Lucie Čemusová: Privacy Icons – Víme, jak weby nakládají s našimi daty?

čtvrtek 22. srpna 2013 ·

Informace o projektu, který si klade za cíl usnadnit uživatelům webových služeb, portálů a sociálních sítí pochopení uplatňovaných zásad ochrany osobních údajů.

Kdo ví, co obsahují zásady ochrany osobních údajů (tzv. Privacy policies), které jsou podmínkou registrace každého portálu či sociální sítě? Víme, s čím často souhlasíme, aniž si to vůbec přečteme? Přiznejme si, že drtivá většina nás běžných uživatelů internetu ty dlouhé odstavce textu, často v angličtině, vůbec nečte. A přesto tyto texty obsahují velmi podstatné informace o tom, komu budou nasbíraná data poskytována či zda je k tomu třeba náš aktivní souhlas. Už nikdy nikdo se nás nebude na nic ptát. Tušíte, kromě jiného, jak dlouho budou vaše data provozovatelům serverů k dispozici?

Na tyto otázky se snažila hledat odpovědi skupina studentů z univerzity ve Stratfodu, Hastingsu a Harvardu spolu s dalšími experty a právníky např. z Mozilly či z Disconnect.me. Svůj projekt nazvali Privacy Icons. V jeho rámci vytvořili sadu ikon, která by měla značně pomoci uživatelům webů orientovat se v aplikovaných zásadách ochrany osobních údajů. Jak je vidět z následujícího přehledu, představují čtyři oblasti užití dat.



První dvě ikony označují očekávané použití dat – zelená šipka znamená, že příslušný web používá získané údaje o vás pouze tak, jak jste sami povolili nebo jak by se dalo rozumně očekávat s ohledem na charakter služby. Oranžová pak znamená pravý opak.

Kolečko obsahující symbol dolaru značí, že daný web nikomu neumožňuje (např. reklamním agenturám nebo analytickým společnostem) vás sledovat, nebo vás aktivně upozorní na sledování touto třetí stranou. Ikona oranžové barvy značí, že je takové sledování aplikováno, což většinu z nás jistě nepotěší.

Ikona zeleného štítu s hvězdou je pro uživatele znakem, že web poskytuje data uživatelů, pouze pokud to vyžaduje zákon, nebo je to nezbytné z jiných důvodů, např. je nutno zabránit škodám.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

1 komentářů:

obyčejná učitelka řekl(a)...
22. srpna 2013 v 10:51  

Zajímavý počin. Dívala jsem se na google, a zatímco google.com je "zelený", docs.google.com je celý "oranžový"...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.