Petr Fiala v PSP dne 26. září 2012

středa 26. září 2012 ·

Třetí čtení Vládního návrhu zákona, kterým se mění zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání (školský zákon), ve znění pozdějších předpisů. Jde v něm především o změnu státní maturity.


Vážený pane předsedající, dámy a pánové, jenom stručně shrnu některé podstatné věci, které se týkají této novely. Jednak se jedná o technickou novelu školského zákona, která vychází z nutnosti provést určité změny na základě novely zákona o rozpočtovém určení daní. Změny v rozpočtovém určení daní je nutné promítnout do několika ustanovení školského zákona, respektive je potřeba zrušit nadbytečná ustanovení, podle kterých dosud domovská obec hradit neinvestiční náklady na dojíždění žáků obci, která zřizuje školu. Tento návrh byl projednán výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj, který s ním vyslovil souhlas a usnesl se na jediném pozměňovacím návrhu, což je formální změna v § 163 odst. 2. Chtěl bych zdůraznit, že s tímto pozměňovacím návrhem ministerstvo školství souhlasí.

Pokud jde o druhou část novely, podstatnější, ta se týká společné části maturitní zkoušky. Jenom připomenu, není to žádné tajemství, že v provedení letošních státních maturit došlo k řadě významných pochybení. Nejde tady o nespokojenost neúspěšných studentů, kteří se na maturity dobře nepřipravili. Nejde ani o mediální ohlasy některých případů, ale o selhání, která jsou objektivně doložitelná, oprávněně kritizovaná odbornou komunitou i veřejností. Výsledkem toho bylo, že veřejnost si z letošního průběhu maturit odnesla pocit, že nebyly v pořádku a někteří maturanti také poznání, že se k nim stát nezachoval spravedlivě.

Věřím, doufám, že všem nám je jasné, že se tato situace v příštím roce v žádném případě nemůže opakovat.

Za současného znění, za současného platného znění školského zákona je však toto riziko poměrně velké. I pokud bychom nějak dokázali všechny dosavadní problémy odstranit, tak budeme čelit skutečnosti, že ve společné části bude zavedena další povinná zkouška z cizího jazyka a také z třetího předmětu. Maturita se má tedy ještě rozšířit, ale to je podle mého přesvědčení i podle názoru všech, kteří se maturitou zabývají, možné teprve tehdy, až dobře zvládneme současný rozsah maturitní zkoušky.

Další otřes důvěry ve státní maturity si už nemůžeme dovolit. Z těchto důvodů ministerstvo školství na základě doporučení expertů připravilo komplexní pozměňovací návrh, který ve státních maturitách zachovává vše, co se osvědčilo, s čím žádný problém nebyl a naopak odstraňuje to, kde došlo k chybnému provedení a kde hlavně k chybám může znovu dojít. Není to tedy, opakuji znovu, nová koncepce státní maturity. Je to snaha obnovit důvěru studentů, učitelů i veřejnosti ve stát a jeho schopnost připravit státní maturitu bez jakýchkoli potíží. Je to řešení na dva roky, během nichž budeme mít na základě dosavadních zkušeností možnost a prostor připravit skutečně funkční a rozumný model státní maturity do budoucnosti.

Vážené paní poslankyně, páni poslanci, nerozhodujeme nyní o tom, jak má maturita ideálně vypadat. Rozhodujeme o tom, jak vyloučit opakování otřesů důvěry ze strany mladých lidí, učitelů a jejich rodičů. Rozhodujeme o tom, jak učinit státní maturitu kvalitní. Proto vás prosím, abyste podpořili předkládanou novelu školského zákona, jak vyšla ze školského výboru. Děkuji vám za pozornost.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.