Přečtěte si: Jak vylepšit školu? Vypadnout z ní!

úterý 12. března 2013 ·

Absolventům chybí zkušenosti z reálného světa, zatímco encyklopedických znalostí pobrali tolik, že je většinou nevyužijí. Stačilo by přitom občas vypadnout ze školy.


Z článku Bohumila Kartouse v iHNed.cz vybíráme:

Téměř každý učitel základní školy vám potvrdí, že si vlastně s dětmi v posledních ročnících školy vůbec nevědí rady a stěžují si na jejich apatii.

Ale místo toho, abychom se snažili poskytnout našim dětem potřebné impulzy a hledali cesty, jak je pro vzdělávání nadchnout, vzdělavatelé si lámou hlavu nad tím, jak děti k zájmu o školu donutit. Od toho se odvíjí volání po restrikci v podobě přísných zkoušek a testů, které jen obnažuje holý fakt, že smyslem takového opatření není snaha pozdvihnout vzdělávání, nýbrž snaha vrátit škole její ztracenou autoritu a učitelům jejich klid, na který byli zvyklí.

I samotným učitelům by pomohlo, kdyby se místo ubíjející rutiny mohli jeden den v týdnu věnovat svému vlastnímu vzdělávání nebo se společně se svými žáky pustili do přirozeného vzdělávání vyplývajícího z konfrontace s okolním světem. Jeden den týdně mimo školu by - paradoxně - pomohl celé škole.

4 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
12. března 2013 v 1:01  

Jak vylepšit školu? Vypadnout z ní!

To rozhodně. Trvalé vypadnutí mnohých dětiček by školy pozvedlo na dramaticky vyšší úroveň.
Stačilo by přitom relativně málo: zrušit povinnou školní docházku.
Bývávaly zajímavé příležitosti, kterak přivést žáky k novým zkušenostem. Namátkou brigády v zemědělství nebo alespoň týdenní sportovní kurzy s ubytováním mimo maminčin servis bez ohledu na počasí a bez možnosti omluvit skrzevá rodinné důvody.
A což teprve takový měsíční pobyt v pracovním táboře s pravidly "potravinový příděl podle množství a kvality práce" a "teplá voda podle pořádku na světnici" by měl bezesporu vyšší zkompetentňovací potenciál než sada DUMů pro interaktivní tabuli i s přilehlými besedami a exkurzí do muzea v okresním městě.

Kalashnikoff řekl(a)...
12. března 2013 v 7:34  

Voni jsou Kartous hlava votevřená, vo tom žádná. Dyž nakoukneme do jeho sívíčka, přečtem si todle: "V roce 2000 jsem byl přijat ke studiu na PdF MU v oboru Základy společenských věd a na FSpS v oboru Tělesná výchova, obojí se zaměřením na učitelství pro střední školy. Od dokončení studia v roce pracuji pro společnost Scio, která se zabývá produkcí vzdělávacích a evaluačních nástrojů (testy, internetové kurzy, srovnávací zkoušky, projekty pro školy postavené na hodnocení). Mimo jiné pro společnost zajišťuji poradenské a prezentační články v médiích." No a sme doma. Panáček v životě nestál za katedrou (s výjimkou praxe na škole), ale všemu rozumí a do všeho kecá. Typickej SCIOman.

Anonymní řekl(a)...
12. března 2013 v 14:03  

Když k nám přijde Uč. zpravodaj s pěknými články pana Kartouze, hned je další papír do sběru. Mluvit o vzdělávání to každému jde, zvlášť když je to mluvení placené z grantů EU.

Anonymní řekl(a)...
13. března 2013 v 11:37  

On je to takový typický rys pro český národ. Každý přece ví, jak trénovat národní fotbalový tým. A každý přece rozumí školství. :)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.