Marcel Chládek: Vláda musí vyřešit vážnou situaci v oblasti regionálního školství

čtvrtek 12. dubna 2012 ·

ČSSD je znepokojena vážnou situací v oblasti financování regionálního školství. Chybně připravená reforma této oblasti, koncipovaná bývalým ministrem školství Josefem Dobešem, by totiž vedla k faktické likvidaci minimálně desítek regionálních a venkovských škol napříč celou ČR.

Vážnost situace dokládá i dosud více než 50 000 podpisů nespokojených občanů, často starostů a starostek, kteří vyjadřují svůj zásadní nesouhlas s podobou reformy v petici nazvané „Celonárodní výzva za záchranu českého regionálního školství“.

Vláda P.Nečase však v této vážné situaci nadále mlčí, namísto stabilizace oblasti školství a obsazení postu funkce ministra se utápí ve vzájemných hádkách a sprostém obviňování a není schopna jakkoli garantovat, že tento nesmyslný návrh nebude uveden v život a nezlikviduje regionální školství v ČR.

„Vláda P.Nečase opakovaně dokazuje, že oblast vzdělávání a její rozvoj pro ni není priorita. ČSSD považuje situaci v regionálním školství za závažnou, připravujeme proto alternativní návrh, jak tuto oblast financovat a jsme připraveni probrat naše návrhy s novým ministrem či ministryní školství. Vyzývám zároveň k jednání o tomto problému napříč politickým spektrem tak, abychom přijali stabilní dlouhodobé řešení,“ uvedl senátor a stínový ministr školství Marcel Chládek.

„Nečasova vláda a resort školství se zříkají odpovědnosti a přenáší veškeré náklady na udržení regionálního školství na města a obce. Naše městské a obecní rozpočty tak dostávají do zcela kritické situace a doslova nás tlačí k likvidaci škol v našich městech a obcích,“ doplnil Jan Birke, starosta města Náchod a předseda Klubu starostů a primátorů ČSSD.

„V Kamýku nad Vltavou máme funkční školu od roku 1617. Jedním škrtem z pera Nečasovy vlády nyní budeme muset školu zavřít. To je pro nás zcela nepřijatelné,“ uvedl starosta Kamýku nad Vltavou a zástupce Svazu měst a obcí ČR Petr Halada.

ČSSD prosazuje pro financování regionálního školství tyto základní priority:

  • užívat odlišný přístup k základnímu a střednímu školství,
  • respektovat specifika regionů a krajů,
  • zohlednit ve způsobu financování rozdílné ohodnocení kvality škol,
  • zajistit dostupnost sítě základních škol, 
  • klást důraz na uplatnění absolventů oboru v praxi u středních škol.
ČSSD velmi důrazně žádá vládu Petra Nečase, aby začala vést v této věci seriózní jednání a zaručila, že chybná reforma exministra Dobeše nebude v žádném případě spuštěna.

16 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 19:10  

Pane Chládku, nemusí. To se jen socanským sexy mozkům zdá, že je něco vážné. Když učitelstvo a žactvo přežilo socanské vlády, lehce přežije i tuto.

Jak to, že vaše skvělé sexy mozky nechápou tak jednoduchou věc jako je tato: méně dětí = méně škol = méně učitelů? Čemu v tom nerozumíte?

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 19:59  

Pokud to postihne jen několik desítek škol napříč republikou, pak nevím, proč ta panika. Podle toho jak to prezentují novináři a další média se má jednat o stovky škol. Tak kde je pravda?

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 20:09  

Podle propočtů MŠMT to má být v každém kraji více než 30 % škol, které se dostanou do finančních problémů a pokud je nedofinancují zřizovatelé - obce, města, kraje - pak tyto školy zaniknou. Žáci pak budou dojíždět do městských velkých škol. MŠMT slibuje pomoc při zajištění dojíždění - což je v podstatě blábol - nemá na nic peníze. Takže se nakonec opět zvednou náklady rodin.

