Do evropského finále soutěže o nejlepší učebnici jde z ČR matematika, ruština a přírodopis

úterý 9. října 2012 ·

Při vyhlášení nejlepších evropských učebnic roku na mezinárodním knižním veletrhu ve Frankfurtu se podobně jako v minulých letech objeví i české tituly. O prestižní ocenění BESA (The Best European Schoolbook Awards) budou usilovat tři učebnice Nakladatelství Fraus, které odborná porota složená z evropských pedagogů, didaktiků a nakladatelů poslala přes výběrová kola do finále.


Při slavnostním vyhlášení cen BESA ve Frankfurtu nad Mohanem ve středu 10. října v 16 hodin bude ve hře v kategorii pro první stupeň základních škol Matematika se Čtyřlístkem 1, která vznikla s cílem naučit děti milovat matematiku. Komplet výukových materiálů pro studenty ruštiny Raduga po novomu 1 figuruje jako zástupce nejmodernější učebnice cizího jazyka v kategorii pro střední stupeň škol. Interaktivní učebnice Přírodopisu pro 8. třídy ZŠ a nižší stupně gymnázií je reprezentantem v kategorii digitálních médií – právě interaktivita se zde ukazuje jako skvělý prostředek pro zpřístupnění biologie savců a člověka.

České učebnice mohou v soutěži otevřené všem evropským nakladatelům opět zaujmout nezávislou porotu a navázat na největší úspěchy z minulých let, kdy vynikly především dva tituly s nejvyšším oceněním. V roce 2008 zvítězil titul Chemie pro 8. ročník ZŠ a před rokem přivezla zlato Prvouka pro 2. ročník ZŠ. Michaela Dvořáková, která je společně s Janou Starou autorkou vítězné Prvouky, po roce bilancuje, co jim BESA 2011 přinesla. „Zpráva o vítězství se k lidem dostala a naše učebnice se díky tomu na českých školách lépe prosazuje. Určitě nám při našich seminářích pomáhá, že je přijímána s větším respektem nejenom u studentů pedagogiky, ale i u kantorů, kteří vyznávají spíše tradičnější způsoby výuky,“ říká Michaela Dvořáková, jež se společně s Janou Starou ve své učebnici rozhodla koncipovat výuku jinak, než je obvyklé, a přistupovat k žákům více z pozice partnera. Z loňského úspěchu v soutěži autorky načerpaly další sebedůvěru pro svou práci a odvahu jít proti proudu.

Již 13. ročník soutěže o nejlepší evropskou učebnici, který společně s Frankfurtským veletrhem pořádají Evropská asociace nakladatelů učebnic (EEPG) a Mezinárodní asociace pro výzkum učebnic a výukových médií (IARTEM), bude celkově již osmým s účastí Nakladatelství Fraus. Tituly plzeňského učebnicového nakladatelství i v mezinárodní konkurenci těží z komplexnosti svých výukových materiálů, mezi nimiž hrají stále významnější roli interaktivní učebnice.

Informace o knihách nominovaných do Frankfurtu

Matematika se Čtyřlístkem 1 (Matematika pro 1. stupeň, dvě učebnice s pracovním sešitem)

Autorky: Jitka Halasová, Marie Kozlová, Šárka Pěchoučková

Ilustrace: Jaroslav Němeček

Učebnice matematiky s oblíbenými komiksovými postavičkami — Fifinkou, Myšpulínem, Pinďou a Bobíkem. Všichni bydlí ve smyšlené vísce Třeskoprsky u rybníka Blaťáku pod hradem Bezzubem. Tyto postavičky provázely dětství několika generací českých čtenářů a tentokrát vyrážejí dětem pomoci osvojit si základní matematické dovednosti. Děti je vnímají jako své přátele — postavičky napodobují běžné chování dětí ve třídě. Myšpulín je vynálezce a je ze všech nejchytřejší. Bobík je velký jedlík, ale též sportovec, učení mu jde pomaleji, ale nakonec zvládne všechno. Roztomilá Fifinka ráda vaří, miluje pořádek a srozumitelnost. Plachý Pinďa umí rychle utíkat a výborně slyší, takže i on dokáže svým přátelům pomoci.

Cílem autorů učebnice bylo naučit studenty milovat matematiku a užívat si ji. Autoři tudíž volí metodu vytvořit si individuální styl a strategii učení, jejichž prostřednictvím může každý z žáků uplatnit získané poznatky i v situacích z každodenního života. Žáci jsou díky tomu aktivnější a motivovanější hledat různá řešení. Navíc se jim dostává pobídky ke kreativnímu a logickému myšlení; používají verbální i nonverbální komunikaci, učí se řešit konflikty, přijímat kritiku, hájit svůj názor a předkládat výsledky své práce. Rovněž se učí toleranci, ohleduplnosti a respektu k jiným kulturním a duchovním hodnotám.

První dva svazky naučí žáky počítat do dvaceti, sčítat a odčítat do deseti, řešit slovně zadané úlohy, v nichž jde o sčítání a odčítání, anebo porovnávat výsledky s využitím výrazů jako „o tolik více“ a „o tolik méně“. Seznámí se rovněž s plochými i prostorovými tvary, řeší hádanky apod. Po každém tématu následuje test s názvem „Co už umím“.

Interaktivní učebnice splňuje očekávání kladená na využití moderní technologie ve třídě. Tištěné učebnice jsou přizpůsobeny výuce s pomocí interaktivní tabule a jsou obohaceny obrázky, audio a video materiály, dalšími dokumenty, zajímavými odkazy na internet a další předměty. Jako doplněk k této i-učebnici jsou nabízena interaktivní cvičení, takže žáci mohou předmět procvičovat zábavným způsobem.

