Marcel Chládek: Mlčoch české školství nezachrání!

středa 5. prosince 2012 ·

Je opravdu ministerstvo školství nadbytečné? Zaslouží si redukci či nedůstojné slučování, narušení a ořezání již tak ořezaných agend? Máme se vykašlat na sofistikované cesty rozvoje vzdělanosti, vzdát věčný boj o výchovu nových vzdělaných generací a prostě „říznout do živého“?

Vláda Petra Nečase v řízení oblasti školství a rozvoji české vzdělanosti fatálně propadla. Znalosti českých studentů padají v mezinárodních tabulkách strmě dolů, zablokované fondy EU připravily školství o stovky milionů korun, nefunkční pokusy o reformy vysokých a středních škol či státních maturit způsobují ještě větší chaos, personální vyprahlost ministerstva pak drtí další rozvoj této oblasti.

Kdo by čekal, že vláda zatáhne za záchrannou brzdu a začne řídit školství coby krizový management, že připraví zásadní plán k nastartování české vzdělanosti, že vládní koalice zahájí rozsáhlý projekt pro záchranu českého školství, ten je na omylu.

Vládní koalice ve skutečnosti o žádnou záchranu školství nestojí!

Místo vyslyšení opakovaného volání ČSSD po spuštění projektu na záchranu českého školství, místo snahy o nápravu svých chyb, oživení resortu školství a zahájení jednání o systémových změnách napříč politickým spektrem a spolu s odbornou veřejností pokračuje koalice v jeho další neuvěřitelné devastaci a do celé oblasti vnáší ještě větší chaos – je připravena spustit akci „kulový blesk“ a resort školství sloučit s dalším ministerstvem, ve kterém koaliční ministři selhali – s ministerstvem kultury!

Tato řízená likvidace školství se děje za tichého přihlížení současného ministra školství Petra Fialy, který místo jakéhokoli protestu, snahy o zastavení podobně zhoubných myšlenek či obraně učitelů a studentů jen mlčí. Mám vážné obavy z toho, že se ministr Fiala tímto způsobem řízení resortu úspěšně promlčí až do úplného zrušení ministerstva. Mám vážné obavy, že pan ministr jednoho dne přijde do práce a ministerstvo už prostě nebude!

České školství potřebuje rázného zastánce, lídra, který bude bránit snahám o likvidaci! Mlčoch mu nyní nepomůže!

ČSSD proti postupu bezhlavého slučování či rušení ministerstev bez jakékoli promyšlené přípravy, další koncepce či ověřených důsledků zásadně protestuje. Je nepřijatelné, aby české školství, zmítající se v chaosu, dostalo od Nečasovy vlády další ránu přímo na solar.

I proto bude ČSSD v nejbližší době iniciovat spuštění školského NERVu, tedy platformy odborníků, studentů, pedagogů i odborů, s kterými budeme společně na pravidelných jednáních hledat cesty, jak české školství úspěšně postavit na nohy.

Mohlo by se totiž skutečně stát, že právě tato rána od Nečasovy vlády – ořezávání a postupné rušení MŠMT - by mohla být pro českou vzdělanost jedna z posledních.

Zdroj: ČSSD.cz

17 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 8:24  

Jen by to chtělo místo ČSSD psát opozice. Do toho srabu to zavedli ruku v ruce ODS i ČSSD a o vzdělání jim šlo zásadně jen v době, kdy byli v opozici. Jakmile jsou u koryta tak dělají přesný opak toho co slibovali.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 9:53  

To nic nemění na tom, že Fiala je pro školství stejná pohroma jako Dobeš...

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 10:39  

Řekla bych, že Fiala je bohužel ještě mnohem horší než Dobeš...

