Začal projekt pro učitelky mateřských škol v Plzeňském kraji Inkluzivním vzděláváním k autenticitě prostředí mateřských škol

úterý 5. června 2012 ·

Organizace Step by Step ČR, o. s. v letošním roce realizuje ve spolupráci s Plzeňským krajem v rámci OP VK projekt věnovaný dalšímu vzdělávání pedagogických pracovníků mateřských škol. Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Do projektu se zapojilo 40 pedagogů z 20 mateřských škol Plzeňského kraje. Ti se budou v průběhu celého roku účastnit vzdělávacích aktivit s cílem zkvalitnit svou práci, zlepšit přístup dětem a jejich rodičům a umět vytvořit ve svých mateřských školách zajímavý vzdělávací program.


Hlavním smyslem celého projektu je zlepšení práce učitelek mateřských škol s individualitou dětí, zejména s ohledem na děti se sociálním handicapem a děti z minoritních skupin. Naší snahou je naučit učitelky vytvářet vstřícné, bezpečné, ale zároveň podnětné prostředí mateřské školy pro jakékoli dítě. K tomu má sloužit také užší spolupráce mateřské školy s rodinou,“ říká koordinátorka projektu Iveta Pasáková.

Náplní je projekt v souladu s nejnovějšími trendy předškolní pedagogiky. Vzdělávací semináře v rámci projektu odpoví pedagogům např. na otázky jak uplatnit individuální přístup k dětem v přeplněné třídě, jak integrovat dítě se sociálním či jazykovým handicapem, jak vylepšit svůj školní vzdělávací program či jak dobře reagovat v konfliktní situaci.

Kromě kurzů nabízí projekt učitelkám další zajímavé a ojedinělé aktivity. Jde zejména o službu mentora, tedy jakéhosi zkušeného průvodce při zavádění změn do praxe. „Touto nenásilnou formou odborné podpory chceme docílit toho, aby korekci své práce vnímali pedagogové jako něco, co sami chtějí, co sami zmůžou a co přetrvá i po skončení projektu, “ říká Pasáková. Nemalý přínos budou mít také exkurze za příklady dobré praxe mimo region nebo vzájemné sdílení zkušeností pedagogů v nově vznikající síti spolupracujících MŠ Plzeňska.

Organizace Step by Step ČR, o. s. působí v oblasti vzdělávání pedagogických pracovníků mateřských škol již od roku 1994. Jejím hlavním posláním je přispívat k humanizaci a vyšší efektivitě vzdělávání v České republice, a to zejména šířením vzdělávacího programu Začít spolu. Má bohaté zkušenosti se zaváděním inkluzivního vzdělávání do mateřských škol, jako příklad můžeme uvést realizaci projektu Kukadla – Jakhora, který byl určený podpoře spolupráce romských komunit a pedagogů MŠ s cílem zvýšit připravenost romských dětí na vstup do ZŠ.

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.