Martin Rychlík: Zeleného e-shop s maturitou

sobota 13. dubna 2013 ·

Pavel Zelený, exředitel centra pro přípravu maturit, zveřejňuje maturitní žebříčky a za kredit nabízí tréninky maturitních písemek.

Seznamte se s Mattem a Hurrym. Podle webového vyjádření obě tyto postavičky „nabízejí podporu školám, učitelům a studentům. Analyzují, komentují a informují. Oba mají slabost pro státní maturitu. Chtějí využít její potenciál ke zkvalitnění a zefektivnění vzdělávání.“ Za těmito dobrosrdečnými figurkami stojí Pavel Zelený, bývalý dlouholetý ředitel centra pro přípravu státních maturit (CERMAT), jenž s kolegy provozuje občanské sdružení Matt a Hurry.

„Jde o nestátní a neziskovou platformu,“ uvádí web, který teď zveřejňuje přehledy státních maturit z jara 2012. Nejprve ukázal výsledky gymnázií, ve čtvrtek i středních odborných škol. Zveřejnění dat pobouřilo ministerstvo školství, které se od akce distancovalo (stejně jako nynější CERMAT), počin označilo za soukromou aktivitu Zeleného a prošetřuje možný únik údajů. Matt a Hurry si na žebříčky dali dokonce značku copyrightu a uvádějí, že údaje byly získány dle zákona 106/1999 Sb.

Zelený tvrdí, že žebříčky zveřejnil proto, aby se zabránilo neodbornému mediálnímu „kutilství“. Těm, kteří jsou maturitou vystresováni, pak Matt a Hurry nabízejí od 1. března podporu, ale nikoliv zdarma! V e-shopu si je možné koupit kredity na přípravné písemky ke státní maturitě plus vyhodnocení, tedy věci, jež zaměstnanci vedení ředitelem Zeleným léta připravovali – a účtenka pro stát za tuto práci se dostala ke stamilionové cifře.

Žebříčky nevypovídají o kvalitě školy...

„Zkoušky státní části maturity jsou pro polovinu maturantů vážným a až pro osminu existenčním rizikem. Za tím vším je spousta normální lidské tragédie a zklamání a finanční rozměr způsobených ztrát veřejných i soukromých peněz se počítá v řádu miliard korun ročně,“ uvádí sdružení Matt a Hurry. Vzniklo „z iniciativy těch, kterým to vše není jedno“, kteří se na vzniku státní maturity podíleli, ale už jim to stát nedovoluje…

Oba hoši M+H nás ale vysloveně varují, že se nedozvíme, jak je která škola kvalitní a zda je lepší než jiná – nicméně data poskytují; ale zde je připravili „profíci“ znalí interpretačních rizik. Zelený v médiích explicitně prohlásil, že „žebříčky nevypovídají o kvalitě škol“.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.