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 10:54  

České školství už nezachrání nic, leda doba ledová. Vyhasnou zdroje energií a lidstvo se bude muset vrátit k pazourku a rytí do hliněných tabulek, aby přežilo.
Beneš

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 11:56  

České školství, stejně jako vědu, ale třeba i stav silnic, může zachránit jedině reforma sociálního systému, jinak půjde stále více peněz na důchody. Druhou cestou je neustálé zvyšování daní. Protože ale obě možnosti jsou, jak by řekl Sir Humphrey Appleby, kontroverzní, tak k nim sociální demokraté nikdy nenajdou odvahu, zvláště pokud by reforma postihla jejich největší skupinu voličů. Vše ostatní je jen plané tlachání, protože existuje jen jedna hromada peněz, která není nafukovací. Vím, že se mnou mnoho diskutujících nebude souhlasit, ale rád si přečtu jiný, vraxi realizovatelný návrh.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 12:06  

5. prosince 2012 11:56

mínus 10 Pandurů, které nepotřebujeme, mínus letadla Casa, mínus přebujelý systém generálů a plukovníků, mínus příspěvek na bydlení pro naši udatnou armádu,prodej rozsáhlých vojenských armádních prostorů mínus nejdražší dálnice na světě, mínus zlodějiny, korupce, odklánění,...a že by se peníze na školství a zdravotnictví nenašly? Neříkejte, že to nejde.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 12:10  

5. prosince 2012 8:24

a přiložte pod kotel VV a TOP09. Svými činy evidentně podporují modrorůžovky. Pokud by byli skutečně tak čestní, pak by dávno ve vládě neseděli. Prostě a jednoduše se namočili také.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 12:12  

Kdyby se podařilo vyzvednout těch 14 miliard z Mostecké uhelné, které jsou uloženy ve švýcarských bankách, potom by jsme měli třeba i to školství pozlacené.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 12:51  

mínus 10 Pandurů...

Pokud jste schopen přesvědčit NATO, ře snížíme už tak nízký rozpočet na obranu, můžete okamžitě dělat ministra, místo je volné. Nebo můžete jít i na dopravu, té rovněž rozumíte. Pokud jsme ale u toho, tak hodně se dá ušetřit v krajích řízených ČSSD,to byste se divil. Nějaké pandury jsou proti tomu malina. Pokud však víte o konkrétní korupci a zlodějinách, podejte trestní oznámení, jinak se dopouštíte protiprávního jednání sám. Pokud je to jen "jedna paní povídala," tak, prosím, raději mlčte.

Pytlik Blaha řekl(a)...
5. prosince 2012 v 14:04  

Pokud jste schopen přesvědčit NATO

Já bych z toho Nata klidně vystoupil.
Ale když si představím, že se spojí Slováci s Maďarama a vtrhnou k nám přes Moravu...
Valaši emigrují do Lužice a hejtman Hašek to i s tím svým slovenským titulem nezachrání. Pak nám budou Pandůří dobří, protože už za Marie Terezie stát nic nestáli.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 16:33  

Kdyby ten Fiala aspoň trochu něco dělal!

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 16:33  

Kdyby byla anketa o nejzbytečnějšího ministra, zjevně by to vyhrál on.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 22:12  

Pokud je to jen "jedna paní povídala," tak, prosím, raději mlčte.

Někdy mám skutečný pocit, že část lidí si myslí, že ProMoPro, Mostecká uhelná,... jsou výmysly opozice. Tady již skutečně trestní oznámení byla podána. Vám skutečně nevadí takové rozkrádačky v miliardách? A mimochodem, v žádné politické straně jsem nebyl, nejsem a nebudu. Z toho plyne jediný možný závěr a to je, že snad 23 let po revoluci můžu komentovat svobodně šířené informace sdělovacích prostředků. Svědomí mám na rozdíl od současného panstva čisté.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 22:16  

5. prosince 2012 12:51

Doufám že víte to, že letounům CASA dodnes nefunguje protiraketová obrana.V Afganistanu jsou tedy nepoužitelná. A že ta letadla nebyla zadarmo? A těch kostlivců ve skříni se nám za těch 6,5 roku nahromadilo tolik, že opravdu již nemá cenu mlčet.

Anonymní řekl(a)...
5. prosince 2012 v 22:41  

přesvědčit NATO

Karolína Peack dozajista svými odbornými zkušenostmi NATO přesvědčí.

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2012 v 1:31  

Fiala bude zpětně hodnocený jako nejhorší ministr polistopadové historie.

Anonymní řekl(a)...
6. prosince 2012 v 9:22  

Škody způsobené Fialou se budou napravovat desítky let.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.