Přečtěte si: Počítač nemůže nahradit sešit, je ale nezbytnou pomůckou

pondělí 29. dubna 2013 ·

Základní škola ve Velké Lhotě je jistě jednou z mála, která přistoupila k vybavení všech žáků vlastním notebookem. Na podrobnosti jsme se zeptali jejího ředitele Milana Hřavy.


Z článku Petry Jouzové v Jindřichohradecký.Deník.cz vybíráme:

Kdy přišel nápad s notebooky, co vás k tomu vedlo?
Nápad na vybavení notebooky se rodil po zkušenostech s jednotlivými formami zapojení počítačové techniky ve školách. Zažil jsem vlnu budování počítačových učeben zhruba před deseti lety v rámci projektu Internet do škol. Ač se jednalo o významný posun, samostatné počítačové učebny mají řadu nevýhod, se kterými jsme se setkávali. Žáci se do nich například přesouvají ze svých tříd na jednotlivé hodiny, což s sebou nese časové ztráty a organizační komplikace, učitelé často nemohou učebnu využít právě v době, kdy to potřebují, a to z důvodu obsazenosti jinou třídou. Co se týká interaktivních tabulí, přínos ke zvýšení kvality a efektivnosti výuky, který bychom od těchto věcí měli očekávat, nevyváží ceny, za které jsou pořizovány. 80 až 100 tisíc korun dám raději za smysluplnější věci do školy, než za další interaktivní tabuli. Proto se mi vybavení každého žáka notebookem, který bude na lavici podobně jako sešit nebo učebnice, líbilo nejvíce.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
29. dubna 2013 v 13:04  

Nějak se nám tady množí příspěvky o učitelích, kteří opravdu využívají PC ve výuce a vše najednou vypadá moc ideálně. přidám tedy svou 20 letou zkušenost ve využívání PC ve výuce.

Před 20 lety se mohly děti po využití PC ve výuce utlouct, přestože se jednalo o jednoduché prográmky na legendárních zbrojováčcích. Dneska už je to s nimi podstatně horší. Výukové programy se ve svém vývoji zastavily na úrovni z před deseti let a způsobu, jakým fungují hry, nemohou ani zdaleka konkurovat, proto také mnohým dětem připadají směšné. To však nicméně neznamená, že tyto programy nejsou použitelné. Jsou, jenže nepoužitelné začínají být naše děti, zejména na 2. stupni, které teď už výuku na PC mnohdy moc rády nemají, protože nemohou jen tupě zírat a opisovat z tabule. Musí pracovat samostaně a okamžitě jsou vidět jejich chyby, z nimiž neumí a ani nechtějí pracovat, protože každá oprava chyby bolí - musí se při tom totiž uvažovat, a to se jim nechce.

takže závěr - naše líné a zpovýkané miláčky ani PC ve výuce nezachrání.

Pytlik Blaha řekl(a)...
29. dubna 2013 v 22:02  

Co se týká interaktivních tabulí, přínos ke zvýšení kvality a efektivnosti výuky, který bychom od těchto věcí měli očekávat, nevyváží ceny, za které jsou pořizovány.

Aha. A to se předjímá či zpětně dovozuje?
Pojem péče řádného hospodáře je sice popsán v souvislosti s odpovědností členů statutárních a dozorčích orgánů kapitálových společností v zákoně č. 513/1991 Sb., tedy obchodním zákoníku, leč paralela je dost dobře představitelná.

Anonymní řekl(a)...
30. dubna 2013 v 7:55  

Interaktivní tabule může být velkým pomocníkem, jenže v rukou dobrého učitele. Učitel, který sotva zvládne zoraganizovat výuku s využitím učebnice, bude mít se smysluplným využíváním int. tabule zákonitě problém.

Já se navíc na naší škole setkávám s hledáním zlatého grálu ve formě ideálního výukového počítačového programu do různých předmětů. jakmile je něco v programu jinak než v učebnici, jsou bezradní nejen žáci, ale i učitelé. Všichni by rádi do počítačové učebny či učebny s interaktivní tabulí přišli, zapli to a chtěli by, aby to jelo bez jejich přípravy a úsilí. jenže ono je to jako s každou výukou, musíte chystat, kombinovat a vybírat, a je to složitější než s učebnicí. Zlatý grál prostě neexistuje.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.