Přemysl Houda: Komunistický radní Václav Sloup jako objekt výzkumu

úterý 11. prosince 2012 ·

Poselství nového karlovarského radního pro školství zní: Lidé jsou stroje, musejí poslouchat. Kdo neposlouchá, je zločinec.

Václav Sloup, nový komunistický náměstek hejtmana Karlovarského kraje pro školství, byl hostem pořadu Dvacet minut Radiožurnálu. V rozhovoru s moderátorem tento někdejší příslušník pohraniční stráže ukázal, že bývalí aktéři událostí, konsensuálně přijímaných jako události zločinné, se neustále hájí stejným způsobem: „Konal jsem tak, jak mi předepisovaly zákony, nic více, nic méně. To jestli to bylo dobré, nebo špatné, mi nepřísluší posuzovat, poslouchal jsem.“

Sloup argumentuje stylem, že když má nějaká doba nějaký zákon, pak jsou lidé poslušní těchto zákonů zbaveni jakékoli odpovědnosti. Z perspektivy tehdejšího práva se „narušitel“ státní hranice prostě dopouštěl trestného činu, protože nebylo dovoleno opustit republiku a tečka. Když byl navíc ozbrojen, pak byl potenciálním vrahem a mohl být zastřelen. Pohraničník naopak vrahem nebyl – poslechl přece rozkaz.

Stejným způsobem se principiálně hájili, aniž bych srovnával meritum věci, elitní nacisté před tribunálem v Norimberku. Svět, kde by platila tato zdůvodnění, by byl trudný: lidé by v něm byli skvěle promazané stroje mimo poznání dobra a zla. Pohraničník zastřelí „narušitele“, protože za něj rozhodne systém. Vyšetřovatel mučí v padesátých letech vězně, protože za něj rozhodne systém.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2012 v 8:19  

A já platím daně, protože za mne rozhodl systém. Jsem tedy vinen. Přece víme, že paltit daně je nemorální. Tedy pryč s placením daní.

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2012 v 8:54  

Komunisti v krajských vládách=výsledek práce národního odkloňování

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2012 v 10:30  

Protikomunistická hysterie je podle mého názoru úplně zbytečná. Jestliže někdo ve volbách uspěl a koalice do čela školství postavila komunistu, pak by měli všichni "demokraté" tuhle skutečnost respektovat. nebo usilovat o zákaz KSČM.
Hromada jiných komunistů je či byla v čele i ostatních politických stran a to "demokratům" nevadí.

Vybrali jste si demokracii, holenkové, tak si ji užijte!

Pytlik Blaha řekl(a)...
11. prosince 2012 v 10:55  

Vybrali jste si demokracii, holenkové, tak si ji užijte!

Tady je už jen krůček k:
"Narodili jste se, blbečci, tak trpte!"

Smrt člověka je bezesporu nesouměřitelná s ničím. Přesto si kolikrát říkám, pro mírnější formy zhovadilostí, jaký je principální rozdíl, mravní, mezi tím když člověk páše nepravosti, protože mu to zákon nařizuje a když je páše proto, že mu to zákon nezakazuje.

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2012 v 15:49  

Nesporně žijeme v podivné době, která je prodchnuta myšlenkami demokracie.

Exkomunista Dlouhý coby kandidát na prezidenta nikomu nevadí.

Exkomunista Fischer coby kandidát na prezidenta nikomu rovněž nevadí.

Exkomunista Zeman coby kandidát na prezidenta nikomu obdobně nevadí.

Komunistický radní Václav Sloup stejně jako komunistická radní v Českých Budějovicích, která začíná pečovat o jihočeské školství jsou předmětem řady petic, demonstrací a útoků.

Je to tragikomická situace. Jaký je rozdíl mezi prvou skupinou exkomunistů a druhou skupinou komunistů?
Je mezi nimi nějaký rozdíl?

Osobně mi vadí spíše exkomunista na postu prezidenta, než komunista v Karlových Varech nebo Českých Budějovicích.

Prvá skupina vytvářela prostor pro činnost skupiny druhé. Kandidáti se teď se k té druhé skupině sice moc nehlásí, ale my víme své.




Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2012 v 21:15  

Jenom aby nekrad a nekorumpoval a netlačil všude nějaké kmotry a modré tlačenky.

Anonymní řekl(a)...
11. prosince 2012 v 21:58  

Trpěli jsme komunizmus, trpíme i tuto mizernou dobu. Neumíme povstat proti žádné zhovadilosti. Tak si to zasloužíme! Pokud bude pár tisic lidí rozhodovat za 10 mil., jinak to nikdy nebude.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.