Martin Shabu: Česká republika není připravená čerpat eurodotace od roku 2014

čtvrtek 22. listopadu 2012 ·

Česko víc než půl roku hledá shodu na způsobu rozdělování evropských peněz. To však ohrožuje včasný start čerpání i konečný objem financí.


Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) mělo na středeční jednání vlády nachystán stostránkový materiál o rozdělení evropských fondů pro období po roce 2014. Zhruba před měsícem skončilo vypořádávání připomínek a minulý týden se navíc odehrála schůzka na úrovni náměstků ministrů, kteří dokument (viz přiložené PDF) projednali. V pondělí 19. listopadu k tomu dokonce ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (LIDEM) napsal dopis premiérovi Petru Nečasovi (ODS). V úterý však dle informací ČESKÉ POZICE Úřad vlády ČR zavelel, aby se tento bod odložil.

Premiérův mluvčí Michal Schuster na dotaz, proč byl materiál stažen z programu vlády, odpověděl jasně. „Nebyl na programu. O zařazení bodů na jednání rozhoduje premiér. Předpokládám, že se na jednání dostane příští nebo přespříští týden,“ uvedl pro ČESKOU POZICI Michal Schuster z Úřadu vlády. Neoficiální zdroje však hovoří, že premiéra Nečase k rozhodnutí materiál pozdržet vedla debata ve vládní koalici o přerozdělení ministerských křesel, a především úvahy o zrušení MMR, které má koordinaci čerpání evropských dotací na starosti.

Na včasném projednání klíčového dokumentu o prioritách a cílech, kam by v Česku měly proudit peníze z Bruselu v příštím rámcovém rozpočtu Evropské unie na roky 2014 až 2020, přitom závisí reálný start čerpání. A ohrožena může být konečná částka, kterou země dostane.

Celý článek na webu ČESKÁ POZICE

7 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 9:38  

Víte on je s těmi dotacemi jeden velký problém, který se táhne napříč všemi prioritními osami včetně těch, které se týkají školství, a to nejen u nás, ale v celé Evropě.

Definice tohoto problému je vcelku jednoduchá: dotace by měly jít dle EU jen na rozvoj - tedy podporovat by se mělo jen něco inovativního bla bla bla, jenže on je teď v Evropě a nejenom v ní zádrhel v tom, že nejsme schopni na určité úrovni udržet ani to, co už máme.

Jako příklady lze uvést:

1. výstavbu dálnic - chceme nové, ale nemáme na to, aby byly v solidním stavu staré

2. nakupování tabletů do škol - je to moderní a inovativní, ale my nemáme ani na to, abychom udrželi v provozuschopném stavu PC v počítačových učebnách, nemáme ani na lampy do dataprojektorů apod.

A takových příkladů by se našly mraky. Myslím, že EU by měla v současné krizi něco málo přehodnotit, bo to celé klekne.

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 11:24  

Teď byl za mnou student, co je v Německu na stáži. Vyprávěl, jak jsou tam studenti pečliví, nikdo si nedovolí odfušovat seminárku, něco obejít - prostě úplně opak českého přístupu k práci.
Zapojili ho do grantů, placených z Bruselu. Člověk jen protáčí panenky. Když líčí, jaké nápady pro děti se tam dělají, jak to dovedou tři lidi zorganizovat pro450 dětí z německých a českých škol, jak obrovské prostředky jdou do první linie - zajištění techniky na umělecké a technické workshopy (každé dítě může navštívit 4 workshopy ze 30 nabízených, kde rozvíjí svůj talent a schopnosti, spolupracuje čtyřicítka lektorů, ale velmi aktivně), jak jsou děti nadšené a baví je to ... u nás by ty prostředky k těm dětem a technice vůbec nedoputovaly, nebo´t by se cestou zatoulaly k úředníkům.
My se fakt můžeme jít tak akorát vycpat s tou naší fušérskou a rozkrádačskou povahou. Co bychom chtěli...

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 13:37  

Vyprávěl, jak jsou tam studenti pečliví
jak jsou tam studenti pečliví
jsou tam studenti pečliví
tam studenti pečliví
studenti pečliví
pečliví!!!

úplně opak českého přístupu k práci
opak českého přístupu k práci
českého přístupu k práci
přístupu k práci
k práci!!!

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 13:46  

Pytlik Blaha

Hezké. Aspoň že jsme u nás tvořiví!
:) :) :)

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 14:21  

To jen takové drobné grafické znázornění ozvěny dunící mi v hlavě.
pečliví...k práci...pečliví...k práci
Je to skličující až k uzoufání.

Anonymní řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 14:28  

No jo, holt je ta zpráva o studentovi podána tak, aby čtenářovi nadzvedla mandle. To by mně coby učiteli šlo. Blbé je, že to vždycky nadzvedne mandle jen těm, kterým nemá, za to se omlouvám.

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. listopadu 2012 v 15:28  

Moje chyba.
Měl jsem se, blbec, narodit do nějaké německé rodiny.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.