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 20:21  

Základních škol se má omezení týkat jen minimálně. Jedná se hlavně o redukci středních škol, kde je stále o 30% vyšší nabídka počtu míst, než je poptávka u studentů.

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 20:34  

12. dubna 2012 19:10
Hele blboune - "sexy mozek" již dávno není socan ! Nečteš noviny ?

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 20:41  

Pokud zůstane návrh Bobše na ideální třídu o počtu 24 žáků, pak 90% škol na tom bude finančně hůře než dnes. Velká část maloměstských a vesnických škol přijde o velké částky a poměrně významná část těchto škol ztratí druhý stupeň nebo jednoduše zanikne. Cílem je "uspořit" pro nové kauzy jako Mostecká uhelná, ProMoPro,...Dole uspořit a nahoře rozkrást. Bohužel se to zatím nevyvíjelo nikdy jinak.

Anonymní řekl(a)...
12. dubna 2012 v 20:44  

12. dubna 2012 19:10

Milý pane, proč tedy neplodíte děti a přenecháváte toto právo muslimům, Romům,...Dělejte s tím něco.

kamínek řekl(a)...
12. dubna 2012 v 22:16  

Jsem také učitel a také se mne "reforma" týká. Ale snad každému zleva nebo zprav je snad jasné, že se s přebujelou sítí SŠ musí něco udělat. Jee to největší problém současného českého školství. Svou existencí zaručuje i sebevětším trotlíkům, že se dostanou na SŠ i s minimálními výsledky na ZŠ (náročnost přijímacích testů je směšně nízká). A nadále pak produje opačným směrem kvantum neschopných vysokoškoláků, které svou existencí zase zaručují příjem a tudíž existenci zbytečně vysokého počtu VŠ. Pro řadu měst s počtem obyvatel do 20.000 bude asi nevyhnutelné smířit se s tím, že prostě už nebudou mít vlastní SŠ. A humbuk s touto kauzou spojený? ČSSD to kritizuje jednak proto, že je v opozici a jednak proto, že na většině krajů vládne a tudíž zavírání škol by šlo na její účet a tím by ztratila ve volbách. Být to obráceně, chová se současná koalice navlas stejně.

poste.restante řekl(a)...
12. dubna 2012 v 23:55  

Anonymní 19:10
Pokud se středních škol týká, pak je jich opravdu neúměrně mnoho a redukce je nutná.
Je to bolestivé, ale potřebné. Dělají ji právě ty "socanské" kraje, protože k tomu předchozí "nelevounské" vedení krajů nemělo odvahu, ačkoliv současná situace měla svůj vývoj a nevznikla včera.
Takže školy se slučují a snižují se výkony. Jen v mém okrese přijde o práci během 4 let několik desítek učitelů. I moje škola bude muset po prázdinách propustit dva kantory a v dalších letech budou s klesajícím počtem tříd odcházet další.
Takže než začnete zase plácat blbosti, ověřte si nejdřív fakta.

Problém navrhované Dobešovy reformy financování regionálního školství ale v nepřijatelné míře dopadne právě na školy základní, které zřizují města a obce.
Tam během pár let nastoupí dítka, kterým před nedávnem "moudře" někdo zrušil mateřské školy.
Budeme stejnou pitomost opakovat?

Vaše věta méně dětí = méně škol = méně učitelů,
jen demonstruje, jak zoufale problematice nerozumíte.

Například pokud je dnes na základní škole ve třídě 30 žáků, kvůli populačnímu propadu jich za pár let bude třeba jen 20.
A teď pár kontrolních otázek:
1. Kolik učitelů je třeba pro třídu s 30 žáky? A o kolik méně jich bude třeba pro třídu s 20 žáky?
2. O kolik peněz přijde škola, pokud podle Dobeše má mít třída optimálně 24 (26 nebo kolik vlastně) žáků?
3. Kolik "ušetří" vesnice, která zavře malotřídku, ale budovu a její údržbu bude muset platit dál?
4. A jak moc na této "reformě" vydělá obec, která bez školy začne záhy vymírat?
5. Kam budou žáci dojíždět, když většina spádových škol nemá dnes pro nové žáky kapacity?
6. A o kolik více to bude měsíčně stát rodiče žáků, donucených k dojíždění.

