Interaktivní výstava Moje cesta o životě lidí se zdravotním postižením se v pátek otevírá na pražském Výstavišti

pátek 7. června 2013 ·

Interaktivní výstava pro děti i dospělé Moje cesta, jejímž cílem je zprostředkovat zážitkovou formou každodenní život lidí se zdravotním postižením, se otevírá v pátek 7. června v pavilonu E Výstaviště v pražských Holešovicích. Začátek byl z důvodu povodňové situace odložen z původně plánovaného úterý tohoto týdne. Výstava, která bude otevřena až do 29. června, proběhne na 1350 m2 a stane se tak největší takto zaměřenou expozicí u nás. „Návštěvníci budou moci poznat a vyzkoušet si každodenní život lidí se zrakovým, sluchovým a tělesným postižením. Zjistí, že jejich světy nejsou odlišné, jen musí na svých cestách překonávat jiné překážky,“ vysvětluje Jana Vožechová z Nadace Sirius. Navíc organizátoři hned na první sobotu 8. června připravili bohatý doprovodný program s besedami, výtvarnými dílnami a zábavnými hrami pro děti. Vstup je zdarma.

Návštěvníci na vlastní kůži zažijí, jaké to například je poznávat a orientovat se v tmavém tunelu pouze hmatem nebo ve zvukově izolované kóji nemít k dispozici sluch. Na speciálně vytvořené dráze zkusí s holí pro nevidomé nebo na vozíku překonávat obvyklé překážky na ulici a v domácnosti, dále si zahrají například basketbal stolní tenis na vozíku (tzv. showdown), sledge hokej, v herní zóně pak zvukové pexeso, kanastu nebo ´člověče, nezlob se´ pro nevidomé. Projdou si také věrně postavený bezbariérový byt, naučí se několik spojení ve znakové řeči a poznají, jak se do ní tlumočí básně i hudba. Návštěvníci také budou moci prozkoumat zajímavé pomůcky pro lidi s tělesným postižením jako například ozvučené míče, mluvící hodinky, rozpoznávač barev, počítač ovládaný pohyby očí, indikátor výšky hladiny v hrnečkupárovač ponožek a podobně. „Stejně jako celý projekt chodicilide.cz je i celá interaktivní expozice připravována ve spolupráci s odborníky a lidmi se zdravotním postižením,“ dodává Jana Vožechová.

Návštěvníci se kromě  výstavy mohou těšit také na zajímavý doprovodný program (například diskuse s umělci a sportovci se zdravotním postižením (Tomáš Kvoch, Radek Procházka, ukázky výcviku vodících psů atd.) Na velké projekci bude možné zhlédnout přes tři sta fotografií, kreseb a textů, které vytvořily děti ze středních a základních škol v rámci tvůrčí výzvy Moje cesta.

V pondělí až pátek v čase od 9.00 do 15.00 hodin je výstava otevřena pro organizované prohlídky škol, veřejnosti bude přístupná v pracovní dny od 15.00 do 18.00 hodin, v sobotu od 9.00 do 18.00 hodin. Návštěvníci budou moci absolvovat prohlídku výstavy s průvodcem.

Druhá vlna jedné z největších sociálních kampaní v České republice chodicilide.cz, která se zaměřuje na komunikaci lidí se zdravotním postižením a bez něj, probíhá od konce prosince 2012. Kromě kampaně v médiích a výstavy Moje cesta zahrnuje také prožitkové workshopy na středních školách, zaměřené na komunikaci s lidmi se zdravotním postižením.

Více informací:
TV spoty 2013 – dvě verze:

Realizátor:
Cílem Nadace Sirius je pomáhat dětem, které neměly v životě štěstí. Nadace hledá systematická a účelná řešení problémů dětí s důrazem na jejich prevenci. Maximálně využívá české a mezinárodní zkušenosti a příklady dobré praxe, spolupracuje s předními odborníky. Za dobu svého působení podpořila Nadace Sirius šestnáct projektů zaměřených na ohrožené rodiny a děti, provozuje také informační portál sancedetem.cz. Více informací o činnosti nadace na www.nadacesirius.cz.

