Marcel Chládek: Současný systém českého školství je zastaralý

neděle 10. února 2013 ·

Nové desatero pro české školství představil ministr školství Petr Fiala společně s premiérem Petrem Nečasem. A jejich plány jsou ambiciózní, od zajištění stejné úrovně výuky pro všechny žáky, přes odbourání zbytečné byrokracie na školách a posílení prestiže učitelského povolání až po úspěšnou reformu vysokých škol. Co si o těchto záměrech myslí opozice?


Z rozhovoru Veroniky Sedláčkové s Marcelem Chládkem v pořadu 20 minut Radiožurnálu vybíráme:

Veronika SEDLÁČKOVÁ, moderátorka:
Dobře, ale ty peníze tam teď nejsou. Proto se ptám, jestli jaksi to skutečně, abychom zvedli kvalitu, neznamená že budeme muset snížit kvantitu. Jestli třeba tam někteří učitelé, kteří řekněme si to upřímně, nejsou až tak aktivní jako někteří ti jiní zůstávají právě proto, že mají své jisté.

Marcel CHLÁDEK, stínový ministr školství, senátor /ČSSD/:
Tak to je spojené samozřejmě i s tím způsobem odměňování a financování u učitelů, k tomu si myslím, že se dostaneme. Ale úplně na začátek by bylo zapotřebí, abychom ten děravý kbelík, do kterého chceme lít více vody, tak abychom ty díry zalepili. To znamená, aby tam nebyla další státní maturita řádově miliard. Jeden rok u nás stál 250 milionů, na Slovensku 10 milionů korun, takže když si to porovnáte, tak ani byť máme více obyvatel, tak mi toto číslo nehraje. Vezměte si evropské projekty, za jaké věci byly prošustrované, doslova prošustrované miliardy a další peníze. Nečerpání, už teď víme, že díky chaotičnosti Josefa Dobeše je 5 miliard nenávratně pryč a těchto 5 miliard chybí v českém školství. Takže já bych první krok, který bych udělal, nastavil bych efektivitu těchto procesů, opravdu bych zalepil tyto díry, kudy vytékají finanční prostředky ven a potom bychom se mohli podívat na ten systém jako takový. U základního školství je, kvalita a dostupnost. Protože není možné, aby rodiče, když vezou..


Přehrajte si celý příspěvek online

6 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. února 2013 v 12:32  

Chaotičnost Dobeše je nesporná, nicméně lenost Fialy způsobila ztrátu evropských miliard. Také není jasné, proč těch několik blábolů a výkřiků je označováno za "ambiciozní plán"?

Anonymní řekl(a)...
10. února 2013 v 12:44  

Svým dlouholetým ignorováním školství a narůstajících problémů na mnoha stranách způsobil tenhle pán a celá garnitura pánů činných v politice, tento úpadek a zastaralost. Všichni, kdo jsou politicky činní víc jak pět let, by měli být hnáni k odpovědnosti za stav školství. Být učitelem, žádám odškodné za škody spáchané státním ne-dozorem.

Anonymní řekl(a)...
10. února 2013 v 15:39  

Jenže projekty EU jsou jedna věc a systematická podpora školství druhá. Při schvalování procházejí jen "inovativní" projekty, kdežto základ a standard by měl financovat a udržovat stát. A ten na to vláda od vlády vcelku hází bobek.

Anonymní řekl(a)...
10. února 2013 v 15:40  

... už 24 let.

Anonymní řekl(a)...
10. února 2013 v 23:11  

základ a standard by měl financovat a udržovat stát

Měl, ale nedělá to. Školství je přece vždy prioritou každé politické strany.

Anonymní řekl(a)...
11. února 2013 v 15:15  

Ten rozhovor je vynikajícím dokladem toho, že za eventuálního působení p. Chládka jako ministra školství nebude o nic lépe.

Když mu zrovna někdo nenapovídá, není schopen usadit ani pitomou moderátorku, která mu 3x za sebou vnucuje svůj nesmyslný předpoklad, že stát není schopen dát na vzdělávání ani o korunu více než teď.

Skoro by se chtělo věřit, že jsou oba pečlivě vyškolení od někoho, kdo je na státní penězovody velmi důkladně napojen.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.