Literární soutěž AI 2052 zve autory sci-fi povídek na souboj s vlastní představivostí

čtvrtek 15. března 2012 ·

Společnost Intel a časopis Pevnost společně vyhlašují literární soutěž s názvem AI 2052 o nejlepší sci-fi povídku. Druhý ročník soutěže bude ve znamení miniaturizace – počítačový svět díky nové generaci mikroprocesorů Intel přechází k ultrabookům, mašinkám ne větším než školní sešit, a přitom zastávajícím práci, na niž kdysi bylo třeba stovek lidí a místností plných výpočetní techniky.


Také proto téma druhého ročníku zní Malé velké věci. Organizátoři soutěže chtějí vybídnout autory sci-fi, a to jak začínající, tak již zavedené, k souboji s vlastní představivostí. Jak může vypadat svět pod vlivem miniaturizace za čtyřicet let a kam lidstvo dovede pokračující digitální revoluce? Co všechno bude na miniaturních čipech záviset a co bychom si bez nich počali? Podobně mohou znít otázky, které mají inspirovat účastníky soutěže při hledání podoby světa za čtyřicet let a naší budoucí koexistence s informačními technologiemi.

Podmínkou účasti v soutěži je zaslání sci-fi povídky na dané téma v rozsahu 3–5 normostran do 10. dubna 2012. Povídky mohou být jak v českém, tak ve slovenském jazyce. Přihlášené práce anonymně vyhodnotí porota pod vedením spisovatele Ondřeje Neffa, který bude i letos patronem soutěže. Autor nejlepší práce dostane Intel Ultrabook, a to při vyhlášení soutěže na květnovém veletrhu Svět knihy 2011. Odměněni budou i autoři prací, které se umístí do 10. místa. Vítězná povídka bude navíc honorována a otištěna v nejbližším čísle časopisu Pevnost.

Společnost Intel a časopis Pevnost tradici literárního klání, jako je AI 2052, na domácí scéně postrádaly a z tohoto důvodu v roce 2011 zorganizovaly první ročník soutěže o nejlepší sci-fi povídku. Hned první ročník dokázal oslovit široké spektrum sci-fi autorů – soutěže s názvem AI 2051 se loni zúčastnilo 142 prací. Takové množství povídek, které svou kvalitou zaujaly porotu i čtenáře, je nejlepším předpokladem pro vznik literární tradice. Společnost Intel podobné literární soutěže podporuje i v dalších zemích, mimo jiné na Slovensku.

Vítězná povídka prvního ročníku literární soutěže AI 2051 od autora Jana Ježka s názvem Dům paměti je dostupná prostřednictvím odkazu www.pevnost.cz/knihovna-tlupy/ai-2051/dum-pameti.

Bližší informace o literární soutěži, podmínkách účasti a výhrách najdete na www.pevnost.cz/tlupy/ai-2052.


0 komentářů:

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.