Přečtěte si: V Česku kolabuje vývoj a výroba učebnic - stát nedává školám dost peněz

pátek 31. srpna 2012 ·

České školy nemají na nákup nových učebnic. Nezbývá totiž dost prostředků v balíku peněz na takzvané ostatní neinvestiční výdaje, ze kterého by měly knihy kupovat. Hradí se z něj vše kromě mezd a ministerstvo školství ho od roku 2007 postupně krátí. Důsledkem toho je i postupný kolaps výroby a vývoje učebnic, které nikdo nekupuje.


Z článku Jany Kosové v Rozhlas.cz vybíráme:

Nakladatelé i školy by uvítali, kdyby stát každý rok garantoval, kolik peněz konkrétně na učebnice vyčlení. Například v Rakousku je to, podle Frause, na jednoho žáka a rok od 50 eur na prvním stupni po 170 eurech na třetím stupni škol.

Nakladatel Jiří Fraus zároveň upozorňuje na to, že vývoj nových učebnic byl v učebnicových nakladatelstvích utlumován od roku 2008 a teď je zcela zastaven. Není totiž možné ho z prudce klesajícího prodeje financovat. A návrat by nebyl jednoduchý - vývoj jedné soustavy výukových materiálů pro jeden předmět na jednom stupni školy zabere pět až sedm let. Výraznou pomoc by pak znamenalo, kdyby učebnice byly pouze v digitální podobě. Neřešily by se některé náklady a bylo by možné bez problémů každoročně učebnice aktualizovat.

10 komentářů:

Pytlik Blaha řekl(a)...
31. srpna 2012 v 15:53  

Nesmějte se, prosím, příliš hlasitě, ale slyšel jsem, že se ve školství nějak nedaří čerpat evropské peníze.
Tudy cesta nevede?
Než se pokoušet čerpat na kdejaké pitomostě třeba typu Baumrukových turnajů...

obyčejná učitelka řekl(a)...
31. srpna 2012 v 16:25  

To by musel vydávat učebnice nějaký kámoš, jinak to nejde!

Anonymní řekl(a)...
31. srpna 2012 v 18:49  

Co se divite, Fiala ma prece spoustu prace s vydavanim smernic a vyhlasek, jak se maji spravne pojmenovavat materske skolky a Vy tady otravujete s nejakym bezvyznamnym kolapsem :-)

Fiala je horsi ministr nez Dobes, bohuzel.

Anonymní řekl(a)...
31. srpna 2012 v 18:53  

Z dob své školní docházky (1970-1982)si pamatuji, že jsme se v knížce málokdy zapisovali mimo tabulku a ta byla tak pro 5-6 žáků. Knížka, která se tehdy vyřazovala byla v mnohem lepším stavu než ty, co dnes běžně žákům půjčujeme. Některé knihy, které obsahově vyhovují jsou také 10 a více let staré.

TOmáš HOuška řekl(a)...
31. srpna 2012 v 20:52  

Pokud jde o "evropské" peníze, je (pokud tedy ještě má sys mluvit v přítomném čase) tu relativně jendoduché řešení: Hodně zjednodušit byrokracii (ten idiotský Benefit není befel z Bruselu, to vymysleli soudruzi u nás), nastavit kritéria, co musí splnit škola, která si chce na peníze sáhnout a peníze rozdat přímo školám a to ne na nesmysl, ale na to, co školy opravdu potřebují - pomůcky, učebnice, odměny učitelům. Tedy jestli učitelé ještě pamatují, co to slovo znamená.

A jde-li o ty garance - to nevidim jako dobrou cestu. Proč by zase měl někdo na mšmt rozhodovat o tom, jak škola bude zacházet se svými penězi? Podstatné je, že školy musí mít dostatek "volných" penez, tedy takových, které řediteli zbudou v rozpočtu, když zaplatí provoz a nárokové složky mezd. A jak tuhle část rozpočtu použije, nchme na řeiteli, od toho je ředitel. Kdybychom mu vzali i tyhle pravomoce, žádné ředitele ve školách nemusíme mít. Problém není v tom, že to není přikázané, problém je v tom, že oblast vzděláí je tragicky podfinancovaná. A jestli by něco mělo být "přikázáno", tak třeba fakt, že těch "volných" peněz musí být třeba 30% rozpočtu školy. A věřme, že kdyby stát zvolnil stavbu dálnic o 10%, potřebné peníze by v rozpočtu byly aniž by rozpočet povylezl o jedinou korunu.

Anonymní řekl(a)...
31. srpna 2012 v 22:03  

Stále nechápete jednu věc. Školství je přece prioritou, blíží se volby! To nám toho zase soudruzi ze všech možných politických stran naslibují pozlacené školství. Ignorant

Anonymní řekl(a)...
31. srpna 2012 v 23:23  

A je někde zmapováno, co přesně požaduje EU a co si aktivně přidali čeští úředníci, pane Houško? Jestli si třebas jen nevymýšlíte...

Anonymní řekl(a)...
1. září 2012 v 8:09  

V Česku kolabuje vývoj a výroba učebnic -....

V Česku kolabuje všechno! Jen korupci a krádežím se daří! Školství stále jede setrvačností, ale vše jednou skončí. Jen tak, žáci mají knížky dějepisu staré 18 let, geodézii mají dokonce z roku 1985 a že v ní chybí polovina listů? Cesta do středověku se otevírá?

Anonymní řekl(a)...
2. září 2012 v 10:19  

Stejně je všechno na internetu, tak co plašíte s učebnicemi!

Anonymní řekl(a)...
3. září 2012 v 15:31  

To je skoro stejná pitomost, jako že břidlicové tabulky a křídy by taky stačily.

Nic takového jako je skutečná "up to date" učebnice na internetu bezplatně nenajdete.

Nebo dokažte, že jen nekecáte, aby řeč nestála, a dejte sem pár odkazů, ať vidíme, co si pod tím pojmem představujete.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.