Michal Drápalík: Inovace naší interakce s počítači

čtvrtek 18. října 2012 ·

Přehled nejnovějších technických zařízení, která zlepší naši schopnost ovládání počítačů.

Ačkoliv myš sehrála důležitou roli ve vývoji osobních počítačů, nyní, v roce 2012, je již téměř zastaralá. Jen pomyslete, první myš byla vyrobena v šedesátých letech a tehdejší počítače pouze stěží připomínají dnešní elegantní a sofistikované stroje.

Má to už myš za sebou? V blízké budoucnosti by se měly objevit technické novinky, které slibují překlenout hranici mezi fyzickým a digitálním světem jako nikdy dřív, ať už to má být ovládání počítače pouhými gesty, spouštění programů očima nebo součinnost dotykových obrazovek se zařízením v rukou uživatele.

Tento článek zpracovaný na základě příspěvku specializované novinářky Amy-Mae Elliottové, jež působí na zpravodajském webu Mashable, se vám pokusí některé převratné novinky z výpočetního světa přiblížit.

1. Oční ovládání

Může se to zdát jako výmysl autorů sci-fi, ale ovládání počítače očima již existuje. Zařízení „Gaze Interaction“ od firmy Tobii umožňuje uživateli pohybovat se mezi stránkami, posouvat a zvětšovat či zmenšovat obraz nebo klikat na ikony pouhým pohybem očí.

OEM komponenty od Tobii by mohly umožnit vývoj laptopů, periferních zařízení nebo herních konzolí se zabudovaným sledováním očí jako součástí jejich rozhraní. Uživatel by tak mohl pouhým pohledem na ikonu spustit aplikaci nebo prohlížet soubory, zatímco upřeným pohledem by přibližoval obraz.

Tato novinka by mohla mnohá prostředí učinit mnohem přizpůsobivější. Stačil by pouhý pohled na widget nebo ikonu a spustila by se interakce nebo aktualizace zobrazených informací.

2. Ovládání gesty

Herní konzole uživatelům předvedly, jak zábavné může být ovládání pouhými gesty a nyní podobná technologie míří i k tradičním PC.

Zatímco Microsoft se vytasil s Kinectem pro Windows a počítačové firmy experimentují s rozpoznáváním gest, XTR3D, nováček na trhu, nabízí nový systém pro ovládání gesty funkční napříč platformami.
Co na tomto zařízení obzvláště zaujme je fakt, že může pracovat s úplně obyčejnou 2D kamerou (třeba webkamera postačí), takže je snadno kompatibilní s již existujícími laptopy a tablety.

Přístroj zvládne rozeznat gesta rukou ze vzdálenosti až pěti metrů, takže uživatel může klidně otevírat soubory na svém laptopu nebo procházet svůj hudební archiv pouhým pohybem zápěstí i přes celou místnost.


3. Rozšířené ovládání dotykem

Ačkoliv dotyk je bezpochyby intuitivním způsobem ovládání, současné dotykové obrazovky neposkytují tak snadno dostupné detailní ovládání jako tradiční počítače.

Jedno takové zařízení, které by uživatelům mohlo usnadnit přechod k ovládání dotykem, což je současný trend, a přitom brát v potaz různé formy vstupu, na které jsme si jako uživatelé zvykli (nabízí se pravé tlačítko myši nebo klávesové zkratky), je „Ringbow“.

Toto zařízení nošené na prstě značně rozšíří možnosti dotykových obrazovek. Je bezdrátové a umožňuje tradiční kliknutí levým a pravým tlačítkem, otevření skrytých prvků jako menu, nebo může být naprogramováno k replikaci funkce jakéhokoliv tradičního klávesového vstupu.


Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.