Marcel Chládek: Přestaňte nesmyslně vyhazovat na ministerstvu školství peníze oknem

čtvrtek 10. května 2012 ·

Téměř každý den se s hrůzou dozvídáme, za co všechno jsou na ministerstvu školství schopni vyhazovat evropské peníze, jaké různé a hrůzné projekty se ministerstvo snažilo prosadit v rámci OPVK.


Dnes se v některých médiích objevily informace například o projektu Unde Malum, který chtěl zkoumat, odkud se bere zlo a rasismus, a to za rovných 90 milionů korun. Jedná se o podobný nesmysl, jakým byl například dnes již bájný projekt OKNO.

V době, kdy nemá ministerstvo školství peníze na platy učitelů a na pomůcky do škol, považuji takové vyhazování peněz za naprosto nesmyslné a hloupé. Peníze by měly plynout spíše na projekty, které české školství nějakým způsobem zlepší a zkvalitní. Je nutné také zadat nezávislý audit předraženého projektu tzv. státních maturit!

Kromě zmiňovaných připravovaných projektů je nutné, aby se nový ministr také podíval na projekty již "běžící". Mezi takové patří i mnohonásobně předražená tzv. státní maturita, i na tu se totiž mají čerpat pozastavené peníze z EU. Tento pochybný projekt by si zasloužil nezávislý audit. U pochybných projektů je reálná hrozba, že Evropská komise projekty neproplatí a budou hrazeny z již tak zdecimovaného státního rozpočtu.

8 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
10. května 2012 v 9:51  

Proč se prostě neudělá projekt EU PES (Peníze do škol) č. 2 a nedá se tam těch 53 miliard? Bylo by vše OK!

Anonymní řekl(a)...
10. května 2012 v 11:10  

Myslíte? No já mám obavy, že EU PES smrdí problémy úplně stejně, jako každé další projekty. Zejména v otázce výběrových řízení bude problémů habaděj. Navíc je dost šokující panflet o uznání a pak neuznání DUMů a o porušení rozpočtové kázně. Mám obavy, že se ještě máme na co těšit.

Anonymní řekl(a)...
10. května 2012 v 13:41  

Zlodej a lempl Zaoralek tam dnes jeste stale sedi, snad ho vyhodi zitra.

Anonymní řekl(a)...
10. května 2012 v 17:45  

Kdyby MŠMT bylo co k čemu, tak připraví kvalitní manuál k výběrovým řízením pro školy v EU PES, nebo i k publicitě. Nechalo ve všem kromě žádosti o peníze školy pěkně plácat...

Anonymní řekl(a)...
10. května 2012 v 18:23  

Socan pana Marcel nás zase pokropil sprškou svého pronikavého intelektu. Zapomíná však, že to byla právě ČSSD, za jejíž vlády, vedené sexy mozkem, vznikl nejsložitější a nejnesmyslnější systém čerpání peněz v EÚ, takže problémy mají všechna ministerstva.

Ostatně to, že podle EÚ "spatně" čerpáme peníz z ESF, kam jsme je předtím bez keců poslali, žačalo EÚ vadit až poté, co jsme odmítli půjčit 90 miliard (http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/235884/243-mld-novych-dluhu-pro-rok-2012-a-90-mld-pro-EU-Pry-musime.html).

Celý systém koloběhu peněz mezi státy a EÚ je naprostý nesmysl (http://frantisekmatejka.blog.idnes.cz/c/240006/Proc-riskovat-vezeni-za-kradez-kdyz-dotace-jsou-legalni.html).

Anonymní řekl(a)...
10. května 2012 v 20:50  

"Navíc je dost šokující panflet o uznání a pak neuznání DUMů a o porušení rozpočtové kázně. Mám obavy, že se ještě máme na co těšit".

Souhlasím s Vámi, tato retroaktivita již odsouhlasených monitorovacích zpráv je naprosto šokující. Což takhle hromadná žaloba na počínání MŠMT. MŠMT buzeruje učitele za málo obsažný test znalostí zhodnocený v DUM a samo není schopno vybrat 53 miliard z EF. Přitom v příručce není o rozsahu DUM řečeno naprosto nic. Tento stát je opravdu státem jen gaunerů ?

Anonymní řekl(a)...
10. května 2012 v 20:59  

10. května 2012 18:23

Jen bych si dovolil upozornit, že certifikace EU-OP VK proběhla až v roce 2007. To znamená za vlády pána z toskánské nudipláže Topolánka.
Takovou zajímavostí je, že 3/4 výběrů z EF fungují naprosto normálně. Problémy jsou hlavně na MŠMT, ministerstvu dopravy a životního prostředí. Tedy evidentní chyba nebo neschopnost konkrétních lidí. Mělo by následovat konkrétní potrestání.

poste.restante řekl(a)...
11. května 2012 v 1:18  

Hergot, kdyby někdo třeba napsal projekt, za který by pro 100 000maturantů nakoupil po 100 korunách kalkulačky a za zbytek matematické tabulky, pravidla českého pravopisu a schválené slovníky cizích jazyků, tak mu ještě poděkuju.

Nechávám stranou otázky "pronikavého intelektu" pana Chládka i našeho anonymního antichládkovského glosátora.

Jen by mne zajímalo, zda je problém v osobě pana Chládka, nebo v obsahu jeho vystoupení.
Zda tedy opravdu projekt na výzkum příčin zla, který bude za 90 milionů provádět obecně prospěšná společnost "Výzkumného centra archeologie zla o.p.s." je přesně ten projekt, který naše školství aktuálně potřebuje řešit a který nás spolu s "nezbytnými úspornými opatřeními" konečně přivede do časů prosperity?

Já si tedy dovedu představit opravdu užitečnější způsoby jak utratit 90 milionů. Jeden jsem naznačil.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.