K posílení člověka – učitele a ředitele – přispívá projekt V zemi Komenského v Pardubickém kraji

sobota 8. června 2013 ·

Akademie Libchavy v projektu vzdělává ředitele a učitele škol v koučinku.


Přivést inovativní metodu - koučovací přístup - do prostředí škol a školských zařízení v Královéhradeckém kraji a zvýšit tak jejich sebevědomí – to je smyslem projektu „V zemi Komenského v Pardubickém kraji.“ Do 31. 12. 2014 jej pro ředitele a učitele základních a středních škol uskutečňuje Koučink akademie Libchavy. Projekt je financovaný z evropských fondů a ze státního rozpočtu České republiky v rámci operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost.

„Ředitelům a učitelům zprostředkováváme koučovací přístup, který mohou využívat v prostředí škol,“ vysvětluje vedoucí projektu Jiří Šmejkal z Koučink akademie Libchavy. „Projekt je o posílení přirozených hodnot a o posílení člověka - pedagoga. Aby si rozšířil a upevnil své komunikační a vůdčí dovednosti, uměl se postavit do své síly ve své roli a stal se přijímanou přirozenou autoritou a životním vzorem.“ Jiří Šmejkal uvedl příklad, který mu po prvních setkáních v kurzu vyprávěla jedna z ředitelek: „Přišla za mnou jedna paní učitelka a chtěla poradit nějaké řešení. Věděla jsem, že má na to, aby si našla své vlastní. Vzpomněla jsem si, co jsme se učili na kurzu v Libchavách a položila jsem jí koučovací otázku: Jak byste to udělala Vy? Byla překvapená a vznikl krátký rozhovor, při kterém si na to skutečně přišla sama. Obě nás rozhovor více spojil a posílil.“

Vzdělávací programy jsou určené pro řídící a pedagogické pracovníky škol a školských zařízení, kteří tvoří cílovou skupinu projektu. „Jedním z hlavních přínosů projektu je zvýšení schopnosti sebevnímání ředitelů škol a jejich zvýšení sebevědomí ve své roli. Ta je zaměřena na řízení školy a vedení lidí, a může být posílena koučovacím přístupem,“ říká Jiří Šmejkal. Dalšími přínosy projektu jsou nové, poutavé a kreativní doplňující edukační dovednosti, umění otevřené a respektující komunikace a dále umění vytvářet plnohodnotný vztah s žáky a rodiči.

Témata pro vzdělávání řídících pracovníků jsou: Ředitel koučem – koučovací styl vedení školy, Typologie – různí lidé a různé přístupy, Vedení týmů učitelů, Účinné porady ve školách a Personalistika pro ředitele škol. Témata pro vzdělávání pedagogických pracovníků jsou: Učitel koučem – koučovací styl vedení žáků, Skupinové koučování ve školách a Typologie – různí lidé a různé přístupy.

„Lektoři a ostatní členové Koučink akademie, podílející se na projektu V zemi Komenského v Pardubickém kraji jsou potěšeni a hrdi, že takový projekt byl vybrán k realizaci a oni tak mohou přispět ke zkvalitnění školství v Pardubickém kraji,“ uzavírá Jiří Šmejkal.

Rozpočet projektu registrační číslo: CZ.1. 07/1.3.46/02.0024 o objemu 2 162 002,66 korun zahrnuje z toho 1 837 702,26 Kč ze státního rozpočtu a 324 300,40 korun zaplatí Evropská unie.

Zdenka Hanyšová Celá

12 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
8. června 2013 v 1:15  

Jiří Šmejkal uvedl příklad

To já jsem měl zase známého, a ten byl nemocný. Jednou jsme se potkali a já mu povídam: Co myslíš, Vladimíre, je lepší být nemocný nebo zdravý. Odpověděl mi, že lepší je být zdravý. Řekl jsem mu tenkrát jediné: No vidíš. A on šel domů, lehl si na pohovku a uzdravil se.
Jsem přesvědčen, že gaučink, je to, co tu ještě chybělo. Jakýpak finský model, Argentina je náš vzor.
Viz typizovaný gaučo, sirotek Pampy pro 21. století
http://bit.ly/17vvJ1u

Anonymní řekl(a)...
8. června 2013 v 13:01  

Znám Osudy dobrého vojáka Švejka téměř zpaměti, ale přesto jsem si tuto knihu znova prolistoval, abych se ujistil, že článek není z této knihy opsán.