Průvodce pro učitele je skvělý pomocník pro přípravu výuky. Obsahuje všechny nezbytné informace a zároveň je zdrojem pro další aktivity, hry, opakování a další.

http://ucebnice.fraus.cz/matematika-se-ctyrlistkem/

Raduga po-novomu 1 (učebnice, pracovní sešit, příručka učitele, audio CD, interaktivní učebnice)

Autoři: Stanislav Jelínek, Ljubov Fjodorovna Alexejeva, Radka Hříbková, Hana Žofková

Raduga po-novomu je jazykový kurs primárně určený pro výuku ruštiny na středních školách a pro výuku ruštiny jako druhého cizího jazyka na druhém stupni základních škol. Celý kurs sestává z pěti svazků pokrývajících úrovně A1-B1 společného evropského referenčního rámce. Raduga po-novomu 1 je první svazek pětidílné řady, která dovede studenty až k maturitě z ruského jazyka, a pokrývá jazykovou úroveň A1/1 (s druhým svazkem pokrývá celou úroveň A1).

Celý kurs se zaměřuje na výuku komunikačních schopností s postupným rozšiřováním jazykových dovedností ve funkčním a systémovém kontextu. Tato metoda je podpořena osvojováním aktivit, což je zdůrazněno v didaktickém přístupu ke gramatice. Zvláštní pozornost je věnována motivaci a aktivaci studentů, jejich rozvoji učebních strategií a autonomnímu učení včetně sebehodnocení s ohledem na jejich jazykové portfolio.

Učebnice je orientována na používání současné ruštiny a obsahuje autentické texty. Zvláštní důraz je položen na těsný vztah jazykových znalostí a kultury, zdůrazněny jsou fenomény obtížné pro české (nebo jiné slovanské) studenty. Učebnice nabízí širokou škálu cvičení a úkolů a obsahuje i odkazy na jiné předměty.
První svazek (úroveň A 1/1) se zaměřuje na osvojení poslechových dovedností a procvičování ruské abecedy. Zahrnuje elementární každodenní témata, jako jsou pozdravy, představení nebo témata spojená s rodinou.

Interaktivní učebnice splňuje očekávání kladená na využití moderní technologie ve třídě. Tištěné učebnice jsou přizpůsobeny výuce s pomocí interaktivní tabule a jsou obohaceny obrázky, audio a video materiály, dalšími dokumenty, zajímavými odkazy na web a další předměty. Jako doplněk k této i-učebnici jsou nabízena interaktivní cvičení, takže studenti mohou předmět procvičovat zábavným způsobem.
Průvodce pro učitele je skvělý pomocník pro přípravu výuky. Obsahuje přehled cílů a dovedností pro každou lekci a další nezbytné informace. Rovněž obsahuje nápady pro lekce a cvičení.

http://ucebnice.fraus.cz/raduga-po-novomu-2/

Přírodopis pro 8. ročník (Interaktivní učebnice)

Autoři: Ivana Vaněčková, Jana Skýbová, Drahuše Markvartová, Tomáš Hejda

Přírodopis pro 8. ročník ZŠ a nižších stupně gymnázií je interaktivní elektronická verze tištěné učebnice, jež se zabývá biologií savců a člověka. Jde o součást řady výukových materiálů přírodopisu. Inovativní řada uvádí studenty do studia přírody, jejích objektů, jevů a zákonitostí jakožto propojeného systému, jehož prvky na sebe vzájemně působí. Žáci jsou vedeni k hlubokému porozumění přírodním principům a nenahraditelné roli uchování přírodní rovnováhy, jež je nezbytná pro existenci života na Zemi.

Učebnice pro 8. ročník uzavírá tematickým blokem Savci celek zoologie započatý v 7. ročníku. Jeho součástí je také etologie, která zahrnuje i náměty na pozorování a využití jejich výsledků při laboratorní práci. Rozsáhlý celek učebnice tvoří biologie člověka. Vedle anatomie a fyziologie lidského těla nabízí žákovi také praktické rady při zdravotních potížích a základní lékařskou terminologii, se kterou se může setkat při návštěvě praktického lékaře či specializovaného pracoviště.

Interaktivní učebnice (i-učebnice) je obsahově shodná s tištěnou učebnicí, je však obohacena o multimédia, která pomáhají k lepšímu znázornění a pochopení látky.

Učebnice podporuje otevřené myšlení a argumentaci; důraz je položen na myšlení v souvislostech, jež studenty podněcuje k samostatnému uvažování. Informace a cvičení jsou primárně motivačního charakteru. Učebnici doplňují návrhy pro práci v laboratoři a rejstřík.

Interaktivní verze rozšiřuje koncept tištěné učebnice o dodatečné videosekvence, interaktivní 2D a 3D animace, zvukové nahrávky, mapy, schémata a fotografie. Je do ní zapracováno velké množství mezipředmětových odkazů, jež vysvětlovanou problematiku doplňují o hledisko jiných oborů a navigují studenty k dalším stránkám jiných interaktivních učebnic obohacujících probíranou látku. Učebnice rovněž obsahuje pečlivě vybrané webové odkazy s didaktickým obsahem.

Žákovská licence i-učebnice navíc obsahuje opakovací testy s okamžitým vyhodnocením, zábavné procvičování a ucelený přehled učiva.

Učitel může prověřit znalosti studentů prostřednictvím interaktivních cvičení, která jsou zčásti založena na obsahu tištěné učebnice a pracovního sešitu. Ostatní cvičení jsou zcela nová, přičemž jejich obsah koresponduje s didaktickými záměry učebnice.

Testy jsou založeny na systému testování Nakladatelství Fraus, který zahrnuje všechny předměty na základních školách a nižších stupních gymnázií.

http://ucebnice.fraus.cz/prirodopis/?page=3

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.