Přečtěte si: Stamiliony na Dobešovy projekty ve víru nejistoty a kritiky

čtvrtek 15. března 2012 ·

Odborníci z ministerstva školství v Bruselu řeší problematické evropské dotace. Usilovná snaha vyčerpat na poslední chvíli unijní miliardy se podle kritiků projevuje na kvalitě projektů, které pro komisi úřad ministra Josefa Dobeše chystá. Z jejich řad se již dokonce ozývají názory, že za špatně připravené nebo předražené programy se nakonec budou muset stamiliony vrátit, a to ze státní kasy. Čas ministra Dobeše na vyřešení problému se přitom krátí, od premiéra Petra Nečase má lhůtu do dubna.

Z článku kul v ČeskáTelevize.cz vybíráme:

Třeba v rámci projektu NEDIR má vzniknout databáze a informační portál o vzdělávání za víc než půl miliardy korun. "Portál už dneska existuje, je potřeba ho možná aktualizovat, ale plánovaná investice v řádu 650 milionů korun je asi stonásobně předražená," řekl pro ČT David Ondráčka z Transparency International. A pod palbou kritiky se ocitl i projekt - Brána do světa vědění, z něhož mají vzejít multimediální výukové programy za 326 milionů. Řada škol už ale takové používá. "Je to projekt, který chce zkoumat vyzkoumané, vyvíjet vyvíjené a jednorázově vyrobit už vyráběné," komentuje ho odborník na internetové učebnice Vít Pátek.

3 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. března 2012 v 14:06  

Hned prvni slovo toho clanku se mi zda zvracene :-) Kde by se na MSMT vzali odbornici na fondy, kteri jsou schopni vyjednavat v Bruselu???

Anonymní řekl(a)...
15. března 2012 v 15:12  

Rovněž projekt NIQES na testování žáků 5. a 9. ročníků, který je také financovaný z ESF, mi za těch 300 mega přijde předražený. Vývoj aplikace rozhodně nemohl být tak drahý, lidé ve školách nedostali a zřejmě nedostanou zaplacenou ani korunu, tak kde ty peníze proboha jsou a budou. Že by další tunel?

Anonymní řekl(a)...
16. března 2012 v 13:51  

NIQES testovací aplikace vypadá levně, 13 zkušebních testů již prošlo rukama žáků v papírové verzi, takže nemají co nového si vyzkoušet kromě aplikace samotné, opět diletantská práce. Prohlédněte si české standardy matematiky a pak ty americké na www.ixl.com, butete mít o čem přemýšlet...

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.