Školské odbory k reformě financování regionálního školství

pondělí 6. května 2013 ·

Českomoravský odborový svaz pracovníků školství se dlouhodobě snaží o to, aby stát zvyšoval výdaje na vzdělávání, a zlepšoval tak podmínky pro výuku žáků a pro práci učitelů a ostatních zaměstnanců škol.


Proto jsme se aktivně zapojili do diskuze o nově navrhované reformě způsobu financování regionálního školství. Uvědomujeme si, že současný systém má řadu nedostatků (velká míra rozhodovací pravomoci krajských úřadů, rozdílná výše krajských normativů ve stejných oborech vzdělávání mezi kraji, nestabilita ekonomického prostředí škol atd.).

Obáváme se však, že navrhovanou změnou nebudou odstraněny všechny problémy. Pro část vzdělávání a poskytování školských služeb bude zachován současný model. U řady škol a školských zařízení dojde k výraznému snížení celkového objemu mzdových prostředků. Na základě naší analýzy jsme došli k závěru, že může dojít k situaci, kdy se ještě více prohloubí již tak nepříznivý stav v odměňování pedagogických a zejména nepedagogických pracovníků.

Naší zásadní výhradou je to, že navrhovaný systém není spojen s potřebným navýšením celkového objemu finančních prostředků pro vzdělávání v regionálním školství, pouze je přerozděluje jiným způsobem.

V navrhovaném znění reformy financování vidíme řadu konkrétních rizik, na něž musíme ministerstvo školství a osobně ministra Petra Fialu důrazně upozornit. Nepřijatelné je pro nás především možné snížení objemu mzdových prostředků, a to jak  pro pedagogické pracovníky, tak pro nepedagogické zaměstnance škol. Také financování tzv. ostatního vzdělávání (základní umělecké školy, některé mateřské školy, školní družiny a kluby, školní stravování, ubytování v domovech mládeže apod.) vyvolává řadu otazníků. V případě nedostatečného množství finančních prostředků bude zcela reálně hrozit zvýšení tlaku státu na zřizovatele k dofinancování této oblasti, nebo na zvyšování podílu rodičů na financování těchto služeb.

Vyzýváme ministerstvo školství, aby za této situace nepokračovalo v legislativním procesu, tedy ve schvalování příslušných změn školského zákona. Zároveň chci ujistit, že jsme připraveni k dalšímu jednání ve prospěch rozvoje vzdělanosti v naší zemi.

František DOBŠÍK

předseda ČMOS pracovníků školství

Zdroj: Týdeník-školství.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.