Kouzelné větrné mlýny jižní Moravy

úterý 9. července 2013 ·

Dobře zachovaný kamenný větrný mlýn holandského typu stojí v Rudicích. Na rozdíl od mnoha jiných našich větrných mlýnů, které jsou buď pobořené, nebo veřejnosti nepřístupné, je v tom  rudickém navíc i muzeum s turistickým informačním centrem. A protože jsme v Moravském krasu, najdete tu nejen expozici historickou a etnografickou, ale i stálou výstavu o speleologii, mineralogii, hornictví a hutnictví. Kromě jeskyň se totiž v okolí obce vyskytují i bývalé železné doly, v nichž byla těžena železná ruda takzvaných rudických vrstev, součást výplně druhohorních krasových depresí. Opomenuty samozřejmě nejsou ani dějiny samotného mlýna.

Ten byl postaven roku 1865 manželi Ševčíkovými a vítr ho poháněl až do roku 1925. Pak ale udeřila bouře, která zničila lopatky, a k mletí byla nadále používána jen elektrická energie. V poválečných  letech již nevyužívaný mlýn chátral; do současnosti se zachoval díky péči manželů Vaverkových, kteří jej obnovili, a to včetně lopatek. Turistické centrum je otevřeno celoročně, mimo sezonu ale pouze o víkendech.

Rudický větrný mlýn není v Moravském krasu jediný, a dokonce ani jediný, který slouží jako muzeum. Další podobné zařízení můžete navštívit v Ruprechtově. Ruprechtovský mlýn je už na první pohled rozeznatelný podle nezvyklé Halladayovy turbíny – kola s věncem ovladatelných žaluzií a dvojicí kormidel, které je původně americkým vynálezem a v našich končinách představuje raritu evropského významu. Velkorysá modernizace mlýna původně holandského typu, ke které došlo po vichřici v roce 1882, se bohužel mlynáři Cyrilu Wágnerovi nevyplatila – zadlužil se natolik, že se musel mlýna zbavit. V 90. letech 20. století se rekonstrukce mlýna ujala vnučka posledního mlynáře. V omezeném časovém rozsahu jsou možné prohlídky – v říjnu o víkendech, od listopadu do dubna pouze při objednání minimálně deseti osob. Od května do září je mlýn pro prohlídky nepřístupný, v tuto dobu si v něm však můžete objednat ubytování.

Z knihy Kam za technickými památkami: Morava.

Pouze do 10. 7. 2013  zakoupíte s 30% slevou na knihy.cpress.cz.

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. července 2013 v 16:59  

Mlýn stojí v Rudici, nikoli v Rudicích...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.