Na katastrofální životní styl dětí upozornili odborníci z FTK v Poslanecké sněmovně. Nadváha a obezita ohrožují (nejen) mladou generaci

sobota 19. května 2012 ·

Jaké stravovací a pohybové návyky mají čeští školáci? Na tuto otázku odpovídá důležitý mezinárodní dokument „Národní zpráva o zdraví a životním stylu dětí a školáků“, na jehož vzniku se zásadním způsobem podílela Fakulta tělesné kultury UP (FTK). Na nedostatečnou úroveň pohybové aktivity a sedavý životní styl způsobující vznik civilizačních onemocnění upozornili akademici z olomoucké FTK přímo v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR. Výsledky dlouhodobého výzkumu představili na semináři „Pohyb, zdraví a sport ve 21. století“ ve čtvrtek 17. května 2012.

„Po únorovém vystoupení v Senátu ČR se Fakulta tělesné kultury UP již podruhé v tomto roce dostala na parlamentní půdu. Účelem setkání bylo zahájit veřejné diskuze zákonodárců se zástupci odborné veřejnosti na téma podpory pohybové aktivity. Prostřednictvím veřejné diskuze chcemepřispět k řešení problémů, které jsou se současnou nízkou úrovní pohybové aktivity spojeny,“ uvedl děkan FTK UP doc. Zbyněk Svozil.

Nedostatečná úroveň pravidelné pohybové aktivity a sedavý životní styl jsou jedny z klíčových faktorů pro vznik tzv. civilizačních onemocnění, která způsobují 63 % úmrtí na světě. „Pohybová aktivita dospělé i dětské populace v České republice klesá, objektivně se zhoršuje fyzická zdatnost populace, dramaticky u dětí,“ dodal Svozil.

Seminář přilákal pozornost odborníků i politických představitelů. „Setkání považujeme za velmi důležitou událost a ceníme si toho, že se ho aktivně účastnila řada politických představitelů, v čele s ministrem zdravotnictví doc. MUDr. Leošem Hegerem a ředitelkou kanceláře Světové zdravotnické organizace v ČR MUDr. Alenou Šteflovou. Pozitivně hodnotím, že téma nedostatečného pohybu a nebezpečí obezity dětí zajímá nejvyšší politické představitele,“ vyjádřil se Mgr. Zdeněk Hamřík, vedoucí Katedry rekreologie FTK UP.

Nízká úroveň pohybové aktivity je veřejný i politický problém, který zasahuje velkou část obyvatel republiky. „Tento problém je zapotřebí celonárodně systematicky řešit. Je vhodné se nechat inspirovat zahraničními strategiemi a programy ke zvýšení úrovně pohybové aktivity, jelikož se na nich pracuje několik desítek let, ale současně nezapomínat na česká kulturní a historické specifika,“ upozornil Mgr. Michal Kalman, hlavní řešitel studie za ČR.

České děti tloustnou

Autoři národní zprávy zmapovali množství témat: vedle základních sociodemografických ukazatelů to jsou specifické oblasti chování, které mají vztah k tělesnému a duševním zdraví dětí: kouření, užívání alkoholu a léků, zdravotní a psychosomatické obtíže, výživa a stravovací zvyklosti, pohybové a volnočasové aktivity, rodina a úrazy. Výzkumu se zúčastnilo 94 škol z celé republiky. Dotazník vyplnilo 5 686 respondentů – dětí mezi 11 a 15ti lety.

„Hlavním smyslem studie je poskytovat vědecky podložená data pro politické rozhodování v oblasti životního stylu a zdraví. Řada dat nevyznívá pro české školáky a jejich zdraví příliš příznivě. Děti se s rostoucím věkem stále méně pohybují, přestávají sportovat a tráví stále více času u televize a počítače. Také klesá konzumace zeleniny a ovoce, nárůst naopak pozorujeme u nezdravých potravin. Důsledky takového chování můžeme pozorovat již dnes. Česká republika je jednou ze zemí se značně vysokým výskytem nadváhy a obezity,“ zdůraznil Mgr. Michal Kalman. „Věříme, že se publikace stane cenným zdrojem poznatků a inspirace pro práci odborníků v oblasti prevence rizikového chování a podpory zdraví dětí a mládeže v ČR. Knihu je možné bezplatně stáhnout z internetu. Sloužit by měla nejen odborníkům, studentům, ale i široké veřejnosti,“ dodal spoluautor Mgr.Zdeněk Hamřík.

Květnový seminář pořádali poslanci ČR Mgr. Dagmar Navrátilová, Pavel Ploc a Jiří Šlégr ve spolupráci s FTK UP v Olomouci, Českou asociací Sportu pro všechny a s Českým svazem Kin-ballu. Odborníci z FTK vystoupili také 28. února 2012 v Jednacím sále Valdštejnského paláce v Praze.

Národní zpráva o zdraví a životním stylu dětí a školáků

0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.