Přečtěte si: Vzdělání jako investice.

neděle 4. března 2012 ·

V bouři „týdnu neklidu“ a karikatur ministra školství nějak uniká to podstatné. Snad jde ještě o vzdělání?

Z článku Ivana Pilného v blog.iDNES.cz vybíráme:

Manipulace se studenty využívající prostředků recese a happeningu je snadná. Přispívá k ní jistě i „osobnost“ současného ministra, který pod tlakem stahuje kalhoty daleko před brodem a jeho manažerské schopnosti by neobstály ani při řízení lampárny. Rád bych připomněl studentům v „týdnu neklidu“, že nás Bůh nebo příroda stvořili se dvěma konci. Je na čase užívat ten správný. Nebo budeme usilovat o mizerné vzdělání zadarmo a „akademickou“ svobodu a pak stát ve frontě na zaměstnání před pracákem? Příležitostí k recesi, happeningům, legraci a možná i k demonstracím za něco smysluplného bude jistě dost.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
4. března 2012 v 15:23  

Nebo budeme usilovat o mizerné vzdělání zadarmo a „akademickou“ svobodu a pak stát ve frontě na zaměstnání před pracákem?

Pane Ivane, Vy jste absolvent Univerzity Jana Amose Komenského ?
Proč ti Finové, kteří mají vzdělání zadarmo, dosahují v oblasti ekonomiky takových úspěchů. Proč v Rakousku ruší po šesti letech školné. Nemanipulujete tak trochu ?

Kalashnikoff řekl(a)...
4. března 2012 v 18:28  

Dle názorů v textu prezentovaných jde o s prominutím technicistního fachidiota, který naprosto nechápe smysl vzdělání "an sich". Zřejmě úspěšný v podnikání - odtud vlivem nesprávného vzdělání nabyl přesvědčení, že rozumí všemu. A právě takoví tupouni mohou v první řadě za lejna, v nichž se teď zvolna topíme.
Jedna perla za vše: "Je nerozumné, aby byla účast odpírána zástupcům ekonomiky a průmyslu. Může vést a vede k výrobě lidí, kteří neseženou zaměstnání." - pominu-li ždanovovský blaf o výrobě lidí, lze tento úryvek číst tak, že právě účast oněch zástupců může vést a vede... - to zřejmě panu mysliteli nedocvaklo. Jak se svěřuje v závěru textu - na úvahy mu při studiu nezbyl čas, věnoval se své budoucnosti. Teď jej - bohužel - evidentně má a plody svého ducha zapleveluje virutální prostor.

Anonymní řekl(a)...
5. března 2012 v 8:37  

Základní otázka je: Nestalo se v naší společnosti nejvyšší mírou všeho množství peněz? A je to tak správně? Výše finančních prostředků podle mého není jednoznačným znakem schopností a úspěchu člověka. Začínám být přesvědčen, že stav, kdy obchodník, který nic inovativního za celý život nevytvoří, je ve společenském žebříčku hodnocen více, než vědec, je dlouhodobě neudržitelný a vede k degeneraci celého národa.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.