Druhý ročník Festivalu íránských filmů se zaměří na děti

úterý 11. prosince 2012 ·

Po ženách, které byly určující pro první ročník Festivalu íránských filmů, bude jeho druhé pokračování zasvěceno dětem. Úspěch úvodního ročníku přehlídky ukázal jasný zájem tuzemského publika o tuto oblast kinematografie a jeho otevřenost k novým, v Česku zatím nepříliš reflektovaným tématům. Děti si íránští tvůrci vybírají jako častý motiv – jen některé hrané i dokumentární snímky však dosahují mezinárodních kvalit. A právě ty budou v pražském kině Světozor k vidění od 9. do 13. ledna 2013.


„První ročník Festivalu íránských filmů lákal diváky především na oscarový Rozchod Nadera a Simin, který ostatní snímky neprávem trochu zastínil. Druhý ročník představí ještě silnější a ucelenější kolekci klenotů íránské kinematografie, které bude propojovat ústřední téma - dítě, a to bez ohledu na rok vzniku vybraného filmu “ říká Kaveh Daneshmand z v Praze působící produkční skupiny Tokada Productions, která Festival íránských filmů vymyslela a celý jej produkuje.

Diváci se tak můžou těšit například na příběh osmiletého chlapce s názvem Kde je dům mého přítele? (1987) známého režiséra Abbase Kariostamiho, který se představil i na předchozím ročníku festivalu. Dalším lákadlem bude silný film Běžec (1990) Amira Naderiho, pojednávající o malém chlapci, který přijde o svůj domov během války, a jako jedinou možnost, jak si splnit své životní sny, vidí zápis do školy.

Druhý ročník přinese také hned několik novinek. Vedle dopoledních projekcí pro základní a střední školy k nim patří rovněž Afghánský den – projekce vybraných nejlepších filmů afghánské kinematografie v jednom večeru, jež doplní živá hudba a další doprovodné akce.

Další programové novinky a konkrétní filmy, které se na festivalu představí, budou upřesněny v průběhu prosince. Předprodej vstupenek se rozeběhne 2. ledna 2013. Více na www.iranianfilmfestival.cz nebo www.kinosvetozor.cz.

Celková struktura festivalu zůstane zachována v podobě sekcí Hraný film, Dokumentární sekce a Sekce krátkých filmů, v rámci nichž se představí kolem patnácti snímků, mnohé v tuzemské premiéře. Naprostá většina titulů z vybrané kolekce se bude promítat z klasické 35mm kopie - diváci tak budou mít zajištěnou ještě lepší obrazovou kvalitu. Standardně budou všechny filmy s českými i anglickými titulky, budou tak přístupné i anglicky mluvícím divákům.

První ročník přehlídky, který se konal v lednu 2012, přilákal během pěti dnů skoro 3 000 diváků. Ti vyprodali většinu z celkem 17 projekcí. Návštěvníci měli možnost zhlédnout průřez tvorbou nejuznávanějších íránských filmařek a filmařů, kteří jsou ve většině případů ověnčeni nejprestižnějšími mezinárodními filmovými cenami, jaké se udělují na festivalech v Cannes, Benátkách či v Berlíně.

„Jsme rádi, že kino Světozor může opět hostit tak zajímavý a ojedinělý festival, jako je Festival íránského filmu, a že můžeme takto napomoci k zprostředkování toho nejlepšího z íránské kinematografie českým divákům,“ říká ředitel kina Světozor Petr Jirásek.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.