ČŠI: Kritéria hodnocení podmínek, průběhu a výsledků vzdělávání na školní rok 2013/2014

středa 14. srpna 2013 ·

Česká školní inspekce zveřejňuje pro potřebu škol a školských zařízení aktuální kritéria hodnocení platná pro školní rok 2013/2014. Kritéria schválila 28. porada vedení Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy dne 13. 8. 2013.





5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
14. srpna 2013 v 17:19  

Kouzlo nechtěného anebo školy už opravdu připravují pro život v EU?

"Numerická gramotnost je dovednost manipulovat s čísly, ..."

Pytlik Blaha řekl(a)...
15. srpna 2013 v 22:03  

V průběhu vzdělávání jsou uplatňovány účinné moderní pedagogické metody a přístupy

"Účinné", tomu celkem rozumím. To budou zřejmě ty, které vedou k naplnění stanoveného cíle vzdělávání. Ale které jsou ty "moderní"? Nešlo by uvést pár příkladů protikladů?
A co když použiji domněle nemoderní, leč v aktuálních souvislostech účinnou metodu? Namátkou třeba velmi účinnou a léty praxe ověřenou metodu "preventivního nátlaku"?

Anonymní řekl(a)...
16. srpna 2013 v 13:26  

Metoda není moderní, nebo zastaralá, metoda je jen efektivní, nebo neefektivní.

Anonymní řekl(a)...
16. srpna 2013 v 16:04  

Nemoderní je třeba rákoska.
To znamená, že není v souladu s moderními vědeckými výzkumy. Ne? :)

Až se za deset let ukáže, že metoda domácích úkolů není až tak neúčinná (jen ale kdo to prokáže), zase možná začnou být považovány za moderní a účinnou pedagogickou metodu.

Pytlik Blaha řekl(a)...
16. srpna 2013 v 17:37  

v souladu s moderními vědeckými výzkumy

moderní - novodobý, novátorský, pokrokový
pokrok - postup vpřed, zlepšení
Otázkou zůstává, od kdy se počítá nová doba. Nebo lépe, ve vztahu k jak daleké historii. Třeba takový novověk začíná prý objevením Ameriky a končí s první světovou válkou. Tam snad začínají moderní dějiny. Byli-li bychom důslední, pak vše, co se po první světové v pedagogice šustlo, může být povážováno za moderní.
Z mojí zkušenosti bych se však přiklonil spíš k výkladu moderní rovná se módní. A ještě výstižněji by to mohla být fetiš, zbožštění, jakkoli bychom o metodách či výzkumu měli hovořit možná jako o "současném" bez ambice na bezvýhradní totožnost s "nejlepším" a tedy jediným možným.
Pokud školní inspekce požaduje, aby škola měla vytyčeny měřitelné cíle, sama by měla pracovat s měřitelnými kritérii. Je potom velmi pikantní, totiž, když mně, zavilému herbartovci nějaký kontrolor předhazuje ty moje věčné moderní metódy jenom proto, že se něco koná způsobem, který není v kraji zcela běžný, nebo dokonce snad není dotyčnému znám.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.