O dítě se postarají u vás v práci. Zákon o dětské skupině jde do vlády.

středa 24. dubna 2013 ·

Ministerstvo práce a sociálních věcí předložilo vládě návrh zákona, který upravuje novou službu hlídání a péče o děti od jednoho roku věku do zahájení povinné školní docházky. Právní předpis o tzv. dětské skupině vychází z programového prohlášení vlády. Ministři se v něm zavázali, že podpoří rozvoj alternativních předškolních zařízení a budou vytvářet podmínky pro rychlejší návrat rodičů pečujících o děti do práce.


Dětská skupina spočívá v pravidelné péči o dítě mimo domácnost dítěte, v kolektivu dětí, mimo režim předpisů o školách a školských zařízeních. Poskytovatelem péče v dětské skupině může být zaměstnavatel, nestátní nezisková organizace, územní samosprávný celek, tj. obec či kraj. Služba může být poskytována za dohodnutou úhradu, maximálně však ve výši zřizovacích a provozních nákladů. Péče o dítě se tedy poskytuje nekomerčně.

„Spokojení rodiče-zaměstnanci jsou pro každou firmu nenahraditelní. A také stát by měl pomoci sladění pracovního i rodinného života,“ říká ministryně práce a sociálních věcí Ludmila Müllerová a dodává: „Zatím jedinou dětskou skupinou v České republice, která pilotně funguje právě na našem ministerstvu, prošlo už 38 dětí. Chválí si ji rodiče – kvůli kvalitní péči, i děti. O naše zkušenosti se už zajímají další zaměstnavatelé.“

Návrh zákona připravilo MPSV ve spolupráci s ministerstvem financí a ministerstvem zdravotnictví, vládě ho předkládá bez rozporů. Návrh upravuje konkrétní podmínky týkající se hygieny, či počtu dětí na jednu pečující osobu. Zavádí rovněž povinnost uzavřít pojistnou smlouvu odpovědnosti za škodu, povinnost pečovat v souladu s plánem výchovy a péče nebo povinnost poskytovatele evidovat se. Předložená legislativa rovněž stanovuje podmínky úhrady za službu, odbornou způsobilost pečující osoby atd.

Jako pozitivní motivace pro zaměstnavatele a rodiče jsou součástí předlohy také daňová opatření. Konkrétně se počítá s daňovou uznatelností nákladů v souvislosti s provozem dětské skupiny a se slevou na dani z příjmů pro výdělečně činné rodiče. Daňové výhody pro zaměstnavatele, kteří zajistí zaměstnancům péči o děti, umožní rozšířit spektrum služeb péče o děti poskytovaných soukromým sektorem, a tedy větší zapojení rodičů malých dětí na trh práce jako plátců daní a pojistného.

Dětská skupina MPSV je v pilotním provozu od července 2011. Současně se v ní – s ohledem na prostory - poskytuje péče dvanácti dětem od dvou let do zahájení povinné školní docházky. A od února 2013 je otevřena druhá Dětská skupina MPSV pro celkem šest dětí. Zájem mají i další rodiče a ozývají se také zaměstnavatelé, kteří by se chtěli inspirovat a dětskou skupinu sami zřídit. Pomoci jim v tom mohou dotace z Evropského sociálního fondu, nedávno ministerstvo vyhlásilo další výzvu z Operačního programu lidské zdroje a zaměstnanost. Zveřejněna je včetně podmínek dotace a souvisejících dokumentů na adrese: http://www.esfcr.cz/vyzva-b5.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
24. dubna 2013 v 8:31  

...hlídání a péče o děti od jednoho roku věku do zahájení povinné školní docházky...

To už bylo! Dokonale propracovaný systém péče o děti v jeslích, kde se o děti staraly kvalifikované jeselské dětské setry a s celým provozním zázemím pod dohledem hygienků, stravováním, převlékáním do jeselského oblečení a prohlídkou dítěte před převzdtím, aby nepřišlo nemocné aby se zdravotní stav dítěte nezhoršil nebo aby nemocné dítě nenakazilo ostatní.

Firemní jesle fungovaly například v TESLA Strašnice v době výroby prvních televizních přijímačů 4001, 4002, Mánes, Aleš a dalších, kdy vysoce kvalifikované pracovnice z výroby mohly děti svěřit do podnikových jeslí, v pravidelných intervalech chodit kojit, děti měly kompletní péči. Navíc fungovala i služba nákupu do tašky, kdy ženy nechávaly ve vrátnici tašky se seznamem potravin a když šly (resp. jely s kočárkem s dítětem) z práce domů, měly nakoupeno, fungovala i prádelna, čistírna a další služby.
Vhodné pro matky z blízkého okolí Strašnic, Žižkova a Vinohrad, jejichž práce si n.p. TESLA natolik cenil, že jim nabídl tuto službu, která ale po skončení výroby televizorů skončila jako přežitek a děti mohly začít chodit do jeslí a školek v místě bydliště, jako ostatní normální děti. Takže zase takový zázrak to nebyl.

O děti se hlavně musí starat specializované kvalifikované dětské sestry a učitelky s aprobací pro učitelství mateřských škol a ne nějaké hlídačky.

Pytlik Blaha řekl(a)...
24. dubna 2013 v 9:05  

aby nepřišlo nemocné

Dnes rodiče do školky strčí dítě s horečkou, nudlemi jak vopratě a se seznamem, co musí učitelka, která tam má dvacet dalších obdobných dětí, zabezpečit, aby se mamánkovi dostalo až do těch čtyř hodin odpoledne náležité, tedy nejlepší péče. A běda! běda, jestli ne.
A to je mnohdy matka s druhým děckem na mateřské.

Anonymní řekl(a)...
25. dubna 2013 v 9:25  

Nebylo by lepší šoupnout je tam hned po porodu? Přece s nima nebudou rodiče doma, to je přece tak otravná záležitost, když kariéra volá!

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.