Daniel Münich a Jan Straka: Být či nebýt učitelem: platy českých učitelů pohledem nákladů ušlých příležitostí a širší souvislosti

pondělí 3. září 2012 ·

Na základě nových ukazatelů přinášíme další doklad velmi nízké platové atraktivnosti učitelské profese na základních a středních školách v ČR. Ukazujeme, že 70–90 procent vysokoškolsky vzdělaných zaměstnanců pobírá vyšší mzdu, než průměrný učitel. Učitelé s 15 lety praxe si v průměru vydělávají jen polovinu toho, co jejich vysokoškolsky vzdělaní vrstevníci. Malá finanční atraktivnost učitelské profese se promítá i do velmi nízkého zájmu o ni mezi mladými lidmi a zejména mezi těmi talentovanějšími. Naše zjištění dáváme do širších a dlouhodobějších ekonomických souvislostí, které vedou od motivace být učitelem, ke kvalitě učitelů, kvalitě vzdělávání, úrovni vzdělanosti a v konečném důsledku k dlouhodobému růstu ekonomiky a kvality života obecně.

Studie ke stažení




Zdroj: Blog.Aktuálně.cz

8 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. září 2012 v 10:18  

Zajímavé, lehce depresivní čtení.
Vyšlo například najevo, že jako čerstvě šestapadesátiletý pedagogicky způsobilý učitel mám průměrný plat rovnající se asi tak průměru věkových kategorií 30 až 39 a 40 až 49 let stejně uzpůsobených pedagogických žen.
Až budu mít chvilku, poohlédnu se po nějakém decentním, věkově širokospektrálním kostýmku.

Anonymní řekl(a)...
3. září 2012 v 14:38  

No vidíte! Platově jste mladý!! :-D

Anonymní řekl(a)...
3. září 2012 v 15:22  

"... na úkor zbytných výdajů ve školství, pokud však takové výdaje existují", "vysoké fixní výdaje" jako zdroj úspor...
Pane Munichu, to není vtip roku, to je minimálně vtip desetiletí. Ale hodně černý a hodně drsný.

Pytlik Blaha řekl(a)...
3. září 2012 v 16:38  

Platově jste mladý!

To je ovšem ošemetná situace.
To bych také, vzhledem k diagnostikovanému mentálnímu věku, mohl skončit na padesáti korunách kapesného na týden.

Protiva řekl(a)...
3. září 2012 v 20:29  

Každý svého štěstí strůjcem, aneb jak si kdo ustele, tak si také lehne - to věděla babičky Barbory Panklové již před 150 lety.

obyčejná učitelka řekl(a)...
3. září 2012 v 21:32  

To se, milý Protivo, mýlíte. Ta skákala přes ploty pro cizí peří. My přes ně zatím jen koukáme.

Anonymní řekl(a)...
3. září 2012 v 21:48  

To PB: No vidíte, konečně Kalousek a spol. nalezli recept na věčné mládí. Jen škoda, že ho dopřejí jen nám, učitelům. Výjimečně nemyslí na sebe. Pavel P.

Anonymní řekl(a)...
4. září 2012 v 6:27  

Budu si muset prohlédnout svůj účet v bance. Po snížení platů na něm možná zbude záporná nula. O té dřívější kladné nule se mně bude jen zdát. Při tom mě zaujalo, kde se ztratilo 450 milionů mezi IZIP a VZP? Napadla mě kacířská myšlenka. Nestačilo by uhlídat tyto krádeže za bílého dne? Dole by se potom nemuselo ořezávat chudáky.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.