Studentská komora Rady vysokých škol odmítá netransparentní jednání s ministrem Dobešem

pátek 2. března 2012 ·

Přinášíme dopis organizátorům na dnes plánované diskuse ministra školství pod názvem Vysokoškolské fórum 2012,

Vážený pane Koželo,

Studentská komora Rady vysokých škol se nezúčastní Vámi pořádaného uzavřeného jednání s ministrem školství, mládeže a tělovýchovy Josefem Dobešem.

Není pro nás čitelný smysl takové schůzky. Není zřejmé, co má být výstupem jednání, zda jde o schůzku politickou nebo informační. Pokud by mělo jít o politické jednání, důrazně se ohrazujeme proti tomu, aby jeho agendu a účastníky ustavoval jakýkoliv třetí, "nezainteresovaný" subjekt.

SK RVŠ se jako součást vysokoškolské reprezentace týž den účastní jednání se zástupci MŠMT o vysokoškolské reformě. Toto jednání iniciovalo MŠMT a navazuje na dosavadní zapojení reprezentací do projednávání reformy; výstupy z tohoto jednání jsou pro akademickou obec určující.

Takzvaný "kulatý stůl" s ministrem Dobešem iniciuje soukromá společnost Studenta Media s.r.o. a účast na něm dalším subjektům nabízí či přímo vnucuje. Tatáž společnost ve své tiskové zprávě akci prezentuje tak, že ministr vyzývá studenty k jednání (viz http://www.tiskovky.info/tiskove-zpravy/ministr-dobes-chce-studenty-vyslechnout-u-kulateho-stolu ).

Z formátu akce je zcela zřejmé, že toto ad hoc setkání může dospět pouze k symbolickým výstupům, jejichž prezentace může být snadno obsahem navazující tiskové konference (symptomatické je už jen to, že po jednání reprezentací s MŠMT se tiskové konference běžně nedělají).

Není naším záměrem účastnit se aranžovaných jednání, která zavdávají důvod k obavám z účelového politického zneužití. Takovýmto jednáním svou účastí nebudeme dodávat legitimitu.

Zároveň se domníváme, že pokud je záměrem společnosti Studenta Media s.r.o. vytvořit prostor pro "veřejnou prezentaci názorů studentů z co nejvíce stran", měla by své síly soustředit spíše na publikování adekvátně pestrých názorových článků, případně pořádání veřejných diskusí, namísto organizace uzavřených jednání s členy Vlády ČR.

S přátelským pozdravem,

--
Heda Čepelová

tajemnice a tisková mluvčí
Studentská komora Rady vysokých škol
Ovocný trh 5, 116 36 Praha 1

tel.: +420 731 072 634
e-mail: tajemnice@skrvs.cz
www.skrvs.cz, www.facebook.com/skrvs

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 14:06  

Studenti jsou v mých očích ignoranti a zbabělci. Copak je na škole neučí diskutovat třeba proti většině?? Čeho se bojí - vždyt to není na známky.

Anonymní řekl(a)...
2. března 2012 v 14:52  

Studenti se neucastni na podvodu organizovanem firmou pevne svazanou s dobesem a jeho rodinou. Studenti se naopak ucastni standardniho jednani, ktere nebude pro tisk ale kde Dobes bude muset predvest znalosti a skutecnou diskusi a zrejme se dost zapoti. Po tomto jednani tiskovou konferenci ze strachu radeji neplanuje a omluvil se (ze by zase nejaka nemoc?) Co je na tom k nepochopeni hloupy anonyme?

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.