je rozdíl mezi zkratkovým označením - "Před rokem 89 tady vládli komunisté."
a nálepkováním - "Všichni komunisté byli darebáci."

Nálepkování je berličkou pro slaboduché. Zjednodušuje jim život, protože nejsou schopni chápat jej v jeho složitosti a komplexnosti. Je totiž jednoduché říci - "Oni, čili ti druzí, jsou špatní a já jsem dobrý, protože k nim nepatřím."

Byl Oskar Schindler dobrý, nebo špatný?
Wernher von Braun pracující na V-2 pro Hitlera byl válečný zločinec, ale tentýž muž, pracující pro Američany, byl hrdinou kosmického výzkumu?
John Rambo bojuje s hrdými a čestnými mudžáhidy proti Rusům a pár desítek let poté jsou titíž svatí bojovníci najednou sprostí a zbabělí vrahové. George Orwell by měl radost.


Kde leží hranice mezi výukou a indoktrinací? Igora Hnízda popisujícího upálení Mistra Jana Husa bychom zařadili kam?

To, co by měl učitel žákům předávat, jsou objektivní informace. A nezamlčovat jim něco jen proto, že to nekonvenuje jeho vlastnímu světonázoru. Učitel se nemusí zdráhat dějiny interpretovat, ale vždy by měl svůj názor zřetelně odlišit a především podněcovat žáky k tomu, aby si utvářeli názor vlastní.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 10:33  

5. srpna 2013 3:58

Souhlasím, buďme objektivní. Problém však vidím jinde. Jde tady o ono "doporučení MŠMT" k výuce novodobých ději. Je evidentně jednostranné, včetně doporučené literatury. Otázkou však zůstává s jakou razancí bude toto "doporučení" vymáháno ČŠI, řediteli škol,...Ignorant

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 11:05  

Doporučení MŠMT rozhodně není jednostranné!

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 11:34  

5. srpna 2013 11:05

Ale jděte. Již pracoviště, která se podílela na tvorbě doporučení jsou jednostranně zaměřená. Objektivita je prvořadá.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 11:37  

Tvůrci doporučení například vynechali (zřejmě úmyslně) možnost doporučení materiálů Svazu bojovníků za svobodu, které taktéž, včetně jejich tisku, se zabývají událostmi 20. století a jsou jakousi protiváhou Konfederace. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 14:45  

Ministerstvo, které vydává podobná "doporučení", je evidentně nekompetentní.

Místo aby vyžadovalo po učitelích - vlastně ani ne vyžadovalo, ale považovalo za samozřejmost, aby za vzdělanost svých žáků byli odpovědní oni - nejen byli po právu, ale sami se tak cítili(!), samo nabízí výmluvu těm, kteří odpovědní být nechtějí, a vlastně tím i naznačuje, jaké učitele si přeje.

Je to s péčí o vzdělanost v téhle zemi špatné, hodně špatné...

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 15:21  

V doporučení mně evidentně chybí palčivé problémy současnosti. Objektivní zhodnocení krvelačných válek. Afganistan, Irák, Sýrie,... Podpora nejdříve partyzánům, za několik měsíců rebelům a za několik měsíců teroristům, přičemž se stále jedná o tytéž ozbrojence. Chybí mně zhodnocení vnitřní politiky tohoto státu. Tunelování, korupce, rozkrádání, nezaměstnanost,...Dějiny 20. století a počátku 21. století jsou evidentně tím pádem neobjektivní a jednostranné.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 16:45  

Ještě že neučím dějepis.

Neobjektivní lži a ještě samá krev, války, invaze, oběti ...

Kolegové historici, vůbec vám nezávidím. A nechcete učit dějiny umění? Tam je to veselejší. Možná by děcka tu historii nakonec pochopila snáz.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 19:12  

"Afganistan, Irák, Sýrie,..." To není historie, ale současnost, a proto patří do občanské výchovy, ne do dějepisu!

