Výkon profese bez právních bariér

pondělí 1. října 2012 ·

Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy vyhlašuje ve dnech 1. 10. - 31. 12. 2012 veřejnou konzultaci k odstranění nepřiměřených požadavků při výkonu jednotlivých povolání a činností.

Cílem konzultace je zjistit postoj široké, odborné i podnikatelské veřejnosti k současné právní úpravě výkonu profesí v ČR a současně získat informace o tom, kde by podle názoru veřejnosti mělo dojít ke zjednodušení či k úplnému zrušení právní úpravy.

Vyplnění krátkého dotazníku pomůže identifikovat problematické a nepřehledné oblasti současné právní úpravy a ovlivní směřování dalších kroků k celkovému zlepšení situace na trhu práce.

Dotazník lze najít na adrese:
https://docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dDc0c1k4aXRsaGtZTUloTjllOXNERFE6MQ

Další informace o průběhu konzultace na adrese:
http://www.msmt.cz/mezinarodni-vztahy/vykon-vysnene-profese-bez-barier-1

Vyhodnocení názorů a doporučení respondentů bude zveřejněno na webových stránkách MŠMT. Výsledky se zohlední při dalším postupu ČR při zjednodušení právní úpravy a odstraňování nepřiměřených požadavků na jednotlivé profese.

Kontakt:
verejnakonzultace2012@msmt.cz

Regulované povolání nebo činnost je základním stavebním kamenem celého systému vzájemného uznávání kvalifikací v rámci EU. Ne každá profese je však tzv. regulovaná. Patří mezi ně ty, na které právní předpisy členského státu EU kladou určité požadavky, například stupeň a obor vzdělání, praxe, bezúhonnost, zdravotní způsobilost, pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou výkonem předmětné činnosti atd. Pokud chce člověk danou profesi vykonávat, musí tyto požadavky splnit.

Existují profese, kde je patřičné vzdělání nutné (například lékař). Jsou však i povolání, kde je rozhodující praxe a schopnosti uchazeče (kadeřnice, kosmetička, řemeslné práce). Zde vzniká prostor pro zjednodušení zbytečné byrokracie často bránící možnosti vysněné povolání vykonávat.

Určení, která povolání a činnosti budou regulované v jednotlivých členských státech, je v působnosti každého státu. Důsledkem toho každý členský stát upravuje svými předpisy jiný počet povolání a činností a zároveň má v rámci jednotlivých profesí jiný rozsah požadavků a ty se tak u každého povolání nebo činnosti mohou značně lišit.

V České republice je v současné době 384 regulovaných profesí (jejich seznam je k nalezení zde: http://uok.msmt.cz/ru_list.php). S takto vysokým počtem regulovaných profesí se řadíme vedle Polska mezi nejvíce regulující země v EU. Seznam všech regulovaných povolání v celé EU naleznete na stránkách Evropské Komise zde: http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/regprof/index.cfm?fuseaction=home.home.

Napříč EU je regulováno zhruba 800 profesí a činností. Každá regulace komplikuje přístup k výkonu profese a zpomaluje mobilitu pracovníků nejen uvnitř jednotlivých států, ale i mezi státy navzájem. Proto Česká republika již od roku 2005 soustavně snižuje počet regulovaných profesí a snaží se regulaci zjednodušit a zpřehlednit. Celkem bylo od roku 2005 deregulováno 60 profesí, mezi něž patří například turistický průvodce a další vázané živnosti, z nichž se stala živnost volná.

Výsledkem provedených deregulací je snadnější přístup k zaměstnání a s tím spojená větší mobilita (přizpůsobivost) i konkurenceschopnost pracovníků při hledání nových pracovních pozic. Uchazeč o zaměstnání si tedy díky odstranění administrativních překážek může vybrat z většího množství nabízených pozic (protože již není limitován různými požadavky na výkon jednotlivých profesí) a má širší uplatnění na trhu práce a lepší výchozí pozici při hledání nového zaměstnání. Pracovní trh je v oblastech, kde nejsou profese regulovány, pružnější a poptávka po zaměstnání v jednotlivých profesích může rychleji reagovat na jejich nabídku.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.