Bohužel opravdu není.

obyčejná učitelka řekl(a)...
8. června 2013 v 14:41  

Rozpočet projektu registrační číslo: CZ.1. 07/1.3.46/02.0024 o objemu 2 162 002,66 tisíc korun zahrnuje z toho 1 837 702,26 Kč tisíc ze státního rozpočtu a 324 300,40 tisíc korun zaplatí Evropská unie.
Dvě miliardy na zvýšení sebevědomí? Bože!!!

Anonymní řekl(a)...
8. června 2013 v 15:50  

Tý v*le, to je fakt pravda, ty 2 tisíce milionů na tohle? A fakt jsou hrdí, ani povodně s nimi nepohnuly? Mně je do breku, tomuhle se nelze smát, to jsou výplody chorých mozků... Nebo to okoukali ve Finsku a dalších zemích, předkládaných nám jako vzor???

poste.restante řekl(a)...
8. června 2013 v 19:34  

Netušil jsem, že jsou naši ředitelé na to se sebevědomím tak špatně, že jim je někdo musí za tak mrzký peníz pozvedávat...
Ale chápu že "Lektoři a ostatní členové Koučink akademie, podílející se na projektu ... jsou potěšeni a hrdi,"
Taky bych byl na jejich místě.

A pokud se týče pedagogických pracovníků, baj voko by ta 1,8 miliardy ze státního rozpočtu dala do výplaty něco pod tisícovku měsíčně. Mně by to tedy sebevědomí zvedlo, i když by to bylo jen na rok. Koupil bych si konečně nový mobil, abych na tom nebyl nejhůř ve třídě.
Ale možná bych se uskrovnil a byl radši, kdyby nedostalo pět kolegů k 1.7 výpověď.
:-(

poste.restante řekl(a)...
8. června 2013 v 19:38  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
8. června 2013 v 19:42  

No a totéž v sousedním Královehradeckém kraji - viz pár článků níže.

Anonymní řekl(a)...
8. června 2013 v 20:51  

Podle mě tam to slovo "tisíc" nepatří... A špatně mají i tu částku za EU a ČR (má to být naopak). Což asi trochu napovídá, jaká bude kvalita toho projektu...

poste.restante řekl(a)...
8. června 2013 v 23:17  

Také doufám, že jde o překlep a nejde tedy o miliardy, ale "jen" o miliony. Což by na mnou výše uvedeném příspěvku neměnilo nic -jen se posune řádová čárka.

Anonymní řekl(a)...
10. června 2013 v 21:48  

Dobrý večer, jde o překlep, tímto se všem moc omlouvám. Mrzí mě, že reakce jsou takové jaké jsou. Projekt je sestavený tak, aby pomohl dnešním ředitelům a učitelům, kteří nemají lehkou roli a jsou to ti, kteří vychovávají naše děti. Lektoři projektu jsou velice vzdělaní a tento projekt rozhodně nedělají pro peníze, sazba na hodinu lektora je 200,- Kč.Přeji Vám všem, kteří jste projekt odsoudili, aniž byste ho znali, vše dobré a pro sebe si přeji, aby mě takovéto zprávy nebolely.
pěkný večer Denisa Štěpánková, Koučink akademie, matka dvou dětí

Pytlik Blaha řekl(a)...
10. června 2013 v 22:35  

Osm příspěvků od sedmi autorů není, paní Štěpánková, až tak velká tragédie. Pokud bychom to ovšem nepojali tak, že zbytku čtenářů portálu to nestojí ani za reakci a ostatním pedagogům nestojí za to ani ten portál.
Pokuste se, prosím, ve svých projevech nepůsobit dojmem spasitelů českého učitelstva a asi si vás nikdo nevšimne. Těch šiřitelů víry pravé a nositelů zaručených řešení je přece jen už docela dost.
Někdy si říkám, pro co člověk něco dělá, když za to bere byť symbolický plat, který, pokud by byl pětačtyřiceti minutový, by se rovnal tomu mému, pokud bych počítal doopravdy právě a jen přímou vyučovací povinnost. Musím ke své hanbě přiznat, že já, praotec tří až pěti vnoučat pro peníze pracuji. Nic jiného mi nezbývá, totiž.

obyčejná učitelka řekl(a)...
11. června 2013 v 15:34  

Paní Štěpánková, nevím, co jste chtěla svým sdělením říci až na to, že byla chyba v desetinné čárce. Váš ukřivděný postoj nesvědčí o profesionalitě.
Obyčejná učitelka, matka šesti dětí

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.