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 19:38  

Napadá mě ještě něco. Pokusím se /opět/ krátce, náznak:
Třeba je to tak, že dějepis je v podstatě zaměřen na konstatování výsledků činností "elit" /ať už "uprchlíků z psychiny" povahy mocichtivé anebo těch nejzazobanějších, kteří se perou o zvětšení svých hromádek - povaha hrabivě nenažraná/. Furt se něco dobývá - území, trůn a tak. A rozsévá se utrpení. V podstatě o tomto jsou dějiny /pro mě/. A co kdyby se na lidské dějiny mohlo anebo mělo nahlížet z jiného pohledu - z pohledu dosud málo jmenovaných anebo vůbec nejmenovaných nepovšimnutých "bezejmenných", na základě příběhů lidí v různých dobách dějin - jak se jim žilo, když vládl XY, který je hnal do války s XZ /třeba/ + jak žil v kontrastu s bezejmennými "slavný" XY a XZ. Totiž /domnívám se/ vnímat dějiny z pozice vítězů a poražených vůdců /dějiny zachycují jejich akce, to je nesporné - kdy byla jaká válka.....kolik mrtvých.....kdo ty války vedl, který panovník kdy vládl a ovládal koho, co, který král dostal papkat jed, který byl atentátován...kdy který boháč nechal postavit jaký objekt - kolik poddaných u toho spotřeboval...../ může /možná/ vyvolat u některých jedinců touhu býti zapsán v dějinách, ovlivnit chod dějin a být vítězem, tím, kdo ovládá, kdo je "silný" a tak. Pokud bychom znali podrobněji osudy lidí ze "šedé zóny ovládaných", viděli bychom všichni, že důležitý není Napoleon - a vlastně možná není ani potřebný. Možná jsme dokola neustále vychováváni tak, že musejí být vítězové a poražení, musejí být vladaři a poddaní, proto to jde neustále dokola dle stejného scénáře - pouze kulisy a kostýmy se malinko mění. Projevuje se to všude, aniž si to uvědomujeme - ve školách se soutěží, už malé děti mají různé bojové hraní /kdysi partyzáni a spol, dnes něco jiného/, sortýruje se, kdo je v čem lepší, v čem vyniká, třeba soutěže sportovní /sportovci někteří mají obrovské příjmy = motivace: já chci být též sportovcem - tedy je to podpora té stránky lidské povahy, která chce vítězit a porážet "nepřítele", podvádí se, i sportovci dopují, atd./. Furt to všechno není o člověku, o ostatních /jiných/ jeho kvalitách, možnostech a schopnostech, vším kolem nás je vytvářena iluze, že je nutné soutěžit, být lepší a vyhrávat /nad kým, nad čím/. Chtělo by to otočit kousek způsob myšlení, nahlížení, vnímání. No, nevím. Toť pouze myšlenka tichá :-)

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 20:45  

to 19:38

Nejste sama, koho historie válek nebaví. Jenže když chlapi milujou zbraně, auta, válčení - to je pak těžké.

Hlavně je to ale o tom, jestli jsme jako společnost přimknuti k civilizaci dobyvatelů, nebo k národům např. amazonským. Ti žijí s úplně jinými cíli, denně uspokojují své základní potřeby a nic víc nechtějí. Přestěhovat se k nim lze ovšem jen těžko.

Pytlik Blaha řekl(a)...
5. srpna 2013 v 21:10  

chlapi milujou zbraně, auta, válčení

Houbeles milujou. To jen aby mohli machrovat před děvčaty, protože ta na takové týpky berou. Normální hlubokomyslně poetický chlapec je nezajímá. Ani si nedovedete představit, jak já měl těžké dospívání. Zlomilo se to až před pár lety, když jsem začal ze zoufalství vokopávat popelnice a flusat na zem.

Anonymní řekl(a)...
5. srpna 2013 v 22:04  

Pane Blaho, kam na to chodíte...na ty perle furt. Perlorodka - ve Vašem případě perlorod, perlorodič, perloplodič, Perla /máslo :-)/, perly všem /nejen sviním/, perloLORD. Ještěže ty event. vynořivší se šlechtické manýry dorovnáváte flusánim. Uf.

Pytlik Blaha řekl(a)...
5. srpna 2013 v 22:36  

kam na to chodíte

Normálně. Vždycky, když pootevřu lasturu, strčí mi tam nějaké svinstvo. Takže přirozená obranná reakce s výsledkem mnohdy značné hodnoty.
Připouštím ovšem, že to mnozí mohou vnímat i jinak. Každý tak, jak svět zdejší vnímá a život svůj žije.
Viz http://bit.ly/13I5ZJ7

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 0:13  

5. srpna 2013 19:38
Vámi popsaný přístup přístup lze nalézt v metodologii francouzské školy Annales.
Viz: http://cs.wikipedia.org/wiki/Škola_Annales

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 8:36  

to 0:13

Díky za odkaz, zajímavé.
Jen si dovolím poznamenat, že ve wiki (zřejmě je to tak u nás překládáno) je chybný překlad pojmu histoire évenementielle - neznamnená to "vyprávěcí historie", ale spíše "historie událostí", neboť évenement znamená "událost". To právě vystihuje lépe podstatu kritizovaného jevu - nejde přece jen o klíčové události, ale i souvislosti, příčiny a širší sociologický a psychologický výklad, tedy studium problému. V tom mají annalisté pravdu.

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 14:20  

5. srpna 2013 19:12

Kolego, jde o vzdělávací obor "ČLOVĚK a SPOLEČNOST". Čtěte RVP.

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 14:23  

5. srpna 2013 20:45

Kdyby se jim dal prostor a žili v minulé době. Takoví Inkové, Aztékové,.."opravdu milující národy". Což takhle si zaživa, jako zajatec, nechat vyříznou srdce?

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 14:43  

Žáci by mohli v maskách husitů vyplenit sousední školu. ;-)

Anonymní řekl(a)...
6. srpna 2013 v 20:17  

to 14:23

To myslíte vážně - plést si amazonské indiány se starověkými Inky, Aztéky? Stačí si pustit vyprávění cestovatele Zeleného, kterého amazonští adoptovali. Nedávno byl v Hydeparku civilizace. Vrací se k nim, v Evropě žít nechce.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.