Přečtěte si: Školka má sloužit dítěti. Ne rodičům, aby mohli do práce, říká úředník

úterý 18. června 2013 ·

Šéfovi brněnského magistrátního odboru školství Martinu Jelínkovi nedávno napsala matka tříletých dvojčat. Ptala se, co má dělat, když pro její děti nezbylo místo ve školce a ona musí do práce. Odpověděl jí, že "účelem předškolního vzdělávání není podpora rodičů, kteří nemají prostor k celodenní péči o dítě".


Z rozhovoru Jany Ustohalové s vedoucím brněnského magistrátního odboru školství Martinem Jelínkem v MF DNES/iDNES.cz vybíráme:

To ale neřeší situaci systémově. Nepřijatých dětí jsou letos víc než dva a půl tisíce. Co s tím hodlá město dělat?

Podívejte, lidi si pořídí děti a pak chtějí, aby se o ně od dvou tří let staral stát. To přece není vůči těm dětem zodpovědné a ani to není jinde v Evropě obvyklé. Za svého pobytu v Anglii jsem viděl, že třeba tam toto není vůbec běžné. Pokud rodiče musí chodit do práce, tak malé děti hlídají například babička s dědečkem nebo chůva.

Ale rodiče přece platí nemalé daně a po státu za to vyžadují servis, třeba v podobě zajištěné školky pro tříleté dítě.

Je třeba rozlišit, jestli jde o předškolní vzdělávání, nebo sociální službu. U nás je mateřská školka součástí vzdělávacího systému. To znamená, že rodiče nemají nárok na přijetí dítěte do školky kvůli tomu, že by museli nastoupit do práce. Rozpor je v tom, že stát říká, že nárok na docházku do školky mají všichni předškoláci a zajištění dalších míst nad tento rámec je věcí samosprávy. Navíc pokud se buduje někde nové sídliště, tak samospráva prakticky nemá možnost ovlivnit, zda tam investor postaví taky školku.

Poznámka redakce: Martin Jelínek nemá pravdu v tom, že samospráva nemá možnost ovlivnit investory a není odpovědná za současný stav. Je absurdní, aby část rodičů dostávala stejnou službu od městské části za zlomek ceny na "volném" trhu. Jsou dvě spravedlivé varianty: platba plných nákladů ve veřejných školkách nebo dotace na žáka, která se vyplatí i školkám soukromých zřizovatelů.

11 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
18. června 2013 v 9:23  

No tak to je pěkná blbost. Normální matka by raději byla s dítětem do šesti let doma, kdy by ji rodinný rozpočet nenutil jít do práce. Školky kdysi vznikly k tomu, aby sloužily rodičům, a stále to trvá.

Anonymní řekl(a)...
18. června 2013 v 9:38  

Že jsou školky odkládárny dětí, se rozšířilo více než velmi. To samé, snad jen lehce v bleděmodrém, se bere se školami. Když se vyhlásí mimořádné volno apod., každý rodič se děsí - kam dám dítě. To, že se nic nenaučí, ho bolí úplně nejmíň. U nás přece vládnou prachy, ne kvalita vzdělanosti.

Anonymní řekl(a)...
18. června 2013 v 9:52  

Dodatek: že je stát lempl a nečiní, co má, je taky pravda. Nejmíň 3 roky se ví, kolik dětí se narodilo a že jich je víc, že budou chtít rodiče školky. A nic se nedělo! Zase se budeme smát socialistům, že uměli plánovat - jen se smějme - a brečme nad současnými vládami.

Anonymní řekl(a)...
18. června 2013 v 9:53  

Na tom něco je...

Charlie řekl(a)...
18. června 2013 v 11:03  

Pláčete-li nad vládami, pláčete na cizím hrobě. Školky jsou zřizované obvykle obcemi, o žádné "státní" nevím. Podívejte se kdo sedí na radnici a tam obracejte své připomínky. Mimochodem, ten úředník to řekl vcelku dobře. Donedávna se za kritérium přijetí považovalo i to, zda je matka na mateřské s jiným dítětem, dnes je to diskriminace, připočte-li se k tomu, že dítě nemusí mít pro přijetí v obci trvalý pobyt (také diskriminační podmínka), pak se stane, že zaměstnaní rodiče místo pro svoje dítě nedostanou - mluvím z vlastní zkušenosti. A na radnici sedí nezávislí+ČSSD.

Anonymní řekl(a)...
18. června 2013 v 12:49  

Zase se budeme smát socialistům, že uměli plánovat
Nevím, kolik vám je let, co jste prožil(a) a co si pamatujete.
Ale vaše věta je nepravdivá.
Socialisté plánovali, ale to neznamená, že uměli plánovat

Anonymní řekl(a)...
18. června 2013 v 13:11  

Jsem v rovině čistě filozofické. Ale já jsem názoru, že plánovat aspoň nějak je lepší než vůbec a čekat, že to neviditelná ruka trhu sama vyřeší. O tom, že to dřívější plánování nebylo tak úplně špatné, svědčí mnoho věcí, právě ve školství. Rozhodně se předešlo takovým průšvihům, co jsou dnes na denním pořádku - chybí technické školy, chybí učni řady oborů, materiální vybavenost škol klesla na úroveň rozvojových zemí, nejsou pořádné učebnice, pomůcky... všude leží ladem interaktivní technika, s níž umí zacházet hrstka jedinců. Nikdo nic nemusí, nikdo nic neví, nebo každý může všechno, vlastně je to ve výsledku jedno. Nemáme ani národní vizi vzdělávání a tak musíme poslouchat Eduiny, co vymyslí jako řešení. To jsem dopadli.

Anonymní řekl(a)...
18. června 2013 v 13:15  

Taky pravda.

Anonymní řekl(a)...
18. června 2013 v 16:04  

Hovadštější výmluvu (slovo argument se mi příčí použít) než použil ten úředník už si lze jen těžko představit.
Když ten rodič řekne: "Dobrá, obci na rodičích dětí nezáleží a nechce pro poslední nadšence, rozhodnuté starat se o děti, nic dělat. Budiž, beru na vědomí. Žádám tedy jako jeho zákonný zástupce jménem svého dítěte o jeho umístění ve školce. Právě jste řekl, že školku jste zřídili, aby sloužila jemu." - jsem ohromně zvědav, na co se ten ksindl bude vymlouvat pak. Že jsou si v jeho obci všechny děti rovné, ale některé jsou si o něco rovnější??

Anonymní řekl(a)...
18. června 2013 v 21:54  

Když si chci zlepšit náladu a vtipy o cigánech ani řidičky za volantem nepomáhají, tak si pročítám články na ceskaskola.cz :-)

Anonymní řekl(a)...
19. června 2013 v 8:45  

Stát rodičům vzkazuje: Chcete si pořídit dítě/děti? Klidně to udělejte, ale budete za to potrestáni.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.