Jak v LibreOffice vytvořit e-knihu pomocí Writer2Epub

úterý 12. února 2013 ·

EPUB (elektronická publikace) je jedním z nejvíce používaných a oceňovaných formátů e-knih, se kterým lze s úspěchem pracovat v mnoha aplikacích, operačních systémech a zařízeních. Existuje samozřejmě mnoho nástrojů pro konverzi textových souborů EPUB. V dnešním článku vám ale předvedu velmi jednoduchý způsob, jak vytvořit EPUB soubory v kancelářském balíku LibreOffice, populárním nástroji, který je nainstalován ve výchozím nastavení Linux Mintu. Jen musíte LibreOffice obohatit o malé rozšíření, které vám umožní konverzi právě do formátu EPUB s názvem Writer2Epub.


Nejprve si tedy toto rozšíření musíte nainstalovat. Stáhněte si soubor writer2epub.oxt. Po stažení stačí na soubor poklepat a měl by se nainstalovat automaticky. Pokud tomu tak není, otevřete LibreOffice Writer, na panelu nabídek klepněte na tlačítko “Nástroje” a pak “Správce rozšíření“. V okně Správce rozšíření klepněte na tlačítko “Přidat“, vyhledejte soubor writer2epub.oxt, který jste právě stáhli a instalujte:

writ1



Poté restartujte LibreOffice Writer a rozšíření Writer2Epub vytvoří tři ikony v levém horním rohu.

writ2


 Chcete-li vytvořit soubor EPUB, stačí jen otevřít nějaký soubor .doc v LibreOffice Writeru, pak klepněte na první ze tří ikon, čímž se vám otevře okno nastavení rozšíření Writer2Epub. V možnostech nastavení vyberte autora, název atd. a poté stiskněte “Ok” a vytvořte soubor EPUB.

writ3


 Druhá ikona otevírá okno metadat. Můžete zadat nebo upravit metadata pro aktuální Ebook, položky název a autor jsou povinné.

writ4



Poslední ikonou otevřete okno předvoleb. Můžete v něm zadat parametry, které změní výchozí chování rozšíření Writer2Epub.

writ5



Chcete-li dosahovat s Writer2Epub nejlepších výsledků, musíte dodržovat některá pravidla formátování při vytváření dokumentu. Writer2Epub totiž není konvertor formátování, tudíž v ho něm nelze aplikovat. Pouze upravuje vzhled a stanoví pravidla formátování tak, že generované EPUB soubory jsou kompatibilní s touto specifikací.

Před zahájením psaní e-knihy ve formátu EPUB, byste měli opustit zavedený koncept číslování knihy. E-knihy totiž neobsahují stránky, jedná se pouze o nepřetržitý tok textu a obrázků. Knihu je třeba pojmout jako dokument s posloupnostmi slov, odstavců, obrázků atd., které se zobrazují v závislosti na pořadí, v jakém je autor zadal. Vzhledem k tomu, že v e-knize nejsou žádné stránky, je nutné absolutní umístění objektů. Při vkládání obrázku se musíte rozhodnout po kterém odstavci by měl být zobrazen a kolik místa, vzhledem k šířce a výšce obrazovky, zabere v konečném souboru EPUB.

Závěrem vám přeji hodně úspěchů při psaní vaší první elektronické knihy ve formátu EPUB v Linux Mintu, třeba právě o něm.

Zdroj: Linux-Mint-Czech, autor Satapouch

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.