Přečtěte si: Při testech 5. a 9. tříd se mohou jedničkáři poměřit s nejlepšími žáky v zemi

čtvrtek 28. února 2013 ·

Není jednička jako jednička. Úroveň známkování se v každé škole liší, ale už na jaře si žáci mohou udělat přesnější obrázek o svých znalostech a dovednostech. Druhá generální zkouška plošného elektronického testování pátých a devátých tříd přináší další inovace systému, jednou z novinek je třetí, vyšší úroveň testů.


Z článku jm v Novinky.cz vybíráme:

Inspekce plánuje, že v příštím školním roce už by mělo být hotovo takzvané domácí testování, při němž si budou moci žáci zkoušet testy z rozsáhlé databáze přímo na svém domácím počítači. O dalším využití testů se zatím jen uvažuje. „Na základě testů se nic extrémního dít nebude. Ale učitel se chce ukázat, jak mu dopadly výsledky, před ředitelem, a ředitel před zřizovatelem, a všichni před rodiči. Už se někde stalo, my to nikomu nenutíme, že byly výsledky testu zapojeny do klasifikace,“ řekl Právu Melichárek.

Podle ČŠI se už dokonce na některých školách k testům přihlíží při výuce. Testy mají sloužit pro informaci žákům, rodičům, školám a jsou také jedním z nástrojů inspekce pro kontrolu, zda školy zvládají, co jim centrální obecné osnovy nařizují. Pokud budou třeba školy opakovaně vykazovat nejhorší možné výsledky, ač jich není ani procento, budou se inspektoři zajímat, jestli ve škole není něco špatně.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
28. února 2013 v 15:18  

Jen jestli se do toho už trošku nezamotáváme. Ještě jsme v pořádku technicky, logisticky ani obsahově nezvládli základní testování a už vymýšlíme vyšší úroveň.

Pytlik Blaha řekl(a)...
28. února 2013 v 16:33  

zda školy zvládají, co jim centrální obecné osnovy nařizují

Centrální obecné osnovy? A nařizují??
Něco jsem přehlédl, nebo snad dokonce i zaspal?

Jirka řekl(a)...
1. března 2013 v 20:00  

Také žasnu nad tím, jak dychtivě chceme opakovat chyby, které už jsou dnes dobře popsány v zemích, kde to přepískli. Blíží se doba, kdy nám obrýlená školní psycholožka změří IQ svěřeného žactva, my přidělíme podle tabulky známky a ve správném věku odešleme na předem určené pokračovací ústavy. Výsledná známka není jen odrazem nadání a schopnosti si něco zapamatovat. Nevím, jestli je dobře, že geniální asociál (nevychovaný) se 100 % v testu má jedničku a obdiv. Já raději učím ty, kteří jsou spíše opakem. Srovnávací testy děláme již deset let, pracujeme s jejich výsledky, rádi si potvrdíme nebo vyvrátíme své subjektivní názory, ale rozhodně je nepřeceňujeme. Nedělá to ani předseda české Mensy s IQ 168. V televizním pořadu se zdál být přátelský, tolerantní a empatický. Asi ho dobře vychovali.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.