Daniel Kříž: Autorský zákon a ACTA v praxi učitele

čtvrtek 25. října 2012 ·

Článek popisuje některé souvislosti s aplikací autorského zákona a dohody ACTA ve školní praxi.

Celosvětový nárůst obchodu s padělky, nadužívání licencí počítačových programů, narušování duševního vlastnictví apod., to jsou skutečnosti, o kterých slýcháme dnes a denně. Propojenost s učitelskou profesí je tu velmi silná. Proto se danou problematikou zabývají také právníci MŠMT a snaží se vyjednávat takové podmínky, aby při používání cizích děl v hodinách nedocházelo k trestní odpovědnosti učitelů. Určitě bude stát za to, když si připomeneme, co v souvislosti s pedagogickou praxí říká autorský zákon a o čem je dohoda ACTA.

Autorský zákon

Nejprve se zaměříme na krátkou analýzu práva autorského č. 121/2000 Sb. (dále jen AZ). Předmětem AZ je dílo literární, jiné dílo umělecké nebo dílo vědecké, které je jedinečným výsledkem tvůrčí činnosti. Řadí se sem díla písemná, dramatická, hudební, fotografická, výtvarná, architektonická a elektronická. Patří sem samozřejmě též počítačové programy, databáze, vzdělávací objekty, prezentace apod. AZ dále definuje celou řadu specifických děl, se kterými se však v pedagogické praxi setkáváme spíše výjimečně. Protože autorský zákon přímo nespecifikuje, v jakém rozsahu může docházet k používání materiálů v hodinách, více informací v tomto směru poskytuje MŠMT [1].

Častými otázkami je zahrnuta oblast používání cizích prezentací, vzdělávacích objektů (LO) a jejich částí ve výuce. Pro jednodušší používání daného objektu se stále častěji zavádí licenční schémata Creative Commons. Tato schémata si kladou za cíl rozšířit množství autorských děl dostupných veřejnosti k jejich legálnímu využívání a sdílení.

Pokud části prezentace či objektů splňují znaky autorského díla, tzn. jsou vyjádřeny v objektivně vnímatelné podobě (i elektronické) a jsou výsledkem tvůrčí činnosti autora, pak jsou chráněny AZ. Autor rozhoduje o jejich zveřejnění, může poskytnout licenci k jejich použití a i v případě volné dostupnosti musí být citován. Často se mylně uvádí, že díla cizích autorů lze ve výuce (v rámci třídy) využívat zcela neomezeně bez nutnosti citace.

Počítačové programy jsou chráněny podobně jako díla literární, ale vztahují se na ně poněkud odlišná pravidla. Práva autora programu jsou trochu více omezena. Do rozmnoženin lze za jistých podmínek zasahovat (upravovat, překládat atd.) - viz § 66 AZ. Záleží na přesném znění licenčních podmínek jednotlivých programů. Nejčastějšími prohřešky, kterých se školy v této oblasti dopouští, jsou kopírování, nadužívání licencí či koupě počítače s již nainstalovaným nelegálním softwarem.

Postihy se v jednotlivých zemích liší. V ČR je porušování autorských práv či práv souvisejících s právem autorským postihováno dle obecného ustanovení § 152 zákona č. 140/1961 Sb., trestní zákon, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „TZ“). Současně nejaktuálnější úprava zní takto.: „Kdo neoprávněně zasáhne do zákonem chráněných práv k autorskému dílu, uměleckému výkonu, zvukovému či zvukově obrazovému záznamu, rozhlasovému nebo televiznímu vysílání nebo databázi, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci.“ či „Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem nebo propadnutím věci bude pachatel potrestán, a) získá-li činem uvedeným v odstavci 1 značný prospěch, nebo b) dopustí-li se takového činu ve značném rozsahu.“

Méně závažné případy neoprávněných zásahů do autorských práv mohou být postihovány jako přestupky na úseku kultury.

Podle § 32 odst. 1 písm. a) zákona č. 200/1990 Sb. o přestupcích, ve znění pozdějších předpisů (dále jen “ZoP”) definujeme přestupek takto: „přestupku se dopustí ten, kdo neoprávněně užije autorské dílo, umělecký výkon, zvukový či zvukově obrazový záznam, rozhlasové nebo televizní vysílání nebo databázi.“ Za tento přestupek je možné uložit pokutu do výše 15.000 Kč. Přestupek dle § 32 ZoP je samozřejmě vždy zaviněné jednání, které může mít podobu nedbalostní.

Celý článek na spomocnik.rvp.cz

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.