Pochopte konečně, že tenhle Dobešův paskvil kritizuje i Sdružení měst a obcí, tedy starostové, kteří kandidovali i za ODS, KDU, Nezávislé a vůbec.
Tedy rozhodně ne jen ti z ČSSD.

A ještě jedna otázka k zamyšlení.
Všude slyšíme kritiku špatných znalostí žáků, narůstající počet negativních jevů, jako je šikana a pod., vzrůstající počet žáků se speciálními vzdělávacími potřebami, atd.
A teď schválně.
Může se učitel lépe věnovat žákům ve třídách s větším, nebo menším počtem?

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2012 v 7:06  

Každopádně školství nemůže očekávat nic dobrého. Nový ministr s tím nehne a bude pokračovat s 99 % pravděpodobností v ekonomickém prostředí, které prosadil Bobeš. Máme se tedy my, rodiče i žáci na co těšit ! Ignorant

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2012 v 10:23  

Podle Bartoše (ODS), předsedy školského výboru, bylo schváleno financování jako v minulosti - tedy normativ na žáka, plus paušál pro školu. Tedy žádné nové financování podle počtu žáků ve třídě apod., to byl jen návrh. Proto radši sledujte aktuální dění a hlavně platná rozhodnutí, místo starých povídaček. No, a aspoň myslím si že je vidět, jak by dopadla veřejná diskuse k takovýmhle tématům, která jdou proti zájmu části škol a učitelů - každý prosazuje svůj zájem, ne zájem školství jako celku. Hlas lidu pak opravdu není "hlasem božím", ale hlasem zavádějícím.

poste.restante řekl(a)...
13. dubna 2012 v 11:53  

Ale to je snad jasné, že se celou dobu bavíme o NÁVRHU.

A pokud nebyl tento návrh schválen, pak přípravy nového rozpočtu zákonitě probíhají podle platných pravidel.

Na druhou stranu nevím o tom, že by nějaký zástupce MŠMT vzal diskutovaný návrh zpět, anebo že by byl představen návrh alternativní. A dokud se tak nestalo, pak pořád otázka změny modelu financování regionálního školství visí ve vzduchu.

A P.S.:
Osobně považuji model financování školy podle tříd a nikoliv podle počtu žák za logičtější.
Ale původně dobrý nápad byl, bohužel, dosti nešikovně dopracován. Hlavním motivem totiž nebylo napomoci řešení problémů, ale pouze ušetřit za každou cenu.

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2012 v 13:01  

13. dubna 2012 10:23

Zatím nebylo schváleno nic, státní rozpočet se teprve rámcově připravuje. Zatím bych nejásal, ostatně pan Bartoš již mnohokrát "osvěčil" své schopnosti.

Anonymní řekl(a)...
13. dubna 2012 v 13:45  

Pro Anonymní 10:23
O jakém paušálu na školu to mluvíte?
Existuje pouze normativ na žáka.

Sprostej chlap řekl(a)...
15. dubna 2012 v 7:57  

kamínek:
"Pro řadu měst s počtem obyvatel do 20.000 bude asi nevyhnutelné smířit se s tím, že prostě už nebudou mít vlastní SŠ."
Výborná myšlenka. Vždy mě fascinuje, kolik oddaných idiotských apologetů má sebevětší stupidita. Že ani za krize let 30. a za Rakouska-Uherska by něco podobného nebylo možné, vám nevadí. Radostně se vrátíte někam do první půle devatenáctého století, omezíme počty škol, zrušíme důchody, nemocnice - a tupci kývají, jak je to rozpočtově odpovědné. Proč mají takoví kreténi volební právo?????

Anonymní řekl(a)...
15. dubna 2012 v 20:37  

15. dubna 2012 7:57

Vy se divíte ? Všichni přece víme, co učíme. Slovo kreténi bych zjemnil na idioti.Jinak souhlasím .

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.