MŠMT: Vyhodnocení veřejné konzultace k přípravě Strategie vzdělávací politiky ČR do roku 2020

pátek 21. června 2013 ·

V lednu 2013 zahájilo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy přípravu Strategie vzdělávací politiky České republiky do roku 2020 (Strategie). Dokument, který bude dokončen a předložen vládě na podzim letošního roku, si klade za cíl vytvořit rámec pro dlouhodobý rozvoj celého vzdělávacího systému. V zájmu zohlednění názorů všech klíčových aktérů v oblasti vzdělávání i široké veřejnosti je od počátku Strategie připravována co nejotevřenějším způsobem a přípravě vlastního strategického dokumentu byla proto předřazena veřejná konzultace k jejím obecným východiskům.


Průběh a výsledky diskuze, která probíhala v období od ledna do června 2013, shrnuje poprvé v ucelené podobě předkládaný materiál. Vzhledem k množství a rozmanitosti podnětů k připravované Strategii není předkládaný materiál koncipován jako detailní a vyčerpávající souhrn všech výstupů, ale spíše jako stručné zhodnocení nejdůležitějších závěrů z pohledu ministerstva školství.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
23. června 2013 v 12:14  

Tak vyhodnotíme veřejnou diskusi a připravíme nějakou novou. Zaměstnáme tím nějaké úředníky a zase nic. A tak to jde pořád dokola. Diskuse, koncepce, hodnocení, debata, prezentace... plky a řeči. Jen ty peníze na školství jaksi nejsou. Ale hlavně: Víme přesně jak to dělat lépe než ve Finsku, v Rusku, v USA, v Ugandě i v...
Pořádek do školství se nikomu nechce zavádět, to by vládci mohli ztratit i politické body.

Anonymní řekl(a)...
23. června 2013 v 15:01  

Jen ty peníze na školství jaksi nejsou.

Ale jsou... Nečerpají je ovšem školy.

Anonymní řekl(a)...
23. června 2013 v 15:03  

Pořádek do školství se nikomu nechce zavádět, to by vládci mohli ztratit i politické body.

To jako myslíte, že flákající se učitelé a ředitelé by již nedali svůj hlas těm zástupcům, kteří by pořádek do školství chtěli vnést?

Anonymní řekl(a)...
23. června 2013 v 15:45  

Myslím to tak, že pořádek ve školství znamená:
1. zrušit část škol, zvláště gymnázií
2. chtít po učitelích výkony a zaplati jim za to
3. mít trvale v rozpočtu dostatek finančních v kapitole školství

Anonymní řekl(a)...
23. června 2013 v 15:51  

Jaká je cesta peněz z MŠMT na poslední školu? Kolik je státní normativ např. na žáka 6-14 let a kolik se na tu ZŠ dostane? Kolik procent se vypaří po cestě a na co jsou použity? Kde tyto informace hezky pohromadě najdu? Kdo tento tok peněz kontroluje a dbá na proporce?

Anonymní řekl(a)...
23. června 2013 v 16:10  

Musíme zvládnout financování škol.

Musíme zlepšit výuku ...

Musíme zvládnout kázeň ve třídách, aby se dalo pracovat.
90 % učitelů ZŠ kázeň a tudíž pracovní výsledky nezvládá, ačkoli dělají maximum.
Proč to nikdo nepřizná?
A bude se tím někdo zabývat?

Anonymní řekl(a)...
23. června 2013 v 21:13  

90 % učitelů ZŠ kázeň a tudíž pracovní výsledky nezvládá, ačkoli dělají maximum

Pak tam nemají co dělat a zabývat se tím má jen ředitel a tyto lidi propustit.
Ale propustit učitele není vůbec jednoduché, i když je neschopný.

Pytlik Blaha řekl(a)...
23. června 2013 v 22:48  

Pokud 90 % učitelů ZŠ kázeň a tudíž pracovní výsledky nezvládá, ačkoli dělají maximum, je třeba propustit ředitele školy.
Ale propustit ředitele není vůbec jednoduché, i když je neschopný.

A také není od věci hledat odpověď na otázku, kde se ti mizerní učitelé ve školách vzali. Už takoví do systému přišli nebo se v něm mizernými stali? A hlavně, jak k tomu či onomu došlo?

Anonymní řekl(a)...
23. června 2013 v 23:15  

Podle mého pozorování a rozhovorů s žáky mají tito respekt a tudíž jsou ochotni se trochu učit pouze na jednoho až dva učitele. Jsou to ti nejpřísnější, jde z nich strach a jsou nároční, nedají se okecat. Nikdo z nich není oblíbený. Zajímavé však je, že na ně žáci vzpomínají s jistou úctou i několik let po škole, zatímco na ty "oblíbené", co ale nic nenaučili, spíše zapomenou. Asi se z toho mého pozorování nedá moc poznat, ale co by tomu asi řekli psychologové. Typ Hnízdo je totiž psychology zcela zatracován a odsouzen, neboť děti stresuje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.