Jana Straková: Jak by měla ČR reagovat na doporučení OECD ke spravedlivosti ve vzdělávání

pátek 26. října 2012 ·

Článek Posilování spravedlivosti ve vzdělávání – doporučení OECD si kladl za cíl poskytnout české odborné veřejnosti přehlednou informaci o tom, jak země OECD přemýšlejí o spravedlivosti ve vzdělávání, jaké problémy řeší a jak k jejich řešení přistupují. Tento text hledá odpověď na otázku, jak by mohla či měla na uvedená zjištění reagovat Česká republika a co nám brání v tom se s nespravedlivostí českého vzdělávacího systému začít efektivně vyrovnávat.

Data z mezinárodních výzkumů vědomostí a dovedností, z mezinárodních statistik, z examinací OECD a jiných mezinárodních organizací v České republice nade vší pochybnost ukazují, že Česká republika patří k zemím, kde je spravedlivosti ve vzdělávání věnována malá pozornost a kde je situace z hlediska spravedlivosti v řadě ohledů horší, než je ve vyspělém světě běžné. Měli bychom se zamyslet nad tím, zda to je pro nás významné zjištění, nebo zda tomuto aspektu fungování vzdělávacího systému a potažmo celé společnosti nadřazujeme aspekty jiné. Pokud to budeme považovat za důležité, měli bychom se v prví řadě lépe poučit o tom, jak situace v České republice z hlediska spravedlivosti skutečně vypadá.

Celý článek na webu Učitelské listy

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
26. října 2012 v 16:26  

Česká republika by měla OECD poslat do perdele. Od jednašedesátého analyzují a předpovídají a málo z toho jim vyšlo - viz. jak na tom teď je celá evropská uhnije.

Anonymní řekl(a)...
26. října 2012 v 18:19  

Svatá pravda. A ještě jim za to Česká republika platí :-)) A takovým jako je Straková zase platí na fakultách za bezobsažné plky. A český učitel může jen zaplakat.

Anonymní řekl(a)...
26. října 2012 v 21:17  

1) Skončit co nejrychleji s podfinancovaným školstvím. To proto, aby všichni potřební žáci měli i patřičného asistenta. Byly každému žákovi v ČR k dispozici moderní učebnice a moderní vyučovací pomůcky, slušné prostředí pro výuku. Především pak doplnit stávající pedagogy o odborníky. To bude stát opravdu hodně. Není možno provádět jakékoliv reformy a změny bez patřičného zdroje financí.
2) Neustále nekopírovat, protože všichni víme jak dopadl finský model našeho RVP-ŠVP a všichni víme jak dopadl švédský model množinové matematiky z roku 1976.
3) Skončit s nic neříkajícími srovnávacímu testy a nahradit je skutečně kvalitními, které by se staly podkladem přijímacího řízení žáků na SŠ.
4) Reagovat na snížený počet studentů a to zrušením části osmiletých gymnázií, zredukovat počet SŠ. Na SŠ zavést přijímací řízení, které by obsahovalo jisté povinné minimum znalostí ze školy základní.
5) Školy praktické jsou přínosem. Jak se mají vzdělávat žáci s IQ pod 70? V malých třídách o počtu okolo 10. To je myslím ideální stav. Ideální dozajista není umístit tyto žáky do tříd o počtu žáků 30 (34).
6) Šetřit by se nemělo na vzdělávání a vědě. Šetřit by se mělo na korupci, krádežích, odkloňování, úplatcích, tunelování, pančování všeho možného (neviditelná ruka trhu). Především však podnikatelské subjekty musí začít platit daně a nepodvádět. Jsou opravdu finanční úřady tak bezzubé?

Anonymní řekl(a)...
27. října 2012 v 0:27  

Ad 26. října 2012 21:17

Tak s tímhle zcela souhlasím. Doufám, že to napsal p. Fiala.

Pytlik Blaha řekl(a)...
28. října 2012 v 2:01  

Diskuse mezi znepřátelenými skupinami je velmi nevěcná a emotivní a záhy se dostává do osobní roviny.

Téměř vždycky, když se volá po té věcné diskusi, čouhá z toho nějaká levota a šmejd.
Ostatně vůbec nevím, co je osobního na tom, když někumu řeknu, že je blbec, zvláště pak, je-li to věcně neoddiskutovatelná pravda.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.