Přečtěte si: Stav českého školství: nespokojení učitelé i žáci

středa 12. prosince 2012 ·

Stejně jako se čeští učitelé netěší do své práce, nechodí do školy rádi ani samotní žáci. Ukázal to mezinárodní průzkum PIRLS a TIMSS 2011 zaměřený především na znalosti matematiky, přírodních věd a čtenářské gramotnosti. Do školy chodí podle něj ráda pouze třetina českých žáků. Spokojení učitelé jich učí přitom přes 40 procent. Ministr Petr Fiala se trend pokusí zvrátit novým systémem kariérního růstu.


Z článku Karoliny Brožové v TÝDEN.cz vybíráme:

Ministerstvo tak chce zabránit situaci, kdy čerstvý učitel - absolvent - má stejné postavení v práci jako kantor, který učí desítky let. "My potřebujeme dát našim učitelům perspektivu a jejich kariéře nějaký systém a motivovat je k tomu, aby se dále zlepšovali a vzdělávali se," míní ministr. Možnost kariérně růst pak podle něj přiláká do oboru mladé lidi.

Mezinárodní průzkum konaný na jaře 2011 a zveřejněný až v úterý ukázal, že v Česku učí spokojení učitelé něco přes 40 procent žáků. Česká republika se tak zařadila do dolní třetiny zemí v žebříčku celého průzkumu. Nejméně spokojení jsou přitom učitelé ve Švédsku, Portugalsku a Itálii, nejvíce naopak v Dánsku, na Maltě a ve Španělsku.


7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2012 v 12:01  

To bude super. Už nebudeme vykonávat potupné dozory, ŠVP, inventarizace majetku, zadarmo dělat křoví pro starostu při městských akcích, organizovat akademie, doučovat žáky s IQ nižším jak 70,dělat knihovníky, preventisty chování, bezpečnosti,policajty, soudce,....budeme jen a jen učit. Asi se nám ten sen nevyplní.

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2012 v 13:25  

Protivní, nevychovaní a nic nedělající žáci, kteří jsou produktem dnešního volného přístupu rodičů k výchově a ke školním povinnostem jejich ratolestí,produkují nespokojené učitele. S tím bohužel nic nenaděláme. Ke zlepšení možná dojde až si současná generace 0-20 letých natluče v životě hubu a rodiče změní svůj přístup k výchově.

Pytlik Blaha řekl(a)...
12. prosince 2012 v 13:46  

až... rodiče změní svůj přístup k výchově

Jo!
"Koukej se učit, nebo to jinam než na nějaké ministerstvo nedotáhneš!"

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2012 v 14:28  

Pokud zaměstnavatelům stačí taková pracovní síla, kterou produkuje a poskytuje Školství, tak není co řešit.

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2012 v 14:44  

K předchozímu názoru: školství produkuje to, co po něm chce jeho zaměstnavatel, tedy stát.

Anonymní řekl(a)...
12. prosince 2012 v 15:14  

Zajímavé, Evropská unie nám dala více než 100 mld na investice do školství. Fiala asi 10mld z toho prodrbal, ale zdá se, že ani těch 90 mld nedošlo tam, kam mělo.

Pytlik Blaha řekl(a)...
12. prosince 2012 v 16:47  

se trend pokusí zvrátit novým systémem kariérního růstu

My těm našim žebrákům musíme především poskytnout ještě špinavější a otrhanější šaty, aby se jim tak nějak lépe žebralo.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.