Základním školám pomůže interaktivní průvodce upraveným RVP

čtvrtek 28. března 2013 ·

Národní ústav pro vzdělávání připravil pro základní školy praktického pomocníka, který jim pomůže začlenit změny vyplývající z úpravy Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání do jejich školních vzdělávacích programů.


Na základě mezirezortních jednání byly na přelomu roku schváleny úpravy Rámcového vzdělávacího programu pro základní vzdělávání (RVP ZV), které vstoupí v platnost s nástupem nového školního roku. Tyto změny v praxi znamenají různě rozsáhlé zásahy do jednotlivých školních vzdělávacích programů (ŠVP), a tím do chodu celé školy. Pro co nejjednodušší přechod k těmto změnám připravil Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) pro školy metodickou podporu.

Nabízená metodická podpora má několik forem – tou první je interaktivní „Průvodce upraveným RVP ZV“, který je spuštěn na Metodickém portále RVP.CZ (rvp.cz/pruvodce). Jeho součástí je i diskuzní fórum a odkaz na Konzultační centrum NÚV, na které se zástupci škol mohou obrátit s dotazy týkajícími se právě úprav ŠVP. Dále pak ve všech krajích organizuje Národní institut dalšího vzdělávání informační semináře.

„Interaktivní průvodce je rozdělen na dvě části. V té první jsou zveřejněny upravené části RVP ZV, druhá část obsahuje doporučení k úpravám ŠVP a konkrétní náměty k výuce,“ vysvětluje Mgr. Jitka Jarníková, vedoucí oddělení pro analýzy a koncepce vzdělávacích programů, které průvodce připravovalo. A zároveň dodává: „Předpokládáme, že uvedené náměty pro úpravy ŠVP budou postupně dále doplňovány a rozšiřovány o další doporučení a příklady.“

Interaktivní „Průvodce upraveným RVP ZV“:

  • umožňuje
    • získat celkový přehled úprav provedených v RVP ZV
    • nalézt k úpravám vysvětlující a doplňující informace
    • zeptat se na odborné dotazy související s úpravami ŠVP a s výukou
    • diskutovat o úpravách ŠVP a o výuce
    • inspirovat svými zkušenostmi jiné učitele
  • doporučí
    • způsoby úprav ŠVP
    • způsoby efektivního začlenění jednotlivých témat, která byla v RVP ZV upravena nebo doplněna
  • poskytuje
    • vzorové příklady pro úpravy ŠVP
    • odkazy na další informace související s upravenými tématy
A čeho konkrétně se avizované úpravy týkají? Nově byla do RVP zařazena již dříve zpracovaná finanční gramotnost a dopracována nebo upravena některá aktuální a důležitá témata, jako dopravní výchova, výchova člověka za běžných rizik a mimořádných událostí, obrana vlasti, korupce, sexuální výchova v rámci vzdělávacího oboru Výchova ke zdraví. Spolu s těmito úpravami se na základě požadavků mezinárodního šetření přistoupilo také k úpravě vzdělávacího oboru Matematika a její aplikace. A na základě záměrů v oblasti jazykového vzdělávání v ČR a jeho srovnatelnosti se zeměmi EU (více než polovina členských zemí EU má povinnou výuku druhého cizího jazyka) se schválily i úpravy vzdělávacích oborů Cizí jazyk a Další cizí jazyk.

Úpravy RVP ZV probíhaly v gesci MŠMT, které proces úprav iniciovalo a řídilo. Ke spolupráci byli přizváni především učitelé a ředitelé základních škol, případně někteří další odborníci. Hlavní garanci za provedené úpravy si ponechalo MŠMT. Úpravy RVP ZV byly schváleny na přelomu roku 2012/2013 a zveřejněny formou Opatření ministra školství čj. MSMT-2647/2013-210, ze dne 29. 1. 2013, s platností od 1. 9. 2013.

Důležité odkazy:



3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
31. března 2013 v 18:01  

Nejvíc by pomohlo hovadiny typu rvp a švp zrušit.

Anonymní řekl(a)...
31. března 2013 v 21:12  

Takové povrchni soudy fakt miluju.
Jake hovadiny, a jake zrusit? To byste to odbyl.
Super kraviny typu rvp je treba iniciatorum dusledne omlatit vo hlavu.
Sedych

Unknown řekl(a)...
2. dubna 2013 v 22:57  

Jako dlouholetý ředitel školy chci věřit, že se k tomu vyjádřil nějaký ředitel. Ze svých zkušeností vím, že mě, jako člověku z praxe, nikdo nedůvěřoval a "odborníci" udělali vše sami, i když jsem (i v parlamentu) říkal, že to a to nemůže fungovat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.