Turecko není jen Istanbul, navštivte Kappadokii!

pondělí 24. června 2013 ·

Objete unikátní památky Turecka

Jižně od Ankary, východně od Konye a daleko ve vnitrozemí leží Kappadokie, součást světového dědictví UNESCO, lemovaná jedněmi z nejúchvatnějších geologických anomálií na světě – velkými kužely „pohádkových komínů“ ve tvaru hub, které vytvořil ztuhlý popel vychrlený ze sopek před osmi tisíci let.


Hory Göllü Dağ, Hasan Dağı a Erciyes Dağı – poslední se tyčí do závratné výše 3 926 m – v této kdysi divoce vulkanické oblasti vychrlily popel na anatolskou planinu před osmi tisíci let. Tento materiál ztuhl do jakéhosi měkkého, popelového vápence známého jako tuf. Na místech s tvrdším čedičovým skalnatým podložím odplavil déšť spodní vrstvu tufu, a vznikly tak kuželovité pohádkové komíny houbovitého tvaru se silnou kamennou čepicí. Dějiny Kappadokie jsou jedinečné. Lukrativní umístění na Hedvábné stezce přineslo tomuto regionu ve středověku bohatství, po kterém naopak dychtili plenitelé z jiných míst. Měkký tuf v oblasti byl ideální pro vytesávání domů, stájí i  modliteben, z nichž se dalo cokoliv snadno ukrýt chytrým umístěním jednoho či dvou balvanů.

ZÁŽITEK: Let horkovzdušným balonem

Nejvíc vzrušující způsob, jak vstřebat kouzelný region Kappadokie, je nepochybně v koši horkovzdušného balonu. Když vychází slunce, nebe nad Göreme pokrývají různě barevné skvrny, tiše plující nad ohromující krajinou. Zní to lákavě? Zamluvte si let nejpozději den nebo dva předem, protože je nesmírně populární. Většina letů startuje za úsvitu, trvá asi hodinu a končí sklenkou šampaňského po přistání. Množství pasažérů letu se může různit, takže prahnete-li po intimnějším zážitku, nezapomeňte číst i poznámky psané maličkým písmem. Tato zkušenost není právě levná, ale rezervace prostřednictvím vašeho hotelu vám může zajistit slevu 10–15 %. Jinak vyzkoušejte Kapadokya Balloons (www.kapadokyaballoons.com), Göreme Balloons (www.goremebal loons.com) nebo Anatolian Balloons (www.anatolianballoons.com).

TIP ZNALCE: Jeskynní hotely v této oblasti sahají od prostého ubytování až po pětihvězdičkové hotely. Cappadocia Turkey vám může pomoct nalézt to správné ubytování právě pro vás (www.cappadociaturkey.net).

Z knihy Istanbul a západní Turecko Velký průvodce National Geographic.



Další průvodci po Istanbulu a okolí:

Istanbul Průvodce s mapou National Geographic

Objevujte město s mapou v ruce! Od jedné čtvrti ke druhé, pro každý vkus a každou peněženku: výběr 60 neopomenutelných míst, 150 adres restaurací, čajoven a kaváren, barů, lázní, klubů, koncertních síní, divadel, obchodů, tržišť, hotelů… A veškeré praktické informace, kvalitní mapy a cenné rady, abyste si město a jeho okolí co nejvíce užili.




Istanbul a okolí - Průvodce světoběžníka

Vydejte se s tímto průvodcem objevovat Istanbul a okolí:
- 18 plánů, půdorysů budov a map
- více než 100 fotografií
- rejstřík a glosář
- praktický formát a vazba
- orientační systém se záložkami a odkazy na mapy



Knihy zakoupíte s 15% slevou v e-shopu knihy.cpress.cz.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.