Přečtěte si: Milan Hejný: Škola by měla dětem otevírat svět matematiky

pondělí 4. února 2013 ·

Matematika nejsou počty, ale způsob myšlení. To zdůraznil didaktik matematiky Milan Hejný, který propaguje nový způsob výuky matematiky, v jehož rámci žáci sami objevují metody řešení úloh. Proto se ve vysílání Hosta Radiožurnálu mezi 10. a 11. hodinou mluvilo především o matematice.

Z článku Šárky Ševčíkové v Rozhlas.cz vybíráme:

Právě toto objevování souvislostí považuje Milan Hejný za podstatu matematiky. „Malou násobilku se sice můžu naučit nazpaměť, ale je lepší, když vidím její využití v praxi,“ uvádí příklad.

„Laťka výuky musí být však nastavená tak, aby ji dítě zvládlo,“ upozorňuje s tím, že motivací není dobrá známka, ale spíš vnitřní pocit a radost z vyřešení úlohy. „Důležité je přátelské klima ve třídě. Pak vstupuje také faktor hledání pravdy. Děti často upřednostní pravdu před vlastním egem. A to je jim osm devět let,“ zdůrazňuje Milan Hejný.


Záznam pořadu v MP3
Přehrání online




5 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
4. února 2013 v 1:16  

Škoda, že se pan Hejný vrátil z exilu teprve minulý týden. Vyučovat se takhle matematika alespoň posledních dvacet let, kde my už mohli být.
Fíni by se k nám jezdili učit...

krtek řekl(a)...
4. února 2013 v 4:29  

Já b\ch řekl, že "zázrak" z toho dělají novináři a někteří "alternativci". A PR společnosti Fraus. Pan Hejný, stejně jako Fr. Kuřina z Hradce Králové říkají podobné názory více jak třicet let a patří mezi významné matematické didaktiky. Přesto - žádná metoda není samospasitelná.

Anonymní řekl(a)...
4. února 2013 v 11:07  

Pro krtka:
Nezaznamenal jsem žádný případ, kde by z toho někdo dělal zázrak nebo něco samospasitelného (ale mohl mi uniknout nějaký výrok méně inteligentního novináře). Pokud tím nemyslíte prezentaci a srovnání naprosto reálných výsledků, např. matematických dovedností v jednotlivých ročnících 1. stupně, takových už pár existuje a pravda, rozdíly ve prospěch Hejného metody jsou veliké.

Pro oba: to, že se Hejného metoda rozšířila a začali se o ni odborníci i veřejnost více zajímat až když do ní (resp. do učebnic, které ji podporují a také do školení učitelů-uživatelů) investovalo - notabene se značným rizikem a za velikých počátečních nákladů - soukromé nakladatelství, zatímco MŠMT ji ostentativně ignorovalo a v podstatě tak činí dodnes, je velká ostuda našeho státem provozovaného školství.

Neboli, s tím "exilem" (spíše ale "vyhnanstvím") má Pytlik Blaha svým způsobem pravdu. Akorát ten návrat nebyl před týdnem, ale cca před pěti lety, když vyšly první učebnice a začaly se šířit informace i jinak, než na přednáškách a seminářích, které stíhal odučit prof. Hejný a jeho asistentky osobně.

Anonymní řekl(a)...
4. února 2013 v 11:34  

Pan Hejný správně zdůrazňuje psychologické stránky výuky a přijímání poznatků žákem. Tady vidím největší problém. A netýká se jen matematiky. Kolik žáků je u nás v současné době motivováno k tomu, aby se do školy šli něčemu naučit?
Více než metody je třeba zvýšit prestiž školy a to, čemu se říká klima. I když význam obou faktorů je stejně velký.

obyčejná učitelka řekl(a)...
4. února 2013 v 14:34  

"Nesnáším brokolici. Sice jsem ji nikdy nejedl, ale určitě je hnusná. A s těmi vitamíny to taky určitě nebude tak horké, jak se říká."

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.