Anna Putnová: Novela je sázkou na jistotu, minimalizuje riziko pochybení zadání společné části maturity

středa 26. září 2012 ·

Projev v PSP při třetím čtení Vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů.


Vážený pane předsedající, dámy a pánové, dovolte mi, abych se také vyjádřila jménem svým i jménem klubu TOP 09 a Starostové k předkládané normě týkající se společné části státní maturity.

Je to kompromisní řešení. Kompromisní mezi chtěným a možným cílem. Chtěnou formu jsem vyjádřila v pracovní verzi, která obsahuje tři povinné předměty a nedílnou součástí této předlohy je také maturita z matematiky. To, že se nepovedlo v letošním roce spustit třetí předmět, je díky tomu, že jsme byli mylně informováni a mylně ujišťováni zhruba před rokem Ministerstvem školství, že je v jeho silách státní maturitu takto připravit. Nestalo se tak a proto považuji toto řešení za přijatelné.

Velmi důležité je také sdělení, které tímto dáváme ředitelům středních škol. Je zřejmé, že společná část státní maturity bude součástí středoškolského vzdělání a že se s matematikou do budoucna počítá jako s předmětem, který bude zařazen do povinné části.

Novela je sázkou na jistotu, minimalizuje riziko pochybení zadání společné části maturity, a proto se domnívám, že s ohledem na to, že má také určený horizont, ve kterém se připraví novější, modernější podoba maturity, je to řešení, které je přijatelné a které můžeme podpořit. Děkuji za pozornost.

1 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
26. září 2012 v 18:25  

kompromisní řešení mezi chtěným a možným cílem

Okamžitě mne napadla otázka, kdo se asi tak kompromisně nacházívá třeba mezi milenkou a manželkou.
Měl jsem zůstat u těchto představ, neboť ono kompromisní řešení "ani ryba, ani rak" zdá se býti z logiky věci
buď nechtěné nebo nemožné.
Nebo obojí.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.