Příklady zajímavých pomůcek, které budou moci návštěvníci vyzkoušet:
Podavač  VITILITY – velmi lehký podavač pro zvedání drobných předmětů ze země nebo podání např. hrnku z poličky
Indikátor hladiny – jedna z nejzákladnějších pomůcek pro domácnost a sebeobsluhu – umožňuje bezpečné nalévání tekutin bez nutnosti kontroly zrakem
Pichtův psací stroj – základní pomůcka pro psaní Braillova písma
Colorino – indikátor barev a světla. Rozpozná více než 100 barevných odstínů. Uplatňuje se zejména při třídění prádla do pračky
Dymokleště na bodové písmo - Dymokleště otáčením růžice vkládají jednotlivá písmena braillské abecedy a vytisknou je v reliéfní podobě na integrovanou dymopásku, která je dostupná v různých šířkách a barevných provedeních, její výhodou je samolepící plocha – popisky lze umístit např. na dveře, kořenky apod.
Magické  oko – praktický „hlídač“, který oznamuje příchod do místnosti. Pokud se někdo přiblíží k chráněné oblasti na 1 metr, oko promluví.
Osobní  zesilovač CLA9 - zesiluje okolní zvuky. Používá se pro lepší komunikaci v rodině i mimo rodinu (u lékaře, na úřadě…), vhodný je také pro poslech v divadle, kině, poslech televize apod.
Mluvící hodinky – náramkové hodinky, či hodinky ve formě přívěšku, které mají hlasový výstup
Mobilní telefon pro nedoslýchavé osoby – součástí je rovněž individuální indukční smyčka. Hlavní výhodou telefonu je zesílený zvuk až +30 dB a také zvýšená úroveň vyzvánění až 100 dB.
I4Control - ovládání PC pomocí očních pohybů - Umožňuje ovládat osobní počítač pomocí pohybů očí, případně hlavy. Základ tvoří malá kamera, která má stálou pozici vůči volně se pohybující hlavě uživatele systému díky svému umístění na brýlové obrubě. Z tohoto místa kamera snímá aktuální polohu oka a systém ji průběžně vyhodnocuje a vysílá pokyn pro pohyb kurzoru. Klik či dvojklik se aktivuje dostatečně dlouhým mrknutím oka. Je možné jej připojit k jakémukoliv počítači prostřednictvím USB rozhraní
Go Talk 20 - Přenosná, snadno ovladatelná pomůcka s hlasovým výstupem
MyVoice - Program, který umožňuje hlasové ovládání počítače. Hlasovými povely lze uskutečnit tytéž akce, k jejichž provedení by jinak byla nutná klávesnice a myš.
Párovač  ponožek - Praktická pomůcka používaná při praní – ponožky se protáhnou skrz otvory a zůstávají tak při praní v páru (tzn. že je není třeba následně třídit např. s pomocí Colorina)
Ozvučené volejbalové míče
Hry pro nevidomé: Člověče, nezlob se, zvukové a hmatové pexeso, piškvorky, domino, karty Canasta.
Hmatová kniha Domácí zvířata - Obrázky jsou vytvořeny v hmatové podobě – jsou zjednodušeny tak, aby neobsahovaly nadměrné množství detailů a jednotlivé části byly dobře rozpoznatelné hmatem. Materiál, který je na výrobu zobrazovaných postav, věcí, zvířat apod. použit by měl aspoň částečně simulovat, jaký je z nich hmatový vjem ve skutečnosti (např. voda, v níž plave žralok je z bublinkové fólie, velbloud je z plsti což má simulovat jak „vypadá“ jeho srst ve skutečnosti).
Reliéfní  mapa ČR

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.