Úpravy v metodice hodnocení maturitních písemných prací z českého jazyka a literatury

středa 7. března 2012 ·

Dochází ke změně v systému hodnocení písemných prací, která přinese zvýšení nezávislosti jednotlivých hodnotitelů a snížení rozdílu v jejich přístupu k hodnocení. Součástí této změny jsou i úpravy metodiky hodnocení písemných prací.

  1. Bodová škála Dochází jednak ke změně v popisu bodové škály, v bodové škále jsou oproti dřívějšímu stavu popsána jednotlivá podkritéria (1A, 1B, 2A, 2B, 3A, 3B) a jejich popis je detailnější. Tento popis tvoří oporu pro udílení bodů i za jednotlivá podkritéria - viz Bodová škála pro hodnocení písemné práce z českého jazyka a literatury (ke stažení ve formátu PDF).
     
  2. Jiné bodové rozložení / počítání celkového součtu bodů Jednotlivá podkritéria se budou sčítat, stejně jako celá kritéria, celkový součet bodů bude tedy místo původních 15 bodů, 30 bodů (např. fiktivní písemná práce může být hodnocena tímto způsobem: 1A = 3 body, 1B = 3 body, tedy kritérium 1 = 6 bodů, 2A= 5 bodů, 2B = 3 body, kritérium 2 = 8 bodů, 3A = 3 body, 3B = 3 body, kritérium 3 = 6 bodů, celkový součet je 20 bodů.)

    Prázdné deskriptory 2 a 4 v bodové škále zůstávají, stejně jako tomu bylo při hodnocení prvního běhu státních maturit.

    Doporučení, jak zacházet s prázdnými deskriptory: V případech, v nichž se nelze zcela jednoznačně přiklonit k jednomu pásmu, může hodnotitel volit pásmo přechodné, tj. hodnotit dané kritérium body 2 nebo 4. Prázdné deskriptory (body 2 a 4) nejsou popsány a jejich jedinou funkcí je vytvořit oporu pro hodnotitele písemné práce v případech, kdy nemůže zcela jednoznačně rozhodnout, zda žákův výkon hodnotit podle bodů popsaných ve škále. Tyto deskriptory by se však neměly užívat běžně, ale pouze ve výjimečných případech.
     
  3. Vyjmutí kritéria 1C Rozsah hraje při hodnocení písemné práce formální roli, proto bylo toto podkritérium vyčleněno z 1. kritéria. Hodnotitel se rozhoduje o tom, zda byl minimální požadovaný rozsah splněn, či nesplněn a zda bude hodnotit písemnou práci dále, či nikoli. Původně stanovená tolerance 50 slov na obou úrovních obtížnosti zůstává zachována.
     
  4. Závěrečný komentář bude povinný v případě, kdy je práce hodnocena 0 body nebo v případě, kdy je hodnocena pod hladinou cut off score. 

1 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
21. března 2012 v 21:32  

Češtináři, co vy na to? Viděli jste již kritéria hodnocení? Rozumíte jim?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.