Plán opatření pro výkon rozsudku Evropského soudu pro lidská práva v případu D. H. a ostatní proti České republice: “Rovné příležitosti”

středa 7. listopadu 2012 ·

Z dokumentu vybíráme (str. 9 dokumentu, oddíl "Doplňující informace"): "S ohledem na provázanost s předchozími šetřeními je pro účely šetření za romského žáka považován člověk, který se za Roma sám považuje, aniž by se nutně k této příslušnosti za všech okolností (např. při sčítání lidu) hlásil, a/nebo je za takového považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indikátorů."



VERZE Z 19 ŘÍJNA 2012

Tento dokument je považován za pracovní. Dokument bude upraven v návaznosti na komentáře sekretariátu Výboru Rady ministrů a veřejné diskuse. Dokument bude podroben korektuře.

Dokument online



Poznámka redakce:

Podle historie dokumentu je autorem JUDr. Vít Schorm, vládní zmocněnec pro zastupování České republiky před Evropským soudem pro lidská práva, který je za neúspěch ČR u Evropského soudu odpovědný. Domníváme se, že v úvodní citaci uvedená definice je v rozporu s Ústavou.

9 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2012 v 8:49  

Tak pro začátek vypíchnu několik citátů:
„Vytvoření specifické nárokové podpory pro žáky ze sociálně znevýhodňujícího prostředí - 4.5.1.4“
.
„Je proto nezbytné eliminovat riziko, že
děti v přípravných ročnících a mateřských
školách pře základních školách praktických
budou „připravovány“ pro zápis do těchto škol.“

„Za romského žáka považován je
člověk, který se za Roma sám považuje,
aniž by se nutně k této příslušnosti za
všech okolností (např. při sčítání lidu)
hlásil, a/nebo je za takového považován
významnou částí svého okolí na základě
skutečných či domnělých
(antropologických, kulturních nebo
sociálních) indikátorů.“
Chybí už jen metodika pro inspektory, jak měřit antropologické znaky u Romů, aby mohli být správně zaevidováni. Možná by pomohlo nějaké označení na rukávu . Je mi trochu nevolno.

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2012 v 9:07  

....považován významnou částí svého okolí na základě skutečných či domnělých (antropologických, kulturních nebo sociálních) indikátorů."

To je opravdický rasismus. Stále si myslím, že všichni jsme občany jednoho státu a nikdo nedělá rozdílu.

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2012 v 10:33  

Otřesné.

Jmenovat by se to mohlo třeba
"Z nadšeného multikulturalisty sprostým rasistou snadno a rychle."

Vynikající názorná ukázka do občanské výchovy i do českého jazyka pro ilustraci moudrého a důležitého rčení "Cesta do pekel je dlážděna dobrými úmysly."

Pytlik Blaha řekl(a)...
7. listopadu 2012 v 10:53  

Ať už to dělá z jakéhokoli důvodu, tak každý, kdo jiného posuzuje podle barvy pleti, způsobu života a dalších pochybných atributů, do nějaké skupiny jej zařazuje, dokonce záznamy o tom činí a uchovává, veřejně o tom kydy vede pro přesměrovávání veřejných peněz a živnost si na tom zakládá, je rasista.
Hnusný a opovržení hodný. Říkám to pořád a říkat to pořád budu.

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2012 v 13:40  

Spolutvůrci Plánu opatření... jsou pánové Šimáček a Piorecký z Agentury pro sociální začleňování. Co na to paní ochránkyně Šimůnková a pan ombudsman Varvarovský? Těm se materiál asi líbí, protože jej všichni spoolečně prosazují. Ať žijí rovné příležitosti a nikdy jinak! Nejedná se o rasismus naruby?

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2012 v 14:54  

Proč naruby?

To je úplně standardní rasismus, vzorové provedení!

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2012 v 16:29  

Prosím nadaci Člověk v tísni a jiné, aby s okamžitou platností zahájily nezbytné legislativní procesy. V České republice mají občané stejná práva a tato definice je rasismem toho nejhrubšího zrna. Jímá mne hrůza, kam se dnešní mocipáni dostávají. Mnozí minulí by jim mohli takové právníky závidět.

Anonymní řekl(a)...
7. listopadu 2012 v 22:45  

Zbývají již jen faciometry, barva očí, barva pleti, barva vlasů, výška,...

Anonymní řekl(a)...
8. listopadu 2012 v 6:20  

Nejlepší na tom všem je, že metodiku, jak roztřídit žáky Speciálních škol vytvořil Uřad nejvyššího protektora(jinde veřejného ochránce práv-ombutsmana).:-((

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.