Vyjádření CERMATu k náročnosti testu z matematiky

pátek 30. března 2012 ·

Krátce po zveřejnění ilustračních maturitních testů školám v IS CERTIS zaznamenali pracovníci infolinky CERMATu několik dotazů na obtížnost některých úloh, které jsou součástí didaktického testu z matematiky, a porovnání náročnosti letošního ilustračního testu s loňským testem maturitním.



Míra náročnosti testů přitom zachovává dlouhodobě stejnou úroveň, ať už je řeč o testech maturitní generálky MAG’10, loňských ilustračních testech, ostrých testech maturitních pro jarní i podzimní zkušební termín i právě zveřejněné sadě ilustračních testů.

Ilustrační test slouží k tomu, aby si maturanti ověřili, zda učivu rozumí a jsou schopni reagovat alespoň na základní úlohy. Pokud zjistí drobné nedostatky v základním učivu, stále mají ještě čas něco dostudovat.
Pokud se nyní žákům zdají být předchozí ostré testy jednodušší, může to být způsobeno tím, že se jejich obsahu ve škole průběžně věnovali. Každý nový test se zdá těžký, neboť neobsahuje jen nacvičené úlohy, ale je pro žáky do jisté míry nový. Nicméně učivo, jehož osvojení úlohy v testu ověřují, by pro letošní maturanty nemělo být neznámé.

Obtížnost testu z matematiky si CERMAT důsledně hlídá. V každém testu v základní úrovni obtížnosti je zhruba polovina bodů (asi 55 %) věnována tzv. základním úlohám, které by měl zvládnout každý maturant z matematiky v základní úrovni. Předpokládáme, že i v některých z těchto úloh mohou žáci chybovat, proto je hranice úspěšnosti nastavena na 33 %. Další úlohy jsou standardní, maximálně 2 úlohy mohou být nadstandardní. Rozsah požadovaného učiva je definován katalogem požadavků pro základní úroveň, který je k dispozici v záložce Katalogy požadavků.

4 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
1. dubna 2012 v 9:42  

No tak jsem se na ty testy podíval. Jestliže maturanty a učitele na středních školách vyděsil test z matematiky lehčí úrovně postavený z 90 % na znalostech ze základní školy, tak pánbůh s námi. Ještě před cca osmi lety by takový test hravě zvládl každý deváťák, který se hlásí na gymnázium, a každý šsťák, který se účastní okrskového kola Pythagoriády.

Kam jsme se to proboha dostali?
Povinnou maturitu na vás, protože matematika byla, je a bude základem logického myšlení.

Anonymní řekl(a)...
1. dubna 2012 v 10:22  

Souhlasím. Bohužel stejná bída ve vzdělávacích výsledcích je i v ostatních předmětech.
Ale všichni křičí: nechte nás učit! Všechno bude/je v pořádku.

poste.restante řekl(a)...
1. dubna 2012 v 12:41  

To si trošku pletete.
Učitelé, natož učitelé matematiky rozhodně nemají strach z "náročnosti" testů z matematiky. Mnozí volali po ještě tvrdší úrovni.

A pokud učitelé říkají: "Nechte nás učit", mají tím na mysli:
"Přestaňte nás buzerovat nesmyslnými příkazy, vyhláškami a papírováním.
Chtějte po nás přípravu hodiny a nikoliv přípravu stostránkových elaborátů.
Neházejte nám na hlavu neschopnost státu zajistit prostředky do školství, abychom museli rozpočty škol zachraňovat prostřednictvím projektů z EU.
Dejte nám alespoň základní možnost ochrany vůči nevychovaným spratkům. (Viděli jste včera film Bastardi?)
Nechte nám alespoň základní důstojnost, když už neumíte své děti naučit úctě ke vzdělání.
Nechte nás, proboha, dělat to, co nás nejvíce na této práci vždycky těšilo, proč jsme navzdory podhodnoceným platům, despektu i urážkám společnosti v této práci ještě zůstali - Nechte nás učit!"

Anonymní řekl(a)...
2. dubna 2012 v 14:07  

A co film Gympl? Zmetek nemusí být ani Rom, ani adoptovaný (i když ti oba to mají ještě těžší, a hlavně jejich rodiče). (Hmm, ale to už není o maturitě z matematiky, že ne?)

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.