Přečtěte si: Školy v pražských satelitech praskají ve švech, na nové třídy ale nejsou peníze

středa 28. srpna 2013 ·

Do obcí v okolí Prahy se stěhují stále noví a noví obyvatelé. Ti, kteří chtějí v novém domově zapsat dítě do školy, však často odcházejí s  epořízenou. Předměstským základním školám chybí čtyři tisíce míst, uchazečům nepomáhá ani trvalé bydliště a stovky dětí musí dojíždět jinam. Starostové sami nedokáží navýšit kapacitu škol, požádali proto o pomoc vládu.


Z článku ČT24 a autora reportáže Milana Brunclíka v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Obce na pražském předměstí by podle propočtu starostů potřebovaly dohromady 150 nových učeben a hlavně 1,5 miliardy korun. "Problém je v malých obcích, ne ve větších městech, a malé obce nejsou schopny realizovat investice v řádu stamilionů korun," upozornil Věslav Michalik (STAN), starosta Dolních Břežan – dnes třítisícových, před dvaceti lety však pouze tisícihlavých. Na rozšiřování škol obcím nikdo nepřispívá, zatímco nových domů a hlavně jejich obyvatel přibývá stále velmi rychle. "Čtvrtým rokem odchází jedna třída deváťáků, ale přicházejí tři třídy prvňáků – a prostě došly učebny," poukázala mnichovická místostarostka Petra Pecková (ODS).

Poznámka redakce: Zdá se, že obce stejně jako pražské městské části několik let evidentní problém ignorovaly a bohužel ani neřešily s investory a developery. Vysvětlení místostarostky Peckové to ostatně potvrzuje. Dalším faktorem je dlouholeté podfinancování regionálního školství ze strany MŠMT.

8 komentářů:

Simona CARCY řekl(a)...
28. srpna 2013 v 12:16  

Základem je děti do škol nebrat. Dle důvěrné známé situace v jednom konkrétním satelitu je to tak, že tam žijí rodiny s dětmi, které jsou však hlášené v Praze, ale pražský byt pronajímají přizpůsobivým spoluobčanům. A když tedy neodvádí daně a poplatky dotyčná pražská rodina v satelitu, kde ve skutečnosti bydlí, těžko může samospráva satelitu budovat školy pro děti, které v něm de jure nejsou...že? Tolik k modrým poznámkám redakce.

Simona CARCY řekl(a)...
28. srpna 2013 v 12:16  

moudrým

Anonymní řekl(a)...
28. srpna 2013 v 12:48  

"Školy praskají ve švech"

Všechno je to dočasné. Počty za pár let budou opět klesat. "Husákovy děti" nám stárnou. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
28. srpna 2013 v 14:33  

Vypadá to, že většina starostů v okolopražských vsích se "satelity" má značně vymyto v duchu "plánování je komunistická reakční pavěda".

Anonymní řekl(a)...
28. srpna 2013 v 14:38  

A zároveň se ukazuje nesmyslnost "rakousko-uherského" byrokratického systému "úředního přihlašování", kterému je lhostejné, kde a jak občani ve skutečnosti bydlí.

Pytlik Blaha řekl(a)...
28. srpna 2013 v 15:19  

Jestli by tedy nebylo lepší, kdyby se lidi přihlašovali tam, kde povětšinou bydlí a děti chodily do školy, kde jsou jejich rodiče přihlášeni. Je to pitomost, já vím.
Takže z jiného konce. Měl jsem takový pocit, že než děti sednou do lavic, chodí nejméně rok předem k zápisu. To ty školy musely v den zápisu praskat už loni. Nejspíš si toho ale nikdo nevšiml.

Anonymní řekl(a)...
28. srpna 2013 v 22:25  

Ten kdo bývá v satelitu má obvykle 1-2 auta. "Zelené vdovy" budou muset své dítko dopravit do jiné školy, kde je ještě místo. Stavět dnes nové třídy a nové školy je nesmysl, počet tříd a žáků bude opět klesat a tím pádem by šlo o neekonomickou investici obce. Ignorant

Zen řekl(a)...
29. srpna 2013 v 23:42  

Anonym z 28. srpna 2013 14:38

At chodi do skoly tam, kde jeho rodice odvadi penize. To je snad fer, ne?
Nebo nam vysvetlete, proc na takove vy..nky maji ostatni doplacet.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.