Přečtěte si: Mladý pedagog: Chyby po exministru Dobešovi se budou opravovat roky

sobota 12. května 2012 ·

Před devíti lety založil spolu s kolegy mladý pedagog Ondřej Lochman Libereckou občanskou společnost. Původně prý chtěli vyučovat občanskou výchovu jinak - hravěji a poutavěji. Postupně se jejich činnost rozrostla. V současné době běží projekt Hrajeme o Liberecký kraj, kde se mladí lidé setkávají s krajskými politiky napřímo u jednoho stolu. Pojedou spolu vlakem a možná i parníkem.


Z rozhovoru Oldřicha Szabana s Ondřejem Lochmanem v ParlamentníListy.cz vybíráme:

Můžete dát příklad, co vám na politice dnes vadí?


Například nedodržování čistého nakládání se státními prostředky. Dva roky jsem pracoval na Národním institutu dětí a mládeže spadajícím pod ministerstvo školství a odešel jsem v okamžiku, když byl na místo ředitele dosazen pan Baumruk po neúspěchu s jeho projektem „Sport“ . Myslím si, že když se mění ředitel, mělo by být vypsáno výběrové řízení. A nemůže to být tak, že vám jednoho dne ráno jeden ředitel náhle zmizí a tentýž den odpoledne se objeví nový. Když už se bavíme o ministerstvu školství, nelíbily se mi ani vzdělávací „osnovy“, se kterými ministr Dobeš přišel, týkající se patriotismu a sexuální výchovy. Své ideové názory, protievropské, konzervativní a nacionalistické, se bývalý ministr snažil dostávat do systému vzdělání bez respektování vzdělávacích strategií. Navíc porušil zákon při akreditaci plzeňských práv, což je jasná ukázka arogance moci. Dvě stovky studentů sice zaplesaly, ale za tři roky získají titul, který nebude nikoho zajímat. Ke všemu se tam děly přehmaty personální. Problematické bylo i rozdělování evropských dotací. Ty mají hlavně připadnout těm, pro které jsou konkrétně určeny. Katastrofálně napsané projekty Okno a Sport naopak obsahovaly padesátiprocentní podíl pro různé mediální a PR agentury. A toto jsou právě příklady, proč je potřebné vychovávat nové lídry, kteří budou respektovat základní morální principy a pravidla hry politiky. LOS je organizací regionální, a tak se o toto snažíme v Libereckém kraji.

4 komentářů:

obyčejná učitelka řekl(a)...
12. května 2012 v 18:01  

Jestlipak také padne dotaz na vztah libereckých politiků se Synerem?!

Anonymní řekl(a)...
12. května 2012 v 19:50  

Pokud Evropská komise zarazí ČR dotace z obou programů MŠMT, stálo nás působení exministra Dobeše 53 miliard. Horšího ministra jsme nikdy neměli a snad už mít nebudeme...

Anonymní řekl(a)...
12. května 2012 v 19:57  

Nejen to, že nejsou schopni vybrat těch 53 miliard, navíc to co se vybrat podařilo bylo zpola zneužito? Je to super, peníze určené pro žáky a studenty se ztrácejí cestou k nim. Velcí "šéfové" berou pak statisícové platy z EU peněz a k těm konkrétním se dostane jen část peněz. To je brutální a nepřípustné.

Anonymní řekl(a)...
12. května 2012 v 20:02  

Škody s největší pravděpodobností již nikdy napravit nepůjdou. Šance podat žádost o EU peníze je jen do konce roku 2013. Vidím to na průšvih jak mraky. Potom budeme mít jednu kapsu prázdnou a ve druhé díru. Ignorant

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.