Přečtěte si: Hodnocení otevřených úloh. Jeden z problémů letošní maturity.

pátek 31. května 2013 ·

Zveřejňujeme část korespondence, kterou si vyměňoval mezi 16. a 26. květnem jeden z „maturujících“ učitelů matematiky na střední škole s pracovníkem CERMATu. Tématem bylo hodnocení otevřených úloh a možnost, aby studenti dostali po zkoušce k dispozici přesnější informaci, ve kterých z patnácti otevřených úloh neuspěli. Korespondence je zajímavá jednak mnoha postřehy, které se týkají maturity z matematiky, smyslu celé státní maturity, ale i způsobem, jakým CERMAT odpovídá na poměrně jasný a přehledný požadavek učitele.

Z článku v EDUin.cz vybíráme:

Dobrý večer.
Vidím, že Vaše požadavky jsou maximalistické. Kdyby byla všechna konání státu pod takovou kontrolou, to bychom si žili. Ale hlavně, kdyby se všude ve školách poctivě učilo a už na základních školách se nenadbíhalo žákům a nedávaly se jim známky zadarmo, na středních školách se nepodvádělo, možná by byla pro žáky současná úroveň maturit směšnou záležitostí.

Snad se dočkáme doby, že starost o úroveň vzdělání v ČR bude jednou z priorit státu. Na rozdíl od nás se to za našimi hranicemi daří. Např. Poláci zavedli během několika let povinnou maturitní zkoušku z matematiky v základní úrovni obtížnosti a nepovinnou zkoušku ve vyšší úrovni obtížnosti, a přitom mají v obou úrovních podstatně vyšší požadavky než u nás. Podařilo se to, neboť táhnou za jeden provaz – hrdý národ. Do maturit investovali podstatně více energie i finančních prostředků a začínají se nám mílovými kroky vzdalovat.

Blahopřeji k maturitě syna!

S pozdravem

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
31. května 2013 v 11:12  

A?
Vetsina z toho, co je tam napsane, je pravda. Ceka se co? Ze budeme nebo nebudeme souhlasit?

Simona CARCY řekl(a)...
31. května 2013 v 11:19  
Tento komentář byl odstraněn autorem.
Anonymní řekl(a)...
31. května 2013 v 15:10  

Taky nechapu... Ani tento clanek, ani maduryty, ani diskuze a ani pozadovany cilovy stav ve skolstvi. I kdyz ten asi chapu, cilem je neustale se menici chaoticky anstisystem, kdy se za viniky oznaci ucitele na ZS a SS... Sproste si neulevim, bo by mi to smazali :-)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.