Zájem o stáže ve firmách stoupá. Již 1000 stážistů získalo praxi a zlepšilo si své uplatnění na trhu práce.

středa 24. dubna 2013 ·

Již více než 1000 lidí po celé ČR se zapojilo do projektu Stáže ve firmách – vzdělávání praxí a jejich počet i nadále stoupá. Cílem dvouletého projektu je zajistit stáž pro 5000 osob a zakotvit systém stáží do české legislativy.


O jedno volné místo na trhu práce se uchází v současné době téměř 20 uchazečů. Nezaměstnaní se potýkají nejen s omezenou nabídkou práce, ale leckdy také s nedostatečnou praxí. Pokud však praxi nabídnout mohou, stávají se pro zaměstnavatele atraktivnější. Z tohoto důvodu Fond dalšího vzdělávání, příspěvková organizace Ministerstvo práce a sociálních věcí, realizuje projekt s názvem Stáže ve firmách – vzdělávání praxí, který pomáhá primárně osobám znevýhodněným na trhu práce.

Projekt Stáže ve firmách – vzdělávání praxí je největší svého druhu v České republice a klade si za cíl navrhnout zakotvení systému stáží do české legislativy jako plnohodnotné formy dalšího vzdělávání. Je určen primárně osobám, které marně shánějí zaměstnání například z důvodu nedostatku praxe po studiu nebo dlouhé odmlky kvůli rodičovské dovolené či z jiných příčin.

„Díky této inovativní formě vzdělávání už 170 stážistů úspěšně dokončilo stáž a odneslo si certifikát dokládající jejich praktické dovednosti. Některým z nich pak poskytovatel stáže nabídl další spolupráci. To jsou reálné dopady našeho projektu, které napomáhají řešit neutěšenou situaci na pracovním trhu.“ říká k projektu Jan Vitula, ředitel Fondu dalšího vzdělávání.

Stážisté jsou z řad absolventů bez praxe, nezaměstnaných, rodičů po či na rodičovské dovolené a zájemců o další vzdělávání. Všechny tyto osoby si mohou prostřednictvím stáže ověřit své teoretické znalosti ve firemní praxi, a to v rozmezí 1 až 6 měsíců dle předem stanoveného harmonogramu (v závislosti na konkrétní stáži).

K dnešnímu dni dochází na stáž do firem více než 1 000 stážistů po celé republice, od začátku projektu pak již bylo zahájeno 1 430 stáží u téměř 900 poskytovatelů a zájemců stále přibývá.

Projekt vítají i poskytovatelé stáží, jak potvrzuje i Vladimír Krajčík, který byl mentorem stážistů na Vysoké škole podnikání v Ostravě: „Systémový projekt, který vzdělává formou stáží, v českém prostředí podle mého názoru už dlouho chyběl. Přitom nabízí celé množství výhod jak pro firmy, které si mohou mnohem efektivněji a bez zbytečných rizik volit budoucí zaměstnance, tak i pro stážisty, kteří díky projektu získají praxi.“

V rámci projektu jsou nabízeny stáže v oblasti od ekonomiky, marketingu a reklamy přes počítačové programování až po strojírenství, stavebnictví či automobilový průmysl. Zájemci si momentálně mohou vybírat z nabídky více než 90 šablon stáží. Nezávazně se registrovat do projektu je možné přes webové stránky www.stazevefirmach.cz, kde je k dispozici obsáhlý katalog stáží, nebo lze využít informační linku 800 779 977.

„Věříme, že také všechny atributy našeho projektu, které nabízejí maximální pohodlí a motivují k dalšímu vzdělávání, pomohou lidem najít si uplatnění na trhu práce a že nabízí efektivní alternativu řešení vysoké nezaměstnanosti určitých cílových skupin. Také z tohoto důvodu budeme v rámci projektu usilovat o jeho pevné zakotvení do české legislativy.“ uzavírá Radek Rinn, hlavní manažer projektu.

O projektu:

Projekt Stáže ve firmách běží od června 2012 a je financován z Evropského sociálního fondu prostřednictvím Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost a státního rozpočtu ČR. Aktuálně má projekt za sebou již přes půl roku od spuštění informačního systému ASAP (přes který probíhá registrace do projektu) a šest měsíců od zahájení prvních stáží. Výstupem projektu bude Národní katalog stáží a databáze poskytovatelů stáží.

Průběh stáže:

Program stáže je koncipován tak, že stážisté nemají nárok na mzdu (stáž je jejich vzděláváním), avšak nepřichází o státní příspěvky, jež jim příslušely i před nástupem na stáž. Stážistům je hrazeno stravné a za určitých podmínek i cestovné a ubytování. Firmám jsou za stážistu uhrazeny fixní náklady na stáž (definované šablonou stáže). Pro stážistu je pak nepochybně velkou výhodou také to, že je mu vždy přidělen mentor, který dohlíží na plnění zadaných úkolů a zajišťuje odbornou konzultaci. Stáž mohou absolvovat i osoby zdravotně znevýhodněné a zdravotně postižené, registrace do systému je přitom bezplatná a nezávazná. Po absolvování stáže získá stážista kromě nových dovedností také certifikát Europass – doklad o stáži.

Prezentace

Fact sheet


2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. dubna 2013 v 22:07  

Databáze poskytovatelů stáží? K čemu bude sloužit a kolik firem bude ochotno poskytovat stáž "za své", až skončí přísun peněz na úhradu nákladů z projektu? Doufejme, že udržitelnost databáze, potažmo celého projektu není opět "vylhána" z nejistých financí příštího programového období......

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. dubna 2013 v 22:32  

Stážisté jsou z řad ... a zájemců o další vzdělávání.

A pro učitele v činné službě jsou nějaké možnosti? Naše odtrženost od praxe je zřejmá. Dovozuji, že nezanedbatelný počet učitelů nikdy mimo školství nepůsobil. Sám jsem na svojí poslední firemní stáži pobýval tři roky někdy v první polovině devadesátých let. Zajímavá zkušenost. Vzpomínám třeba na svoje pracovní setkání s tehdejším majitelem krumlovského pivovaru Františkam Mrázkem.
Myslím, že stáže pedagogů by byly přínosem i pro ředitele a zřizovatele škol. Mnozí učitelé by po takové zkušenosti ještě svědomitěji drželi hubu a krok.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.