Neschopnost vlády hospodařit s fondy EU dosáhla vrcholu, doplatí na to občané

čtvrtek 15. března 2012 ·

Evropská komise plánuje na několik měsíců kvůli špatně nastaveným kontrolním mechanismům a podezření z korupce zastavit České republice proplácení peněz z evropských fondů. Součástí nápravy tohoto skandálního stavu musí být i odchod očividně nekompetentních ministrů a odpolitizování státní správy.

„Strana zelených varuje, že katastrofální způsob nakládání s fondy EU ohrožuje rychlost zotavení českého hospodářství a může a přinést další nepříznivé sociální dopady na českou společnost, jako růst nezaměstnanosti, snížení kvality sociálních služeb, zastarání infrastruktury i omezení rozvoje škol,“ říká Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

„Selhání ministerstev transparentně a účelně čerpat evropské fondy bije do očí. Česko získává jen zlomek pozitivního přínosu, který by prostředky EU pro naši společnost mohly mít. Navrhovaná centralizace jejich kontroly pod Ministerstvo financí je pouze prvním z mnoha nezbytných kroků. Je nevyhnutelné, aby premiér Nečas vyměnil vedení resortů, neboť příslušní ministři efektivnímu čerpání evropských prostředků nejen nerozumí, ale evidentně se o něj ani nezajímají. To se týká nejen ministerstva školství, ale i ministerstva průmyslu a obchodu stejně jako ministerstva dopravy. Prostředí zpolitizované státní správy je živnou půdou pro stranické „šíbry“, kteří parazitují na čerpání fondů. Odpolitizování státní správy je klíčem k lepšímu využití fondů i lepšímu vládnutí v České republice,“ dodává Ondřej Liška.

„Ve stávající situaci je nepřijatelné, aby ministři průmyslu obchodu, dopravy a školství, jejichž role je v čerpání fondů klíčová, byli těmi, kdo se ani neobtěžují jezdit do Bruselu a nejčastěji absentují na jednání Rady v jejich sektoru. Když jde o peníze, je Brusel dobrý. Když jde o spolupráci s ostatními, stojí Česko stranou,“ konstatuje František Nejedlý ze Strany zelených.

2 komentářů:

Anonymní řekl(a)...
15. března 2012 v 21:12  

To bude ale velké neštěstí, některým šibalům ( kmotrům ) vyschnou bankovní konta v daňových rájích.

Anonymní řekl(a)...
16. března 2012 v 7:50  

A jak konal předseda vlády za poslední dva roky, jak konal nejlepší ministr školství ? Zřejmě na svým postech ( korytech ) nemají co dělat.

Články dle data



Učitelské listy

Nabídka práce

Česká škola - portál pro ZŠ a SŠ

Česká škola poskytuje svým čtenářům diskusní prostor k vyjádření názorů na školskou problematiku. Tyto příspěvky se nemusí shodovat se stanoviskem redakce České školy a jsou uveřejňovány jako podnět k dalším diskusím.

Obsah článků nemusí vyjadřovat stanovisko redakce nebo vydavatele Albatros Media, a.s.


Všechna práva vyhrazena.

Tento server dodržuje právní předpisy
o ochraně osobních údajů.

ISSN 1213-6018




Licence Creative Commons

Obsah podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte dílo komerčně-Nezasahujte do díla 3.0 Česká republika, pokud není uvedeno jinak nebo nejde-li o tiskové zprávy.



WebArchiv - archiv českého webu



Tyto webové stránky používají k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Informace o tom, jak tyto webové stránky používáte, jsou sdíleny se společností Google. Používáním těchto webových stránek souhlasíte s použitím souborů cookie.