Přečtěte si: Čtyři rady od psycholožky, jak dostat dítě od počítače

sobota 22. září 2012 ·

Moderní technologie jsou součástí našeho světa i světa našich dětí. Nemá cenu vzdychat, že my jsme jako malí neměli mobily a počítače vypadaly jako kulisa ze Star Treku. Počítačová gramotnost je dneska stejně důležitá jako znalosti abecedy a násobilky, takže plošné NE nic neřeší.

Z článku Johany Křížkové v OnaDnes.cz vybíráme:

Hrajte si taky

Počítačové hry jsou velice chytlavé, a když je do nich dítě vtaženo, je podle psycholožky obtížné zlákat je k jiné, byť atraktivní činnosti. "Pokud dítěti vezmeme jeho svět a nenabídneme mu jiný, může to napáchat více škody než užitku," varuje Anna Páchová.

"Je proto vhodné začít od menších cílů. Zkuste si třeba s dítětem zahrát hru společně." Za prvé se dozvíte, čím se vlastně váš potomek baví, a za druhé půjde o společnou aktivitu, což se cení.

5 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
22. září 2012 v 15:53  

Jedna univerzální rada. Počítač vypněte, potomkovi vrazte pohlavek a marš se učit. Funguje na všechny děti i na sociálně znevýhodněné i zvýhodněné, na děti se speciálními poruchami všeho druhu i na děti bez poruch čehokoliv.

Anonymní řekl(a)...
22. září 2012 v 16:58  

Pravda, pokud zrovna dítě dělá na počítači úkoly, pak je Váš postup mírně kontraproduktivní.

obyčejná učitelka řekl(a)...
22. září 2012 v 18:27  

No bodejť, víte, jak to dopadá, když znemožníte chlapci dělat domácí úkol? Takhle nějak:
http://www.youtube.com/watch?v=Y5JuQ0A0SI0 nebo http://www.youtube.com/watch?v=LjQtVqdKSVo&feature=endscreen&NR=1

Pytlik Blaha řekl(a)...
22. září 2012 v 21:24  

Pokud dítěti vezmeme jeho svět a nenabídneme mu jiný

Řekl bych, že věc stojí jinak:
Pokud dítěti nenabídneme společný svět, najde si svůj.
Tlačíme do dětí povědomí, že to bez těch moderních technologií prostě nejde a pak se divíme, že se děti bez nich doopravdy neobejdou.
Dřívávěc se dětem zabavovaly baterky, aby v noci nečetly pod peřinou. Pro mne byl trest nejvyšší, dostal-li jsem zaracha a nemohl si tudíž hrát s děvčaty na maminky a tatínka.
Máme-li doma gamblerka, prošvihli jsme už dávno příhodný čas, abychom navštívíli psychologa sami.

jiná doba řekl(a)...
24. září 2012 v 12:53  

Je mně 73 let a je mi hrozně líto vnuka - 11 let...kdyby došlo k poruše elektrického proudu na 2-3 dny --- hotová katastrofa asi by se unudil - žádná TV, žádný počítač ani playstation....
my v jeho věku jsme byli nadšeni,když se nám podařilo půjčit knihu Tři mušketýři anebo dokonce nějakou verneovku !! Neříkejte hlavně, že je jiná doba, mozky jsou furt stejné už několik stovek let..
bývalý učitel

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.